Midtøsten-ekspert om anerkjennelsen: – Ingen gullbillett til fred

4 months ago 66


Statsminister Jonas Gahr Støre kunngjorde onsdag at Norge vil anerkjenne Palestina som en uavhengig stat.

– Det som er veldig nytt, er at Norge har forlatt fredsdiplomati-politikken vi har ført i 30 år, sier Hilde Henriksen Waage til VG.

Hva er Palestina?

Palestina, eller de palestinske selvstyremyndighetene, består av Gaza og Vestbredden. 143 land har tidligere anerkjent områdene som en egen stat – og nå også Norge.

Palestinerne har begrenset selvstyre på disse områdene, samtidig som Israel okkuperer store deler av Vestbredden. Det bor rundt 5,3 millioner innbyggere i områdene, som til sammen har et areal på rundt 6000 kvadratkilometer – tilsvarende Akershus fylke.

Hva betyr anerkjennelsen fra Norge?

At den norske regjeringen offisielt aksepterer eksistensen av Palestina som en selvstendig nasjon. Det er et politisk signal som kan bidra til å høyne Palestinas status i verdenssamfunnet.

Hvorfor er Israel kritisk?

De områdene som palestinere krever som del av sitt territorium, anser Israel som viktige for sin sikkerhet og historiske identitet. Det gjelder særlig Vestbredden og Øst-Jerusalem.

Hva er en tostatsløsning?

Dette refererer til en fredsløsning som baserer seg på to selvstendige stater – Israel og Palestina. Tanken er at disse skal eksistere side om side.

Henriksen Waage er ekspert på Midtøsten, professor i historie ved Universitetet i Oslo og tilknyttet fredsforskningsinstituttet Prio.

Hun beskriver denne politikken som å være på like vennskapelig fot med Israel og Palestina, for å spille en rolle i fredsforhandlinger.

– Denne rollen har betydd at Norge har måttet ri to hester på en gang. Nå har Norge på en måte falt av den israelske hesten.

Midtøsten-ekspert<-Midtøsten-ekspert

Professor ved Universitetet i Oslo Hilde Henriksen Waage

Waage sier at Norge har forlatt et spor der det har vært nødvendig å holde seg inne med den sterke part i konflikten, altså Israel.

– Grunnen er at Hamas sitt terrorangrep og den etterfølgende krigen har vist at denne balansepolitikken var blitt helt umulig.

Waage sier det har vist seg nytteløst å holde seg inne med Israel.

– De vil ikke høre på oss, de vil ikke snakke med oss, de vil ikke ha fred med palestinerne, de vil ikke ha en tostatsløsning.

– Snart venneløse

Waage mener Netanyahu-regjeringen er problemet:

– Den israelske regjeringen vil ikke høre på noe annet enn krig og fortsatt krig. De irettesetter en hel verden og er snart venneløse.

– Bringer anerkjennelse av Palestina oss nærmere fred?

– Nei. Men det er et bidrag til en fredelig løsning, ved å spille på lag med de andre arabiske landene og et stort flertall i verden.

Midtøsten-ekspert<-Midtøsten-ekspert

Seniorforsker ved Prio Jørgen Jensehaugen

Seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet Prio Jørgen Jensehaugen mener anerkjennelsen betyr et taktskifte i norsk Midtøsten-politikk.

– Det betyr at Norge legger mer vekt bak ordene om at vi støtter en tostatsløsning.

– To grep

Prio-forskeren mener regjeringen på kort tid har tatt to grep som logisk henger sammen:

– Det første skjedde i mars, da regjeringen frarådet investeringer i de israelske bosetttingene. Det andre kom nå, med anerkjennelsen.

– Gjør Norges anerkjennelse av Palestina en forskjell?

– Ikke alene, men at det skjer samtidig med Irland og Spania, trolig også Malta og Slovenia. Vi har en bevegelse blant vestlige land som innebære bedre balanse på det diplomatiske spillebrettet, at partene i Midtøsten blir behandlet mer likeverdig.

– Er vi nærmere fred i Midtøsten?

– Nei. Dette er ingen gullbillett til fred. Det er ikke uproblematisk hvem som styrer palestinerne og hvilket område de har territoriell kontroll over, sier Jensehaugen.

– Desperat forsøk

Waage mener at det ikke er andre verktøy igjen, for å få slutt på krigen.

– Et enormt flertall i verden krever våpenhvile, slutt på krigen, mat og medisiner til Gaza og forhandlinger om en tostatsløsning.

Hun kaller anerkjennelsen av Palestina et desperat forsøk på å få krigen over i et annet spor og forhandle en fredelig løsning.

– Vi må stadig ha Israel med. Dette er et forsøk på å tvinge dem til forhandlingsbordet, på å vise Israel at de ikke kan fortsette.

Ambassadør<-Ambassadør

Israels ambassadør til Norge Avi Nir-Feldklein

Israels ambassadør til Norge Avi Nir-Feldklein sier til VG at enhver fred i Midtøsten er oppnådd ved direkte forhandlinger i tillit mellom to parter.

– Tvang mot en part er umulig, sier Nir-Feldklein.

Han mener Norges anerkjennelse av Palestina som selvstendig stat er en meningsløs erklæring som vil skade forholdet mellom våre to land.

– Mitt budskap til den israelske regjeringen er at Norge har valgt side. Land som har valgt side, bør ikke nødvendigvis ha samme rolle som før i forhandlingene mellom oss og palestinerne, sier ambassadøren.

Biden: Palestinsk stat bør etableres gjennom forhandlinger – ikke ensidig anerkjennelse

Verdsetter anerkjennelsen

Hilde Henriksen Waage sier at de israelske reaksjonene på Norges anerkjennelse av Palestina er veldig sterke – og at det ikke er uventet.

Hun trekker paralleller til den gang Norge støttet opprettelsen av staten Israel i 1949.

– Også da var det uklart hvilke grenser staten hadde og hvem som bodde der. Og det var et enormt palestinsk flyktningproblem.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas uttaler ifølge NTB at han høyt verdsetter anerkjennelsen fra Norge, Spania og Irland.

– Norges anerkjennelse vil underbygge det palestinske folkets rett til selvbestemmelse og støtte innsatsen for å etablere en tostatsløsning, heter det i uttalelsen fra det palestinske presidentskapet.

Se video hvor VG-redaktør Hanne Skartveit forklarer hva anerkjennelsen betyr:

Read Entire Article