Rødt krever sanksjoner mot Israel: – Oljefondet må ut

4 months ago 51


– Den store kampen ligger foran oss.

Det sier Marie Sneve Martinussen da hun holder åpningstalen for Rødts ekstraordinære landsmøte fredag. På dagsordren står valg av leder og 2. nestleder.

Her snakker Rødt-lederen om reallønnsnedgang, klasseforskjeller og strømkrisen. Men også om konflikten mellom Israel og Palestina.

Rødtleder Marie Sneve Martinussen mottar underskrifter til støtte for forslaget om anerkjennelse av Palestina som egen stat, før avstemning i Stortinget. November 2023.

VIL HA BOIKOTT: Marie Sneve Martinussen utenfor Stortinget i november i fjor.

Foto: Heiko Junge / NTB

Tirsdag bestemte regjeringen seg for å anerkjenne Palestina som en selvstendig stat, sammen med Irland og Spania.

Det skjer etter at Rødt fremmet forslaget i fjor.

Partiet har lenge stått på barrikadene om at Norge må boikotte Israel. Forrige uke ble det varslet at påtalemyndigheten i den internasjonale domstolen (ICJ) vil be om arrestordre på både israelske ledere og Hamas-topper for det de mener er krigsforbrytelser og brudd mot menneskeheten.

– Når Israel bryter sine plikter etter folkemordkonvensjonen, må presset fra alle oss andre bare bli sterkere, sier Marthinussen.

Et av tiltakene de har bedt om, er å trekke Oljefondets investeringer ut av israel-rettede virksomheter.

Det gjentar Marthinussen også fredag. Hun sier det må innføres sanksjoner mot Israel.

– Oljefondet må ut. Vi må stoppe salg av våpendeler som kan bidra til folkemord. Krigsforbrytelsene mot alle sivile må stoppes, gislene må frigis.

Ut mot høyresiden

Rødt fikk opprinnelig ikke flertall da forslaget deres om å anerkjenne Palestina ble behandlet i Stortinget i november.

I stedet ble det inngått et kompromiss om å åpne for anerkjennelse på et senere tidspunkt, når det kunne ha positiv innvirkning på fredsprosessen mellom Palestina og Israel.

Frp og KrF stemte imot kompromissforslaget. I talen sin går Marthinussen hardt ut mot høyresiden.

– Norge må gjøre så mye, mye mer. Da kan ikke Frp og KrF fortsette å godta handlingene til den israelske staten. Da kan ikke Erna Solberg og Høyre få lov til å sitte stille i båten.

Hun mener flertallet på Stortinget trenger en ny sammensetning, men advarer mot et regjeringsskifte «bare for skiftets del». Marthinussen sier Rødt vil ta opp kampen for å hindre at Høyre og Frp inntar Statsministerens kontor i 2025.

– Rødt skal bli så store og så sterke at vi ikke er til å komme utenom.

Samtidig går Marthinussen til verbalt angrep på Sylvi Listhaug (Frp). Rødt-lederen mener Listhaug «må holdes langt unna kontroll over norsk kraft», og viser til tiden med Solberg-regjeringen.

– Når det er snakk om å føre folk bak lyset, er Frp mestere i faget, hevder Martinussen.

– Dere innførte EUs tredje energimarkedspakke, førte Norge inn i EUs energibyrå ACER og sto på TV og løy så det rant om at strømprisene ikke skulle øke og Norge ikke skulle miste kontroll over krafta.

Publisert 24.05.2024, kl. 15.09 Oppdatert 24.05.2024, kl. 15.13

Read Entire Article