Senator tiltalt for korrupsjon: Fant gullbarrer og kontanter under ransaking

4 months ago 66


I HARDT VÆR: Bob og Nadine Menendez på vei ut av retten i Manhattan i New York 11. mars. Foto: Jeenah Moon / AP / NTB

Rettssaken mot den 70 år gamle demokratiske senatoren Bob Mendendez starter mandag.

  • Bilde av Ingrid Hovda Storaas
mandag 13. mai kl. 01:43

Han og kona Nadine Menendez anklages for å ha tatt imot bestikkelser fra tre velstående forretningsmenn i bytte mot ulike tjenester.

– Til sammen betalte forretningsmennene hundretusener av dollar i bestikkelser, skriver påtalemyndigheten i New York.

– Dette inkluderte kontanter, gull, en Mercedes-Benz og andre ting av verdi, i bytte mot at senator Menendez skulle bruke sin makt og innflytelse til å beskytte og berike disse forretningsmennene.

GULLBARRER: To av gullbarrene som ble funnet hjemme hos Bob Menendez og kona Nadine i New Jersey. Foto: Statsadvokaten i New York, AP

Noen av tingene Menendez skal ha gjort, skal ha skapt fordeler for myndighetene i Egypt, hevder amerikanske myndigheter.

Dersom senatoren, som representerer New Jersey, blir dømt, risikerer han livstid i fengsel, skriver Washington Post.

Menendez var leder i den prestisjefulle utenrikskomiteen i Senatet før saken sprakk i september i fjor, og hadde dermed et svært mektig nettverk.

Gull og kontanter

I juni 2022 tok FBI-agenter seg inn i hjemmet til senatoren og kona i New Jersey- Der fant de gullbarrer til en verdi av over 100.000 amerikanske dollar, over en million norske kroner.

De fant også over 480.000 dollar i kontanter – over 5,2 millioner norske kroner. Pengene var stappet inn i konvolutter og gjemt i klær, skap og en safe.

Menendez’ rettssak starter på Manhattan i Mew York mandag. Kona Nadine Mendendez er tiltalt i samme sak, men hennes rettssak starter ikke før i juli.

De to giftet seg i oktober 2020, etter å ha kjent hverandre i to år. Ifølge tiltalen skal det ha vært Nadine som introduserte senatoren for en av forretningsmennene.

Ekteparet har hele tiden hevdet at de er uskyldige.

– Jeg er uskyldig og det vil jeg bevise uansett hvor mange saker de fortsetter med å samle sammen, sa Bob Menendez tidligere i mars.

PENGE-SPOR: FBI fant flere kontanter i konvolutter gjemt i en jakke med påskriften Menendez. Foto: US District Court of the Southern District of New York/AFP

Dette anklages de for

Ekteparet Menendez skal ha mottatt bestikkelser fra de tre forretningsmennene i perioden 2018 til 2022.

I tillegg til gull og kontanter handler det blant annet om dyre møbler, en bil, billetter til Formel 1, en forlovelsesring og nedbetalinger på lånet.

I tiltalen vises det til flere tekstmeldinger mellom ekteparet og de tre mennene.

Wael Hana:

  • Skal ha gitt gullbarrer til ekteparet, skriver CNN. Han ville ha hjelp med å sikre en lukrativ avtale med myndighetene i Egypt. Avtalen handlet om sertifisering av halal-kjøtt.
  • Bob Menendez anklages for å ha prøvd å påvirke andre senatorer til å sende militær bistand til Egypt, skriver Washington Post. Han anklages også for å ha gitt egyptiske tjenestepersoner sensitiv informasjon om den amerikanske ambassaden i Egypt.
I RETTEN: Wael Hana på vei inn i retten i Manhattan i oktober i fjor. Foto: DAVID DEE DELGADO / AFP / NTB

Fred Daibes:

  • Eiendomsutvikleren skal også ha gitt flere gullbarrer til ekteparet.
  • I retur ville han at de skulle bruke innflytelseskraften sin til å sikre ham en millionavtale med et investeringsselskap fra Qatar – noe som også ville gagne myndighetene i Qatar.

Jose Uribe:

  • Uribe skal blant annet gitt Nadine Menendez kontanter til å kjøpe en Mercedes-Benz. Den forrige bilen hennes ble ødelagt da hun krasjet med en fotgjenger som døde av skadene, skriver CNN.
  • Menendez er anklaget for å ha prøvd å bruke makten sin som senator til å hjelpe Uribe ved å påvirke ulike etterforskninger som involverte hans forretningsforbindelser.
Mercedes-Benz-bilen skal ha vært parkert utenfor boligen under FBIs ransaking. Ifølge amerikanske myndigheter er den verdt over 60.000 dollar, rumdt 650.000 norske kroner. Foto: US District Court of the Southern District of New York

Flere korrupsjonsanklager

Dette er ikke første gang den demokratiske senatoren anklages for korrupsjon.

I 2015 ble en velstående øyelege fra Florida anklaget for å ha kjøpt Menendez’ påvirkningskraft gjennom luksusferier og kampanjebidrag. Senatoren ble tiltalt i saken, men senere frikjent.

Han beholdt plassen i Senatet, også som leder for den prestisjefulle utenrikskomiteen.

Nå er spørsmålet hvorvidt dem politiske karrieren overlever enda en korrupsjonssak.

– Det myndighetene har nå, i motsetning til i den forrige saken, er bildet av en mektig senator som leier ut vervet sitt til en utenlandsk makt, sier Daniel Richman, som er ekspert på bestikkelser ved Columbia Law School til Washington Post.

Flere demokratiske partifeller, deriblant New Jerseys guvernør Phil Murphy, har denne gangen bedt ham om å trekke seg.

– Bevisene mot ham er slående, sier Dan Cassino ved universitetet Fairleigh Dickinson til AP.

– Dette er ikke papirer eller sjekker. Det er gullbarrer. Bildene er kraftfulle, og gitt at velgerne i New Jersey ikke vet så mye om hvem som representerer dem, så kan det hende dette er det eneste de vet om Menendez.

Read Entire Article