Prisveksten i Sverige falt til 3,9 prosent i april

4 months ago 36


Inflasjonen har vært på vei ned lenge, og renten i Sverige har blitt satt ned for første gang på åtte år.

Folk går i handlegaten Drottninggatan i Stockholm sentrum. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Saken oppdateres.

Prisveksten i Sverige var på 3,9 prosent i april, målt mot samme måned for et år siden. Det viser ferske tall fra svenske statistikkmyndigheter.

På forhånd var det ventet at fallet skulle være mer forsiktig til 4,0 prosent. I mars lå den generelle inflasjonen på 4,1 prosent.

– Effekten av økende rentekostnader på boliglån avtar, noe som bidrar til at inflasjonstakten sank noe i april, sier Carl Mårtensson, prisstatistiker hos svenske SCB i en melding.

Ting har lenge pekt i riktig retning for Sveriges sentralbank når det kommer til prisveksten. Den har nesten utelukkende roet seg i mer enn et år i strekk, og forrige uke kuttet Riksbanken renten.

Les på E24+

Dette er renten du burde ha nå

Sentralbanken er mest opptatt av prisveksten sett bort fra renteendringer på boliglån (KPIF) når de setter renten. KPIF kom også inn lavere enn ventet på 2,3 prosent, men klatret likevel et lite hakk fra 2,2 prosent i mars.

KPIF uten energivarer holdt seg på 2,9 prosent.

Inflasjonsmålet til Riksbanken er, som i Norge, stabil prisvekst på to prosent.

Rentekutt

Rentekuttet i Sverige forrige uke var det første på åtte år. Svenskene var tidligere ute enn Norge, eurosonen og USA med det første kuttet, etter at rentene ble satt opp mye i kjølvannet av coronapandemien.

Riksbanken påpekte at inflasjonen nærmet seg målet samtidig som økonomien var svak, og at de derfor kunne sette ned renten til 3,75 prosent.

Samtidig varslet sentralbanken at det kan komme ytterligere to rentekutt senere i år, dersom inflasjonsutsiktene står seg.

I tillegg til prisveksten er høyere arbeidsledighet, svakere økonomi og lavere lønnsvekst blant grunnene til at Sverige kunne kutte renten før Norge.

Les også

Sverige kan rammes av «gøyflasjon»

Les også

Mener Sverige er et «forbilde»: – Alt kommer med en kostnad

Les også

Derfor kan svenskene kutte renten – og ikke Norge

Les også

Første rentekutt på åtte år i Sverige

Read Entire Article