Skolestatsråden: Skolen tar regningen for ødelagt PC

4 months ago 88


PC-ER PÅ FANGET: Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og stortingsrepresentant Elise Waagen (begge Ap) dristet seg til å jobbe litt med PC-ene på fanget – ute i sola ved Stortinget onsdag. Andre nøt uteserveringens gleder. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Det skal bli slutt på at skoler og kommuner sender krav og regninger for ødelagte nettbrett og PC-er til elevenes foresatte.

  • Bilde av Frank Ertesvåg
Rapporterer fra Stortinget onsdag 22. mai kl. 21:11

Kortversjonen

  • Skoler og kommuner skal ikke kunne sende krav og regninger for ødelagte digitale enheter til elevers foresatte, ifølge kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og Elise Waagen, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet.
  • Gratisprinsippet i Opplæringsloven skal gjelde også for digitale læremidler, slår statsråden fast.
  • Foreldre bør kontakte skolen dersom de mottar et krav om å betale for ødelagt utstyr og minne om gratisprinsippet.

Det er meldingen med hjem fra Aps skoleduo og elevforeldre Kari Nessa Nordtun og Elise Waagen.

Sistnevnte fikk henvendelser fra frustrerte foreldre. Brått hadde de fått krav om store pengesummer. Noen direkte som anmodning om å betale i Vipps.

Hedvig Urdal (14) vet ikke hvordan PC-skjermen ble skadet, og fikk sjokk da fakturaen fra skolen kom, fortalte NRK tidligere i vår.

Gratisprinsippet

Det førte til at Elise Waagen i Stortingets utdanningskomité sendte brev til partifelle og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun:

Var disse kravene lovlige i norsk skole – der gratisprinsippet er nedfelt i Opplæringsloven?

Svaret fra minister (og jurist) Nordtun er tydelig:

– Vi kan slå fast én gang for alle at gratisprinsippet også skal gjelde for digitale enheter, sier Nordtun til VG.

De setter seg ut i maisolen utenfor Stortinget og liksom-jobber med Aps nye partiprogram på hver sin PC på oppfordring fra fotografen.

GODT HUMØR: – Vi kan jo late som om vi jobber med Ap sitt partiprogram, foreslo Kari Nessa Nordtun bak solbrillene under fotograferingen. Foto: Frank Ertesvåg VG

Begge er mødre til barn som bruker digitale hjelpemidler. Og begge har opplevd uhell og ødelagte digitale verktøy på hjemmebane.

Skolestatsrådens familie har hatt et uhell med en ødelagt nettbrett-skjerm tilhørende Stavanger kommune da Nordtun var ordfører der. Et familiemedlem kom i skade for å tråkke på nettbrettet.

Waagen kan diskret fortelle om en mobillader som ble slukt hel og ødelagt av en støvsuger.

Hovedpoenget deres er at elever som er uheldige og får ødelagt skolens-, kommunens eller fylkeskommunens digitale utstyr – ikke skal ha noen erstatningsplikt.

DIGITALE LÆRINGSMIDLER: Dette bildet er fra en første klasse som bruker iPad til skolearbeidet. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

– Det kan jo også være normal slitasje som gjør at utstyr må skiftes ut, tilføyer Waagen.

– Så hva skal da foreldre gjøre hvis de får et krav om å betale for et ødelagt nettbrett?

– Da hadde jeg tatt kontakt med skolen og sagt klart fra om at foreldre ikke skal stilles økonomisk til ansvar for at skolens verktøy er skadet eller ødelagt, svarer Elise Waagen.

– Kan egentlig departementet og Stortinget si at foreldre ikke skal betale noe som vel er et kommunalt ansvar?

– Ja, vi fastsetter regelverket, og loven er tydelig om at gratisprinsippet gjelder i norsk skole. Dette er ikke noe kommuner og fylkeskommuner kan bestemme på egen hånd, svarer Nordtun og Waagen nærmest i en fellesuttalelse.

PC-er og nettbrett i skolen

  • Nesten alle elever i norsk grunnskole har tilgang til et digitalt verktøy. I skoleåret 2022-2023, nærmere bestemt 94,4 prosent.
  • 42 prosent av disse har nettbrett, 29 prosent har bærbar PC eller Mac og 23 prosent har Chromebook.
  • Udirs målsetting (Utdanningsdirektoratet) er full dekning i hele landet.
  • De siste årene har det vært stor debatt om konsekvensene av nettbrett i skolen, og mange etterspør flere lærebøker.
  • Regjeringen (Ap/Sp) foreslo å bevilge tre hundre millioner kroner øremerket til flere lærebøker i revidert nasjonalbudsjett nylig.

Kilder: Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet

– Hva gjør foreldre som allerede har betalt egenandeler til skolene for dette?

– Da kan de ta kontakt med kommunen eller skolen og spørre om hva som var grunnlaget for dette kravet. Og så kan de vise til gratisprinsippet i Opplæringsloven – og gjerne mitt svar til Elise i denne saken, svarer Kari Nessa Nordtun.

– Hva om eleven har ødelagt en PC eller en iPad med vilje eller uvøren bruk?

– Da må den som fremmer tilbakebetalingskravet kunne bevise at handlingen ble gjort med forsett, svarer Nordtun og snakker plutselig som den juristen hun er utdannet som.

– Men det skal svært mye til at man havner i en slik situasjon, legger hun til.

– For vi står fjellstøtt på gratisprinsippet i norsk skole. Da er det kommunen som må ta risikoen ved å innføre dyre digitale verktøy og læremidler til hver enkelt elev.

Hva tenker du?Enig i at elevenes foresatte ikke skal erstatte eller betale en viss egenandel for ødelagt eller skadet PC eller nettbrett?aJa, her gjelder gratisprinsippet uansett.bDersom eleven med vilje har ødelagt PC-en/nettbrettet kan foresatte betale en egenandel.

Norsk skole ligger helt i toppen blant OECD-landene når det gjelder å ha innført digitale hjelpemidler.

Elise Waagen synes bare det er naturlig at det har sneket seg inn utfordringer knyttet til driften av denne enorme maskinparken i tusenvis av norske skoler.

– Hvis dere to får ødelagt deres nettbrett, mobiler eller PC-er i departement og på Stortinget, så slipper vel dere også å erstatte dette fra egen lomme?

Waagen: –⁠ Jeg tror nok ikke vi må erstatte det, nei.

Nordtun: –⁠ Jeg håper vi ikke kommer dit, nei.

Read Entire Article