Norges Bank-undersøkelse: Økonomene ser lavere prisvekst

4 months ago 38


Økonomiekspertene venter nå marginalt lavere prisvekst enn før, mens husholdningene går i motsatt retning.

Foto: Staff / Reuters

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres

Norges Banks ferske forventningsundersøkelse viser at både privatpersoner, næringslivsledere og økonomieksperter har oppjustert sine forventninger til lønnsveksten i år.

Partene i arbeidslivet forventer en reallønnsvekstreallønnsvekstlønnsvekst minus prisstigning på 1,3 prosent, opp 0,6 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Samtidig har økonomer og næringslivsledere nedjustert forventningen til prisveksten, mens husholdningene går marginalt i motsatt retning.

Om ett år tror økonomene prisstigningen vil ligge på 3,6 prosent. Partene i arbeidslivet forventer en prisstigning på 4,1 prosent, og privatpersoner ser for seg 2,8 prosent vekst.

Inflasjonsforventningene påvirker økonomien på flere måter, blant annet gjennom spare- og investeringsbeslutninger, bedriftenes prissetting og ved lønnsforhandlinger, og er derfor svært viktige for rentesettingen.

Undersøkelsen måler hva økonomieksperter, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdningene tror om utviklingen i blant annet lønn, priser og sysselsetting. Den gjennomføres fire ganger i året.

Read Entire Article