Norges Røde Kors tar lederrolle: Åpner feltsykehus på Gaza

4 months ago 30


Kortversjonen

  • Norges Røde Kors åpner feltsykehus i Rafah, Gaza, sammen med 10 andre Røde Kors-foreninger og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC)
  • Sykehuset har vært i drift siden forrige torsdag og behandler pasienter som følge av konflikten på Gazastripen
  • Totalbudsjettet er over 200 millioner norske kroner, hvorav 35 millioner bidrag fra Norges Røde Kors og 30 millioner fra UD
  • Feltsykehuset har 60 sengeplasser og kan gi helsehjelp til rundt 200 mennesker om dagen i poliklinikken

Mens trusselen om en bakkeinvasjon fortsatt henger over de over en million internflyktningene som befinner seg i Rafah by på Gaza, åpner Norges Røde Kors sammen med Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Røde Kors-foreninger fra 10 andre land et feltsykehus.

Feltsykehuset hadde sin første dag i drift torsdag forrige uke.

Jonas Bergmann Paulsen er teamleder for det tekniske laget fra Røde Kors, og snakker med blant andre VG på videolink fra Gaza mandag formiddag.

– Vi er glade for endelig å ha få åpent sykehuset vårt her nå. Vi har stått på døgnet rundt i 5 uker for å få åpnet, forteller Paulsen.

Paulsen sier at de foreløpig ikke har hatt så mange traumepasienter, men at pasientene heller bærer preg av problemer som har fått forverre seg over tid, når mennesker er på flukt og bor i telt.

Men ettersom trusselen om en bakkeinvasjon henger over Rafah, forventer de flere traumepasienter.

Han sier deres første pasient ble en spesiell opplevelse:

– Hun hadde planlagt keisersnitt, men sykehuset hennes fantes ikke lenger. Så en uke etter avtalen kom hun til oss, og vi fikk hjulpet henne med å ta ut babyen. Dermed ble våre første pasienter en fornøyd mor og barn, forteller Paulsen på videolink fra Rafah. 

PÅ FLUKT: De flyktet til Rafah, nå har mange valgt å flykte fra Rafah. Foto: AFP

60 sengeplasser

Norges Røde Kors har en sentral rolle både i koordineringen av innsatsen, medisinsk og teknisk personell samt finansiering av feltsykehuset.

Totalbudsjettet for feltsykehuset, som Røde Kors sier kan utføre oppgaver som et norsk distrikssykehus, er litt over 200 millioner norske kroner.

Sykehuset har 60 sengeplasser, kan tilby kirurgiske operasjoner, poliklinikk og mer.

– Behovet for å øke helseinnsatsen på Gazastripen har vært tydelig siden denne konflikten startet for syv måneder siden og vi har jobbet over tid med å få på plass dette feltsykehuset. Vi er glade for at vi nå er i gang og behandler pasienter, sier Anne Bergh, generalsekretær i Røde Kors.

SKADET: En palestinsk gutt blir båret bort etter å ha blitt såret i et israelsk angrep i Rafah søndag. Foto: Hatem Khaled / Reuters

Støtte fra UD

Det er 26 delegater som er utsendt fra Norges Røde kors. 14 nordmenn er på plass nå. Sykehuset har kan gi helsehjelp til omtrent 200 mennesker om dagen i poliklinikken.

35 millioner av budsjettet er bidrag fra Norges Røde Kors, av de er 30 milioner er fra UD.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim var tilstede på en pressebrief med Røde Kors mandag morgen.

– Plikten til å hjelpe ligger til grunn for Norges utenrikspolitikk, sier Utviklingsminister Tvinnereim til VG.

– Gaza er en menneskeskapt humanitær katastrofe. Den har ufattelige dimensjoner. 35 000 er drept. Mer enn 76 000 mennesker er skadet. Gaza er lagt i ruiner. Helsesystemet har i praksis kollapset, nettopp derfor er det så viktig at Røde Kors’ feltsykehus nå åpner i Rafah. Dette sykehuset vil bidra til å redde mange liv, sier hun.

NY FLYKTINGLEIR: På en strand i byen Deir el-Balah midt på Gazastripen har mange av flyktingene fra Rafha bygd opp en ny leir. Foto: AFP

Fleste sykehus ute av drift

Fem prosent av Gazas befolkning er enten drept, skadet eller savnet i denne krigen som startet etter at Hamas angrep Israel den 7.oktober, som resulterte i en omfattende militær operasjon mot Gazastripen.

Over 60 prosent av alle hjem på Gazastripen er skadet eller ødelagt.

Ikke minst er 84 prosent av helsefasisliteter enten skadet eller ødelagt, mens 90 prosent av barn under 5 år har en smittsom sykdom, viser tall fra Røde Kors.

Feltsykehuset som nå åpner på Gaza, skal utfylle og støtte det livsviktige arbeidet som Palestinsk Røde Halvmåne gjør for å gi akutthjelp.

De to sykehusene Palestinsk Røde Halvmåne har på Gazastripen er begge ute av drift.

Foto: Hatem Khaled / Reuters

To operasjonsstuer

Det norsk-drevne feltsykehuset skal gi akutt kirurgisk behandling og vil kunne gi helsehjelp innen gynekologi, mor og barn, og nyfødt, i tillegg til en poliklinikk som tar imot dagpasienter.

Sykehuset vil også kunne ta imot masseskader.

Feltsykehuset drives av Den internasjonale Røde Kors-komiteen med støtte fra Palestinsk Røde Halvmåne og Røde Kors-foreninger fra 11 land. Østerrike, Canada, Danmark, Finland, Tyskland, Japan, Island, Sveits, Australia, Hong Kong og Norge. Norges Røde Kors har en koordinerende rolle og har bidratt med mye av både utstyret og teknisk- og medisinsk personell.

Read Entire Article