Misoppfatninger om sterilisering spres på nett

2 months ago 22


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

I USA har man sett en økning i menn som lar seg sterilisere, også blant unge under 30 år og blant barnløse menn. (Foto: Colourbox)

Videoer om menns seksuelle helse trender på sosiale medier. – En vanlig misoppfatning er at sterilisering alltid er reversibelt, sier forsker.

Omtrent fem milliarder mennesker verden over bruker sosiale medier og helserelatert info er ofte noe som engasjerer.

– Ved utgangen av 2023 hadde emneknaggen «vasectomy» eller på norsk «sterilisering», nesten en milliard visninger på TikTok. 

Det forteller lege og forsker Patrick Juliebø-Jones ved Universitetet i Bergen.

Samtidig har man i USA også sett en økning i menn som lar seg sterilisere. Det er også blitt vanligere blant unge under 30 år og blant barnløse menn. 

Dette var noe av bakgrunnen for at Juliebø-Jones ønsket å studere fenomenet nærmere:

– Disse monologene på TikTok gir et bilde av hvordan folk oppfatter et inngrep eller en sykdom, forteller han.

I utgangspunktet permanent

Juliebø-Jones og hans kolleger har analysert de 100 mest sette TikTok-videoene om sterilisering. De har kategorisert dem etter om de er positive, negative eller nøytrale til inngrepet. 

De har også studert hva de sier om begrunnelsen for inngrepet, smerter og så videre.

De aller fleste videoene var laget av amerikanske brukere. 67 prosent var filmet etter at inngrepet var gjennomført. Om lag en fjerdedel av videoene inneholdt ukorrekt informasjon:

– Den vanligste misoppfatningen var at sterilisering alltid lar seg reversere, sier Juliebø-Jones. 

Han forteller at det i virkeligheten kun gjelder for om lag 50–70 prosent av inngrepene.

– Dess lengre tid det går etter inngrepet, dess mindre sannsynlig er det at reverseringen blir vellykket. 

Forskeren sier at de som steriliserer seg, bør få beskjed om at dette er ment som en permanent løsning.

Det florerte også misoppfatninger om selve inngrepet. En av dem var at sterilisering gjennomføres som en kikhulloperasjon.

Kun en av hundre videoer nevnte dessuten kronisk smerter i testiklene etter inngrepet. Det skjer i omtrent 30 prosent av tilfellene.

Viktig at leger er klar over misoppfatningene eksisterer

I en tredjedel av videoene ble det også uttrykt at temaet sterilisering av menn er tabubelagt. Juliebø-Jones tror at det er mye av årsaken til at emneknaggen får så mange visninger.

– Noen synes nok det er enklere å lese om det på nett og i private settinger, sier han.

Juliebø-Jones mener at funnene viser hvor viktig det er at leger og kirurger snakker godt med pasientene sine på forhånd. Da kan de være sikre på at pasientene vet hva de begir seg inn på.

Han understreker at de som møter pasientene, må være bevisst på at det er mange misforståelser knyttet til ulike medisinske tilstander og inngrep.

Han mener dessuten at fagpersoner og helsepersonell bør være sitt ansvar bevisst. De bør selv skape mer og bedre innhold til sosiale medier:

– Medisinere og helseorganisasjoner burde investere mer i å lage innhold til sosiale medier. Det kan bidra til bedre folkeopplysning, sier han.

Referanse:

Lazaros Tzelves, Patrick Juliebø-Jones mfl.: Patient perspectives on vasectomy: findings from a TikTok® content analysis. International Journal of Impotence Research, 2024. Sammendrag. Doi.org/10.1038/s41443-024-00931-5

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article