Norsk fastlandsøkonomi vokste med 0,2 prosent i første kvartal

4 months ago 42


Det har vært svak vekst i norsk økonomi det siste året.

Byggebransjen er blant næringen som har opplevd tyngre tider og negativ utvikling i det siste. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge steg med 0,2 prosent i de første tre månedene av 2024. Det var akkurat som økonomene hadde spådd på forhånd, ifølge estimatene Bloomberg hadde hentet inn.

Det har vært en forsiktig og relativt flat utvikling for norsk økonomi det siste året.

– Det siste året har pris- og renteøkninger ført til svak utvikling i husholdningenes konsum, fall i boliginvesteringer og en nedbremsing i norsk økonomi. Den utviklingen ser vi fortsatt i 1. kvartal 2024, sier Pål Sletten, seksjonssjef for nasjonalregnskapet i Statistisk Sentralbyrå.

I fjerde kvartal i fjor vokste også fastlandsøkonomien med 0,2 prosent fra kvartalet før. Månedstallene som kom i forkant av dagens kvartalstall viste en oppgang på 0,4 prosent i januar, og en nedgang på 0,2 prosent i februar.

Utviklingen i første kvartal er samtidig sterkere enn Norges Bankhadde sett for seg. Deres anslag var nullvekst i norsk økonomi både i første og andre kvartal i år.

Sentralbanken har signalisert at renten her til lands trolig blir liggende på 4,5 prosent frem til høsten. I mars sentralbanksjef Ida Wolden Bache at det meste sannsynlige var kutt i september, men tidligere denne måneden var signalet at «det kan bli behov for å holde renten oppe noe lenger» enn Norges Bank tidligere så for seg.

Bakgrunnen for det var blant annet at den økonomiske aktiviteten er litt høyere enn ventet, at lønnsveksten kan se ut til å bli sterkere enn anslått og at kronen var svakere enn lagt til grunn. Prisveksten har samtidig roet seg mer enn sentralbanken så for seg.

Folk på vei nedover Karl Johans gate i Oslo sentrum. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Read Entire Article