NRK om norsk jury-uttalelse: – Kan se ut som regelbrudd

4 months ago 30


OPPVASK: NRKs MGP-general Stig Karslen (t.v.) og fagjurymedlem Daniel Owen. Foto: Ryan Kelly / NTB og Daniel Owens Instagram

Daniel Owen (24), fagjurymedlem i den norske Eurovision-juryen, beklaget søndag at Norge ga Israel poeng. Det kan være i strid med reglene.

mandag 13. mai kl. 10:29

– Med denne uttalelsen kan det se ut som vi har et regelbrudd, skriver NRKs delegasjonsleder Stig Karlsen (50), i en SMS til VG mandag.

Karlsen sikter til at artist Daniel Owen gikk ut på Instagram med blant annet dette utspillet:

– Etter min mening burde ikke Israel få deltatt i Eurovision i det hele tatt. Selv om jeg ikke var involvert i tildelingen av poeng til Israel, ønsker jeg å beklage for at dette ble vist fra den norske juryen.

Norges fagjury ga Israels bidrag åtte poeng. Kun to andre land ga Israel like høy sum.

Eurovision Song Contest skal være et upolitisk arrangement. Nå utreder NRK Owens uttalelser.

– Informasjon om saken ble i går oversendt fra NRK til EBU for vurdering, opplyser Karlsen.

EBU står for European Broadcasting Union, og det er de som er arrangør av hele Eurovision Song Contest.

– Ut fra hva vi kan se per nå, så vil ikke en eventuell annullering av poengene ha stor betydning for resultatet. Dette må derimot EBU verifisere, sier Karlsen.

– Om det konkluderes med regelbrudd, hva blir konsekvensen?

– Det må EBU svare på, sier Karlsen.

– Hva kan du si om innholdet i kontrakten dere har med jurymedlemmene?

– I korte trekk: Juryen skal bedømme låt, artist og fremføring uten å bli farget av politikk eller andre ikke-musikalske forhold.

Nå har Owen fått munnkurv.

Daniel Johansen Elmrhari – som Daniel Owen opprinnelig heter – skriver i en SMS til VG mandag at han gjerne skulle tatt en prat, men at han har fått tydelig beskjed om at alt som gjelder medier skal skje direkte med Stig Karlsen i NRK.

Natt til søndag ble det offentliggjort at Norges fagjury besto av artist Daniel Owen, musikkprodusent Lars Horn Lavik, artist Annprincess, pianist Gunilla Süssmann og artist og skuespiller Lisa Stokke.

Owen opplyste til sine følgere at hvert jurymedlem avgir stemmene individuelt, uten mulighet til å diskutere hvor mange poeng som skal tildeles hvert enkelt land.

– Dette er for å unngå en gjensidig påvirkning og for å sikre en rettferdig bedømmelse, forklarte han.

Stig Karlsen opplyser til VG at det kun er noen få personer i NRK som får informasjon om hva fagjuryen og hvert av dens medlemmer har stemt.

– Dette for å kunne håndtere overlevering av stemmer og sending. En politimann er til stede for å overvåke og verifisere prosessen.

Det har vært voldsom oppstandelse og store kontroverser rundt årets Eurovision Song Contest, hovedsakelig knyttet til Israels omstridte deltagelse. Men Nederland sørget også for dramatikk i helgen, da deres deltager ble diskvalifisert timer før sending.

– Det har vært ganske brutalt å se hvordan dette har spilt seg ut, uttalte Stig Karlsen til VG søndag

MGP-generalen spådde sa heftige møter både hos hovedarrangør EBU og NRK.

Gåte havnet på jumboplass og tapte – men Norge kan trøste seg med å ha en solid andel av den sveitiske seieren.

To norske låtskrivere har vært med på å lage låten som Nemo(24) knuste konkurrentene med.

Read Entire Article