Prisveksten i USA falt til 3,4 prosent i april

4 months ago 35


Den nedagående trenden for inflasjonen har bremset opp i det siste, men forrige måned gas som ventet fall.

Dagligvarer scannes i kassen på et Walmart-supermarked i New Jersey, like ved New York. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Prisveksten i USA landet på 3,4 prosent i april, målt mot samme måned i fjor. Det viser ferske tall for konsumprisindeksen (KPI) fra amerikanske statistikkmyndigheter.

Det var akkurat som analytikerne hadde ventet på forhånd, ifølge estimater Bloomberg har samlet. Kjerninflasjonen, som sett bort fra mat og energivarer, falt også som ventet til 3,6 prosent.

På månedsbasis, fra mars til april, steg prisene med 0,3 prosent.

Les på E24+

Prematurt børsløft?

Prisveksten i USA nådde toppen på svært høye nivåer for snaut to år siden, og etter det var det lenge en klar nedagående trend. Den utviklingen har derimot vist tegn til å stoppe opp de siste månedene.

I mars klatret inflasjonen til 3,5 prosent, mens kjerneinflasjonen holdt seg på 3,8 prosent.

KPI-tallene er en av to viktige måter man måler prisveksten i USA. PCE-tallene, som er den andre, kommer mot slutten av måneden.

Sentralbanken «må være tålmodige»

Prisveksten ligger fremdeles langt over inflasjonsmålet til USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed). Målet er som i Norge stabil prisvekst på to prosent.

Sentralbanken holdt i begynnelsen av mai renten uendret på intervallet 5,25-5,50 prosent. Der har den ligget siden juli i fjor. Fed påpekte da at det hadde vært mangel på fremgang ned mot inflasjonsmålet.

Sentralbanksjef Jerome Powell gjentok senest tirsdag at inflasjonstallene har vært høyere enn man hadde sett for seg, og at det betyr at de «må være tålmodige og la den innstrammende pengepolitikken gjøre jobben», skriver CNBC.

Venter rentekutt til høsten

Troen på rentekutt i USA har falt som en stein siden nyttår. Det henger sammen med prisveksten, men også at den økonomiske aktiviteten holder seg opp og at arbeidssmarkedet er sterkt.

Markedet priser i forkant av dagens inflasjonstall inn drøyt 80 prosent sjanse for et september-kutt, og det første kuttet er helt priset inn i november.

For Norges Bank og renten her hjemme er utviklingen i viktige økonomier som USA og eurosonen sentral. Rentenivået, og forventingene til rentenivået fremover, påvirker blant annet valutakurser og kronen.

Read Entire Article