Stor spenning til første Harris-intervju: – Risikabelt

1 month ago 14


DEMOKRATENES HÅP: Kamala Harris stiller til intervju for første gang - men ikke uten makkeren Tim Waltz. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters / NTB

Teamet til Kamala Harris har ikke hatt tillitt til hennes TV-ferdigheter, tror USA-ekspert.

torsdag 29. august kl. 19:18

Kortversjonen

  • Kamala Harris' første TV-intervju som presidentkandidat skaper stor spenning.
  • USA-eksperter sier til VG at unnvikelsen hennes er taktisk.
  • Samtidig kan det illustrere at teamet til Harris tviler på hennes TV-ferdigheter.
  • Harris stiller til intervju med visepresidentkandidat Tim Waltz, en vanlig tradisjon i USA.

Det er den erfarne CNN-journalisten Dana Bash som skal stille de to kandidatene til veggs i natt.

Intervjuet sendes i «prime time» klokken 21 på østkysten, som tilsvarer 03 norsk tid.

Dette er ikke bare det første intervjuet Harris og Waltz gir sammen, men også det aller første Harris gir etter at Joe Biden trakk seg som demokratenes presidentkandidat.

Derfor er det knyttet stor spenning til seansen.

– TV-intervjuer er risikabelt for Harris. Hun er ikke alltid så god til å svare for seg når hun ikke selv kontrollerer settingen. Noen av hennes største og mest skadelige tabber som politiker har kommet i TV-intervjuer, sier Hilmar Mjelde til VG.

Bilde av Hilmar MjeldeHilmar Mjelde

USA-ekspert og professor på Høgskulen på Vestlandet

Mens enkelte har kalt det «taktisk lurt», har kritikken haglet fra andre, inkludert republikanske motstanderne.

Donald Trumps forklaring på hvorfor Harris ikke har stilt til intervju, er fordi «hun ikke klarer å gjøre det bedre enn Biden».

Trumps visekandidat, J.D. Vance, kalte det «skammelig» tidligere denne måneden.

– Jeg tolker unnvikelsen som at teamet hennes mangler tiltro til hennes TV-ferdigheter. Unnvikelsen stiller henne i et dårlig lys, sier Mjelde.

– Demokratene har i årevis kommet med berettiget kritikk av måten Trump behandler media. Men å unngå media er også veldig kritikkverdig når du vil bli president i USA, legger han til.

Se Harris’ minnerike replikk i debatten mot Mike Pence i 2020:

Harris har fått ropt spørsmål etter seg av journalister på valgkampanjer. Hun har sittet ned med influencere under landsmøtet sist uke, inkludert en mor med 3,4 millioner følgere på TikTok, i et strategisk forsøk på å nå unge velgere, skriver CNN.

Men hun har ikke som demokratenes presidentkandidat latt seg intervjue av en journalist.

– Jeg tenker Harris ganske kynisk har lagt en strategi for å vinne valget. Hvis det er det overordnede målet, har hun ikke vært tjent med et intervju før landsmøtet, sier Sofie Høgestøl.

Bilde av Sofie HøgestølSofie Høgestøl

USA-ekspert og førsteamanuensis i juice ved UiO

– Harris har heller gjort de oppdragene hun har hatt lyst til, som å møte velgere, drevet valgkamparrangementer og fått all fokus på landsmøtetalen, i stedet for å gi et intervju hvor hun trår feil eller sier noe som ikke treffer helt, påpeker Høgestøl.

– Hun har cruiset i fire uker på god presse og for meg virker det som at de har villet ri den bølgen så lenge de kan, legger hun til.

Harris har også varslet debatt med Trump 10. september – noe du kan lese mer om her.

Både Høgestøl og Mjelde sier det er et viktig intervju velgerne står overfor.

Blant temaene som viktige, og risikable for Harris, trekker Mjelde frem illegal innvandring, rollen hun spilte (eller ikke spilte) da Biden trakk seg og ikke minst hvor hun står politisk.

– Det er på høy tid at hun forteller mer om politikken sin. Vi vet ikke egentlig hva hun står for eller hva hun vil gjøre som president, sier Mjelde.

Trumps tidligere talsperson Sarah Huckabee Sanders kritiserte Harris onsdag for å måtte ha en «barnevakt» i lys av at hun stiller til intervju sammen med Waltz.

– Dette er ganske vanlig. Om hun oppfattes å lene seg på mer TV-vante Walz, vil det undergrave hennes egen autoritet. Så jeg tror ikke hun har tenkt til å gjemme seg bak ham, sier han.

Read Entire Article