Staten tilbyr 2,62 milliarder kroner i jordbruksoppgjøret – bøndene krever 3,9 milliarder

5 months ago 29


Staten tilbyr 2,62 milliarder kroner i jordbruksoppgjøret, tilsvarende en inntektsvekst på rundt 70.000 kroner per årsverk. Bøndene krever 3,9 milliarder.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Staten leverte sitt tilbud mandag, ti dager etter at bøndene kom med sitt krav.

– Staten leverer i dag et godt tilbud som følger opp stortingsmeldingen om økt selvforsyning og inntektsopptrapping. Tilbudet viser at opptrappingsplanen blir fulgt og det legges opp til å tette en tredel av inntektsgapet allerede i årets tilbud, sier statens forhandlingsleder Viil Søyland i en pressemelding.

Tilbudet legger opp til at en tredel av inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper kan tettes allerede i år. Inntektsveksten staten tilbyr ligger på rundt 70.000 kroner per årsverk, samt en reduksjon i inntektsgapet med 45.000 kroner per årsverk.

Tilbudet finansieres med en økt bevilgning i statsbudsjettet på 1,944 milliarder kroner, samt en økning i jordbruksavtalens målpriser med 526 millioner kroner.

– Isolert sett vil forslaget gi en økning i matutgifter på 350 kroner per år for en gjennomsnittlig husholdning, skriver Landbruks- og matdepartementet i pressemeldingen.

Read Entire Article