Redertopp om dystre utsikter: – Prispress vil komme tilbake

5 months ago 56


Mærsks containerfrakt tapte penger på driften tross Rødehavet-opptur. Senere i år ventes de positive effektene å forsvinne. – Det er realiteten, sier sjefen.

Mærsk-sjef Vincent Clerc avbildet på torsdagens presentasjon av tallene for første kvartal. Foto: EMIL NICOLAI HELMS / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Investorene straffet Mærsk på børs etter at det danske containerrederiet torsdag la frem et stort resultatfall for første kvartal.

Aksjonærene så dermed forbi at ledelsen høynet regnskapsutsiktene for året og samtidig fremhevet at rederiet i lys av uroen i Rødehaveturoen i RødehavetSituasjonen i Rødehavet, der skipene må ta en lengre rute rundt Afrika på grunn av angrep, fører til et strammere forhold mellom tilbud og etterspørsel av skip siden skipskapasitet bindes opp. Utviklingen har gitt høyere skipsrater. har «hatt en positiv start på året» - med blant annet økte volumer.

Litt lenger ned i regnskapet viser imidlertid segment-tallene at containerfrakten, som er hovedvirksomheten, fortsatt endte i minus på driften. Terminal-virksomheten til Mærsk var det som i hovedsak dro selskapet til et plussresultat.

Les på E24+

– Når man først har kommet inn i shipping, så ligger det i blodet

– Øker tilbudet

På en presentasjon av regnskapet torsdag, sa Mærsk-sjef Vincent Clerc også at det dystre fraktbildet, med for mange tilgjengelige skip, ikke er avlyst. Flere eksperter har den siste tiden advart om et slikt scenario.

– Vi venter at prispress vil komme tilbake i takt med at nye skip i høy hastighet leveres og øker tilbudetat nye skip i høy hastighet leveres og øker tilbudetDet siste rundt halvannet året har det vært overkapasitet av skip, etter at både uvanlig kraftig vareetterspørsel og store havneforstyrrelser fra under corona har falt bort. Samtidig ble det bestilt rekordmange nye skip, som fremover leveres til rederiene og tynger markedet ytterligere., fremhever Clerc.

– Det fundementale i markedet utsettes, sier han om den nåværende ståa i fraktmarkedet.

Clerc øyner at Rødehavet-situasjonen, der skipene nå seiler en lengre rute rundt Afrika, vil holde tallene deres oppe rundt de to neste kvartalene.

– Vi vil se en gradvis nedgang i spotratene våre. Det er realiteten, påpeker han.

– Uansett hvor lenge forstyrrelsene varer, så vil det fundamentale i containermarkedet med økende overkapasitet etter hvert seire. Vi venter at dette vil starte å treffe oss i enten tredje kvartal eller senere, sier han.

Mærsk-regnskapet viser imidlertid at Rødehavet-situasjonen også øker kostnadene, blant annet på drivstoff, og dermed allerede motvirker noen av de positive effektene på skipsratene.

Mærsks flåte med gigantiske containerskip er farget blå. Foto: Björn Larsson Rosvall / NTB

– Vil tape penger i år

Mærsk hevet på grunn av Rødehavet-effekten sine egne regnskapsutsikter torsdag.

Den nedre delen av guidingen på driften (ebit) ventes nå på minus to milliarder dollar og opp til et nullresultat. Før var det nedre tallet på minus fem milliarder.

DNB Markets-analytiker Jørgen Lian understreker at Mærsk fortsatt presenterer et utfordrende bilde av de langsiktige utsiktene. Analytikeren uttalte nylig at han mener Mærsk-forventningene i markedet fortsatt er for høye.

Han mener 2025 og 2026 vil være et «pengesluk» for selskapet.

Analysesjef Simon Heaney i DrewryDrewryAnalysebyrå som følger blant annet containermarkedet. sier at fraktmarkedet for containere nå «er inne i et ventemodus».

– Spotprisene faller forsiktig hver uke, og kontrakter blir signert til lavere priser enn i fjor. Økningen i spotprisene i første kvartal vil bety at rederienes finanser er bedre enn de ville vært, men generelt forventer vi at de vil tape penger i år, forklarer han.

– En endring i situasjonen i Rødehavet og full gjenåpning av Suezkanalen vil frigjøre kapasitet og raskt senke spotprisene, men når det vil skje, vet ingen, fortsetter Heaney.

Les mer om markedet for containerfrakt til havs her.

Read Entire Article