Plikten kaller: Kong Charles tilbake på jobb

5 months ago 79


Den britiske monarkens første gjøremål etter at han ble sykmeldt i februar, er å besøke et behandlingssenter for nettopp kreftpasienter.

Dette for å øke oppmerksomheten om viktigheten av å få en tidlig diagnose. For å få dette, må man gå til legen.

Kongens budskap – særlig til menn av hans egen generasjon – er at leger i liten grad kan fjerndiagnostisere sine pasienter: Folk må selv møte opp.

Det er bedre å be om en undersøkelse for mye, enn én for lite.

For kong Charles har kampen mot kreft blitt mer enn et privat anliggende. Kreftsaken føyer seg til majestetens overordnede handlingsplan. Kjent som de fire C’er:

Climate, community, culture & Commonwealth.

På norsk: Klima, fellesskap, kultur & Samveldet (en slags restefest etter Det britiske imperiet).

Den femte C’en i monarkens portefølje står for cancer (kreft).

BACK IN BUSINESS: Kong Charles gjenopptar mange av sine kongelige oppdrag fra og med denne uken. Her er monarken fotografert etter påskegudstjenesten i St. Georgs kapell i Windsor Castle. Foto: Hollie Adams / AP / NTB

Kongens fokus på moderne kreftbehandling er et uttrykk for oppriktig takknemlighet på egne vegne. Hans tilfelle ble oppdaget på et tidlig stadium.

Fortsatt vil ikke hoffet si hva slags kreft det er snakk om, og fortsatt indikerer den pågående behandlingen at det antakelig er noe alvorlig. Men Charles er åpenbart ved godt mot.

Kilder ved Buckingham Palace hevder overfor den britiske avisen The Sunday Telegraph at for kongen er det et selvstendig poeng å vise at det går an å leve et fullverdig liv også mens man behandles for sykdommen. «Ikke bare etterpå.»

«Kreft kan være et skummelt ord, men det trenger ikke å være en skummel erfaring», er budskapet fra Slottet.

Hvor mange kongelige oppdrag Charles har tenkt å utføre den nærmeste tiden, er uklart. Signalene fra hoffet er imidlertid såpass ambisiøse at den ene ekspert etter den andre har vært ute i mediene og advart ham mot å starte for brått.

Det øret kan det virke som at monarken ikke hører så godt på.

POPULÆR: Kongen har fått mange gode råd om å ta det med ro når han nå vender tilbake til jobb. Men Charles tolker sin funksjon på samme på måte som moren, dronning Elizabeth: En monark må synes for å være troverdig. Foto: JANE BARLOW / AFP / NTB

I den rojale almanakk går det frem at kongen skal være til stede ved flere arrangementer i vår og sommer; alt fra de årlige hagefestene ved Buckingham Palace 8. og 21. mai til det tradisjonsrike hesteveddeløpet Royal Ascot, som finner sted i juni.

Her er de kongelige gjerne til stede flere ganger gjennom hele uken. Dronning Eiizabeth åpnet sitt første Ascot-løp i 1945, som prinsesse, og vendte årvisst tilbake.

Bortsett fra 2020, da det meste var pandemistengt, hadde hun et 76-årig uavbrutt oppmøte i Ascot, byen i Berkshire, fire mil vest for London, hvor dronning Anne i 1711 grunnla den historiske veddeløpsbanen.

Dronningen oppdrettet dessuten egne veddeløpshester, og flere enn 70 av dem vant Ascot. Så sent som i 2021 deltok hun med 33 hester, og innkasserte til sammen 536 685 pund – tilsvarende 7,4 millioner kroner – i prispenger.

I 2022 – drøye ti uker før hun gikk bort – ble arrangementet for første gang på 77 år avviklet uten dronning Elizabeths tilstedeværelse.

Elizabeth II (1926 - 2022)<-Elizabeth II (1926 - 2022)

Dronning av Storbritannia i 70 år og 214 dager

Men før kong Charles legger turen til grevskapet Berkshire i det sørlige England for å spille på hest, har han tilsagt sitt rojale nærvær ved 80-årsminnet for D-dagen, landgangen i Normandie, 6. juni.

På begge sider av Den engelske kanal er det lagt opp til markeringer av den allierte invasjonen i 1944 – Operasjon Neptune og Operasjon Overlord – som gjenåpnet den såkalte vestfronten og banet vei for nedkjempelsen av Nazi-Tyskland i Vest-Europa.

En knapp halvannen uke etterpå feires den britiske monarkens offisielle fødselsdag. «Trooping the Colour» er den seremonielle markeringen av statsoverhodet, og finner sted hvert år den 15. juni, uavhengig av når majesteten rent faktisk kom til verden.

Charles III ble født 14. november 1948, og har altså allerede rukket å feire sin 75-årsdag.

ORDENSMANN: Kong Charles er Hosebåndsordenens øverste beskytter. Han ble tildelt ordenen i 1958,som Prins av Wales. Dronning Camilla ble innlemmet i januar 2022. Bildet er fra «Garter Day» i 2003. Foto: POOL / Reuters / NTB

To dager senere, 17. juni, er kongen igjen i sentrum for begivenhetene, takket være monarkiets lange linjer.

«Garter Day» hyller Hosebåndsordenen – en engelsk ridderorden innstiftet av Edvard III i 1348. I dag Europas eldste nasjonale orden som har vært i bruk uavbrutt siden middelalderen.

Ved siden av den britiske monarken teller ordenen kun 25 medlemmer (Knights Companions).

Ni er i hans nære familie, åtte er europeiske kongelige – deriblant kong Harald. Resten er engelsk aristokrati, høytstående offiserer, eks-statsministrene John Major og Tony Blair, Hong Kongs siste guvernør, Chris Patten, samt musikalkongen Andrew Lloyd Webber.

I slutten av juni er kong Charles og dronning Camilla vertskap når det japanske keiserparet kommer på offisielt statsbesøk.

Tony Blair, statsminister 1997–2007<-Tony Blair, statsminister 1997–2007

Labours statsminister i perioden 1997–2007 og hans forgjenger, Tory-statsminister John Major (1990–97) er de eneste nålevende britiske regjeringssjefer som innehar Hosebåndsordenen.

Deretter planlegger majestetene å innfinne seg i den skotske hovedstaden Edinburgh i månedsskiftet juni/jul, for å ta del i det som kalles Holyrood Week – en ukelang feiring av skotsk kultur og samfunnsliv.

Etter at Skottlands førsteminister Humza Yousaf måtte gå av på mandag, tidligere førsteminister Nicola Sturgeons mann er under politietterforskning og forrige førsteminister, Alex Salmond igjen er anklaget for usømmelig oppførsel, vil det i hvert fall ikke mangle samtaletema i kongens skotske residens, Holyroodhouse.

I Skottland – som er den britiske monarkens nærmeste ferieland – har Charles uttrykt ønske å overvære Mey Highland Games, en skotsk mannjevning, med øvelser som staurkast, tautrekking, steinbæring (av stein på 200 kg), kulestøt (med svært tung kule), samt inntak av haggis og ufiltrert maltwhisky til toner fra lokalt sekkepipekorps.

En manndomsprøve, som sagt.

MORER SEG KONGELIG: Charles og Camilla er faste gjester under Mey Highland Games i Caithness. Dette bildet er fra 2008. Foto: David Cheskin / Pa Photos / NTB

kongeparet i Skottland til slutten oktober. Da finner det årlige toppmøtet mellom regjeringssjefene i Samveldet sted på Samoa i det sørlige Stillehavet.

Når de først er på de trakter, legges det også opp til besøk i Australia, som ikke har hatt monarken på offisiell visitt siden 2011.

Det er et særlig ønske fra arrangørene av Melbourne Cup, et rytterstevne som finner sted 5. november, om at de kongelige tar turen dit.

Majestetene er også invitert til å feire 200-årsjubileet til overhuset i den australske delstaten New South Wales.

Med et program som dette skal det bli interessant å se hva kong Charles legger opp til den dagen han er friskmeldt.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article