SMB Norge: – Få på plass handelsavtale med USA

2 days ago 16


At vi ikke har det allerede er et paradoks, mener medlemsorganisasjonen.

 Det beste hadde vært om Norge kom EU i forkjøpet og fikk på plass en egen handelsavtale med USA, mener SMB Norge-sjef Jørund Rytman. Foto: Hans Mortensønn Jordheim

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det er nærmest en selvmotsigelse at vi ikke har bedre forhold for handel med vår viktigste allierte, når regjeringen samtidig forhandler med Kina om en handelsavtale, sier SMB Norge-sjef Jørund Rytman.

Den tidligere Frp-politikeren møter E24 på Oslo-hotellet Amerikalinjen, hvor det blir burger og cola til lunsj. Datoen er tross alt 4. juli, amerikanernes nasjonaldag.

Rytman bruker anledningen til å utfordre regjeringen til å få på plass en handelsavtale med det landet vi eksporterer mest til utenfor EU. Han peker på at Norge nylig har fått til avtaler med India og Chile.

– Det er veldig rart at man ikke engang gjør noe forsøk på å ta initiativ til dette med USA.

Nærings- og fiskeridepartementet har ikke besvart E24s henvendelse om saken innen den ble publisert.

Les på E24+

Cathy (41) har sluttet å ta med seg jobben på ferie

Mener USA burde være interessert

Tidligere næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) besøkte USA i april. Da kom han hjem med en enighet om å inngå strategisk mineralsamarbeid.

Rytman ønsker seg en generell handelsavtale, enten mellom USA og Norge, eller sammen med de øvrige EFTAEFTAEuropean Free Trade Association (EFTA) er en handelsorganisasjon bestående av Island, Liechtenstein, Norge og Sveits, opprettet for å fremme fri handel og økonomisk samarbeid.-landene. Han ber Cecilie Myrseth (Ap), den nye næringsministeren, ta kontakt med tidligere partifelle Anniken Huitfeldt for å få henne til å jobbe for det samme. Huitfeldt tiltrer som USA-ambassadør over sommeren.

– En handelsavtale vil åpne opp verdens største økonomi for norske selskaper og tilby dem en mulighet for å skalere opp, sier SMB Norge-sjefen.

 Handel med varer med USA utgjorde 112 milliarder kroner i 2022. Det var en økning på 24 prosent fra året før. Foto: Hans Mortensønn Jordheim

Spesielt vil små og mellomstore bedrifter tjene på reduserte tollsatser og enklere tilgang til markeder, mener Rytman. Han sier disse ofte møter store utfordringer i internasjonal handel.

Og også USA burde ha interesse av en avtale, ifølge Rytman.

– Blant annet gjennom å sikre tilgang på ekspertise innen olje og gass, samt avansert teknologi innenfor fornybar energi og maritime operasjoner.

Skadelige vilkår

Seniorforsker Arne Melchior ved Nupi er klar på at Norge vil ha interesse av å slippe unna en del belastninger som følger av USAs handelspolitikk. Spesielt under Trump ble den mer proteksjonistisk, påpeker han. Da han var president stanset arbeidet med TTIP TTIP The Transatlantic Trade and Investment Partnership– det som ville blitt tidenes største handelsavtale, mellom EU og USA.

– Norge er jo fortsatt underlagt tollen for stål og aluminium. Det er selvfølgelig ikke så bra.

Joe Bidens milliardskattepakke IRA (Inflation Reduction Act) har også en del vilkår som er til skade for Norge, sier han.

– For eksempel på restriksjoner for import av innsatsvarer. Der er det diskriminerende bestemmelser som er i strid med WTO. Skulle Norge klare å få en avtale som gjør at vi slipper dette, vil det være gunstig.

Arne Melchior

Seniorforsker ved Nupi. Har blant annet skrevet om økonomiske virkninger av en frihandelsavtale mellom EU og USA.

Sannsynlige landbrukskrav

Det er imidlertid et par haker, påpeker Nupi-forskeren.

Det første er hva som skjer med USAs utenrikspolitikk etter presidentvalget i høst. Trump har snakket om å innføre 10 prosent toll på alle varer.

– Hvem som får makten vil jo være et svært viktig premiss for hva som er mulig.

I tillegg er det sannsynlig at USA vil ønske seg lettere tilgang for landbruksprodukter i retur, sier han. Det erfarte Sveits da de forhandlet om en egen avtale, forteller Melchior. Den avtalen ble det ikke noe av.

– Det er en sak som vil komme opp dersom Norge skulle forhandle med USA.

– Med Sp i regjering høres dette ut som noe som ikke kommer til å skje med det første?

– Nei, det er lite trolig at dagens regjering vil gå inn på en avtale som kan bety friere handel med landbruksvarer. Og så er det klart at uansett må man avvente valget i USA, for å se hvor landet ligger.

Jørund Rytman i SMB Norge svarer at det uansett tar lang tid å fremforhandle slike avtaler. Eksempelvis startet forhandlingene med India først i 2008.

– Ett sted må man begynne, sier han.

Les på E24+

Hermanrud har tjent nær 60 mill. på to år: Dette er favorittaksjene

Read Entire Article