Oda tapte 200 millioner etter sjåfør-grep

5 months ago 42


På det verste møtte halvparten av Odas kunder en stengt nettbutikk. Nå bedyrer dagligvareutfordreren å være «over kneika».

 Oslo opplevde perioder med ekstremvær i vinter, særlig i januar. Det gikk utover Odas kapasitet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Oda Norway økte inntektene med 15 prosent fra 2,7 til 3,1 milliarder kroner i fjor. Det forteller norgessjef Kristin Thornes Woldsdal.

– Det er en relativt sterk vekst som vi er fornøyd med, sier hun.

Samtidig ble det nok et underskudd for nettaktøren. Årsresultatet kom på minus 200 millioner kroner. Siden oppstarten i 2014 har selskapet nå tapt 1,4 milliarder kroner i Norge.

Faser med hypervekst, bygging av nytt lager og omprofilering til å bli en lavprisaktør har bidratt til de siste årenes underskudd. I fjor gikk Oda på en helt annen bommert.

– Vi hadde store kapasitetsbegrensninger gjennom året, forteller Woldsdal.

Les på E24+

Børsutsiktene: To sektorer skiller seg ut

– Ville hatt 20 prosent vekst

Det skjedde fordi Oda bestemte seg for å ha de fleste sjåførene ansatt i eget selskap, for slik å sikre ryddige arbeidsforhold og bedre kontroll på kapasitet.

– På det siste halvannet året har vi gått fra at under 30 prosent av volumet tas av egne sjåfører til at andelen nå er over 80 prosent, sier Woldsdal.

Kristin Thornes Woldsdal er ansvarlig for driften av landets største aktør for mat på nett. Foto: Siv Dolmen

Men utfasingen av tredjepartsaktører gikk raskere enn planlagt. Oda klarte ikke å rekruttere nye sjåfører med samme tempo.

– Så vi har hatt perioder med sjåførmangel som har gått ut over kapasiteten. Altfor mange kunder har møtt en stengt butikk og «snudd i døren».

I perioder har opptil 50 prosent av kundene som har gått inn i nettbutikken fått beskjed om at det ikke er tilgjengelig levering dagen etter.

– Det er jo veldig synd. Vi estimerer at uten de kapasitetsbegrensningene, ville vi hatt godt over 20 prosent vekst. Men fortsatt mener jeg at det var riktig valg å ta.

Les på E24+

Milan Karki startet som oppvaskhjelp. I dag eier han to restauranter

Spørsmålet om lønnsomhet

Siden sommeren har Oda ansatt 350 sjåfører. Woldsdal forteller at de er i mål nå.

– Vi har kommet over kneika og er nå der at vi kan fange den fulle etterspørselen igjen.

De siste ukene har volumet nådd nye høyder, forteller hun. Påskeuken i år ga 20 prosent vekst sammenlignet med påskeuken i fjor.

Hva betyr det for sjansene for at Odas første plussresultat kommer i år?

Woldsdal forteller at driften gikk med overskudd i andre halvdel av fjoråret.

– Det er jo veldig gøy at vi har kommet dit med lavprisposisjonen vår.

Oda fortsetter å gå i minus. Norgessjefen mener 2024 «ser veldig lovende ut» når det gjelder lønnsomhet. Foto: Siv Dolmen

Selv om det ikke er så lett å finne igjen i regnskapene, fortalte Oda-sjefen at de fikk et positivt driftsresultat i Norge i 2021 også. Siden den gang har selskapet lagt om profil til å konkurrere i samme segment som Kiwi, Extra og Rema 1000.

Nøkkelen for å få til det med lønnsomhet er effektiv drift og høyt volum. Woldsdal forteller at Oda satt stadig nye effektivitetsrekorder gjennom høsten, slik at de ble lønnsomme på det nye «prispunktet».

– Har lønnsomheten fortsatt inn i 2024?

– Vi vokser bra og har fortsatt de samme effektivitetsforbedringene som vi så i fjor høst.

– Var det et ja eller nei?

– Jeg vil ikke kommentere på lønnsomhet for enkeltmåneder. Det henger jo også tett sammen med pris. Men dette året ser veldig lovende ut når det gjelder lønnsomhet.

Vil savne Karl

For en knapp måned siden kunngjorde Oda at Karl Munthe-Kaas, gründer og toppsjef siden oppstarten, var ferdig i lederstolen.

Han ble bedt om å tre til side, blant annet som følge av en kostbar utenlandsfiasko.

– Hvordan er det ikke å ha ham i lokalene lenger?

– Jeg synes jo Karl er en fantastisk leder og kommer til å savne og jobbe med ham. Vi er veldig glad for at han fortsetter i styret, sier Woldsdal.

Den nye sjefen heter Chris Poad. Han har erfaring som toppsjef for Tescos netthandel, samt lederstillinger i Amazon.

– Han har både relevant og spennende erfaring, som kan være veldig verdifull for Oda. Så jeg er spent på hvordan han kan bruke den erfaringen til å styrke vår posisjon videre.

Poad tiltrådte allerede for et par uker siden, men har ikke kommet seg til Norge ennå. Arbeidsvisum etter brexit er en tidkrevende affære, forteller kommunikasjonssjefen.

Les også

Oda-sjefen om utenlandsfiaskoen: – Ikke gøy for noen leder

Read Entire Article