Oljefondets investering i Tesla under lupen

5 months ago 37


Representantskapet i Norges Bank er bekymret for Oljefondets investeringer i Tesla grunnet mulige menneskerettighetsbrudd.

Oljefondssjef Nicolai Tangen ved en tidligere anledning. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

I sin årlige rapport til Stortinget uttrykker representantskapet i Norges Bank bekymring for Oljefondet – eller Norges Bank Investment Management (Nbim) – sine investeringer i Tesla.

Ifølge rapporten tok representantskapet opp fondets eierskap i Tesla med tanke på diskusjonen om fagforeninger og Tesla i sitt møte i februar.

– Et av kravene er at det ikke skal investeres i selskaper som bryter menneskerettighetene. Å være fagorganisert er en menneskerett, sier representantskapets leder Julie Brodtkorp.

Les på E24+

Ukens Investtech: Fem klare kjøp

Representantskapet har stilt spørsmål ved Teslas praksis med å nekte ansatte retten til å organisere seg, og om dette kan være et brudd på menneskerettighetene som bør føre til at Etikkrådet vurderer Tesla for observasjon og eventuell utelukkelse fra fondets investeringsportefølje.

– Nbim svarte representantskapet at de har dialog og oppfølging av Tesla der Nbims syn på holdningen til fagorganisering kommer klart frem, sier Brodtkorp.

Representantskapet har også stilt spørsmål om status på investeringer i Russland og oppfølging av investeringer i Israel.

Les også

Musk i Tangen-intervju: – Det er mange Teslaer i Norge. Det er vilt

– Jevnlige møter med Tesla

Selv sier kommunikasjonssjef Line Aaltvedt i Nbim følgende til E24 om Tesla:

– Vi har jevnlige møter med Tesla og har diskutert forvaltning av humankapital og menneskerettigheter, herunder også fagorganisering, med selskapet. Vi hadde senest i mars et møte med styreleder, hvor vi tok opp retten til fagorganisering og formidlet våre forventninger, skriver hun i en-post.

Hun påpeker også at Nbim i 2022 støttet et aksjonærforslag som ba selskapet om å vedta en policy om å respektere retten til å organisere seg.

Oljefondets mål er å bevege selskaper i retning av fondets forventninger over tid.

– Grove brudd på menneskerettighetene er også dekket av de etiske retningslinjene som Finansdepartementet har satt. Det er det uavhengige Etikkrådet som har ansvar for å vurdere om fondets investeringer er i tråd med de etiske retningslinjene, og gi anbefalinger om observasjon og utelukkelse av selskaper til Norges Bank, skriver Aaltvedt.

78 milliarder kroner

Oljefondet mener videre at et eventuelt nedsalg i Tesla ville påvirke fondets forventede relative volatilitet for mye. Grensen på denne volatiliteten er satt til 1,25 prosentpoeng. Samtidig påpeker Nbim på at nedsalg heller er mer egnet for mindre selskaper.

Oljefondet kan selv selge seg ut av selskaper dersom størrelsen på investeringen er «relativt liten», blant annet. Tesla-posten til Nbim er imidlertid ganske stor.

I fjor økte Oljefondet beholdningen i Tesla til 78 milliarder kroner. Dermed er eierskapet i elbilselskapet på 0,98 prosent.

Motstander av fagforeninger

Det hele startet med at fagforbundet IF Metall krevde tariffavtale ved Teslas verksteder i Sverige.

Teslas administrerende direktør og eier, Elon Musk, kalte det «galskap» og nektet. Musk har flere ganger uttalt at han er helt imot fagforeninger.

Dermed ble det streik, som også førte til sympatiaksjoner, som igjen gjorde at Tesla saksøkte Sverige og Postnord.

Read Entire Article