– En fantastisk situasjon å være i, sier sjeføkonom.
1 av 4Foto: Helge Mikalsen / VG
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres.
Regjeringen legger opp til en oljepengebruk på 460 milliarder kroner til neste år.
Det er en oppgang fra en oljepengebruk på 416,5 milliarder kroner i år.
Oljepengebruken neste år er anslått å utgjøre 2,5 prosent av Oljefondets verdi.
Dette går frem av tall som legges frem i forkant av statsbudsjettet.
Av tallene går det også frem at regjeringens oljepengebruk vil gi norsk økonomi gass i 2025, sammenlignet med inneværende år.
Dette måles gjennom budsjettimpulsen, som sier noe om oljepengebruken stimulerer til økonomisk vekst eller ikke. Budsjettimpulsen ligger på pluss 0,5 prosentpoeng for 2025.
Finansdepartementet legger frem flere nøkkeltall i forkant av selve statsbudsjettet som kommer klokken 10. Nøkkeltallene inkluderer blant annet bruken av oljepenger og anslag på veksten i økonomien.
Regjeringen venter at økonomien vil vokse 2,3 prosent til neste år.
Du kan følge E24s fortløpende dekning av statsbudsjettet her.
– Fantastisk situasjon
Oljepengeuttaket er det største noensinne i løpende priserløpende priserde faktiske prisene, når man ikke tar hensyn til inflasjon.
– Ettersom Oljefondet stiger i verdi er det rimelig at uttaket fra fondet også setter nye rekorder. Det foreslåtte uttaket for 2025 medfører at budsjettet blir ekspansivtekspansivtstimulerer til vekst i økonomien til tross for et relativt høyt anslag for BNPBNPbruttonasjonalproduktet, et mål på verdiskapingen-veksten og i lys av at kjerneinflasjonen fortsatt er ganske høy, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier at norske politikere er i en situasjon som han tror mange misunner dem.
– De har mer å rutte med år for år. Det er en fantastisk situasjon å være i. Så kan det diskuteres om det er fornuftig bruk av pengene, sier Jullum til E24.
Les også
Vedum venter at økonomien vokser 2,3 prosent neste år
– Fremskynder selvsagt ikke rentekuttene
Finansdepartementet skriver i en melding at bakteppet for neste års statsbudsjett er en økonomi med utsikter til sterkere vekst og fortsatt lav arbeidsledighet. De siste årene har vært preget av en rask og sterk prisvekst med opphav i utlandet, påpeker departementet.
«Tidligere perioder med høy prisvekst har både vart lenge og vært preget av økt arbeidsledighet, men nå ser det ut til at den økonomiske politikken lykkes med å få prisveksten ned, uten en stor økning i arbeidsledigheten og med vedvarende vekst i økonomien», skriver departementet.
Om oljepengebruken skriver departementet at den er godt under den langsiktige rettesnoren.
– Dette fremskynder selvsagt ikke rentekuttene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.
Norges Bank hadde ventet en oljepengebruk på 2,5 prosent.
Kan bruke flere oljekroner
Det er kroneverdien av Oljefondet som avgjør hvor mye oljepenger som kan brukes over de årlige statsbudsjettene.
Hvis fondet passerer 19.000 milliarder kroner, så vil regjeringen ha hele 570 milliarder kroner tilgjengelig for årlig bruk over budsjettene innenfor handlingsregelenhandlingsregelennorske regjeringer har tradisjon for å følge handlingsregelen, som begrenser den årlige bruken av oljepenger til tre prosent av fondets verdi. Regelen er ment å skulle bevare fondets verdi over tid..
Til sammenligning ville en fondsverdi på 12.000 milliarder ha gitt regjeringen «bare» 360 milliarder kroner til årlig bruk.