Mener Velles narkodom gir Frp rustrøbbel

5 months ago 55


– Nå blir det også vanskeligere for Sylvi å forsvare kriminaliseringen av rusbruk. Jeg vil tro at heller ikke Sylvi tenker at det var straff Simen trengte da han var i den situasjonen.

Det sier Ina Roll Spinnangr, leder for foreningen Tryggere Ruspolitikk. De har lenge argumentert for en mer liberal ruspolitikk, med mindre fokus på å straffe brukerne enn hva som skjer i dag.

Tirsdag morgen fortalte FpU-leder Simen Velle om at han ble dømt for narkotikabruk da han var 17 år gammel.

I intervjuet i VG forteller han at han over en periode brukte cannabis, og også noe kokain.

– Ved to anledninger havnet jeg i kontakt med politiet. Begge gangene fordi jeg ble tatt i å bruke narkotika. Det skulle jeg selvfølgelig aldri gjort, og jeg ser nå på det som den største feilen jeg har gjort i mitt liv, sier han til VG.

I 2019, året etter at han ble tatt av politiet for oppbevaring av hasj, ble han dømt til 30 dagers betinget fengsel.

Dette er saken

  • FpU-leder Simen Velle (23) åpnet tirsdag 30 april opp om narkotikabruk som tenåring.
  • To ganger ble han tatt av politiet. En gang for cannabis, som han brukte jevnlig i perioder, og én gang for cannabis og kokain, som han sier han har forsøkt to ganger.
  • Han annonserte nylig sin ambisjon om en plass på Stortinget for Fremskrittspartiet.
  • Velle håper hans åpenhet kan hjelpe andre ungdommer.
Foto: Tommy Strømmen

Spinnangr sier at mange unge som ruser seg, gjør det på grunn av mentale problemer, slik Velle forteller.

– Når unge ruser seg, så handler det ofte om psykisk uhelse. Da er det lite som tyder på at straff har en effekt. Det kan tvert imot gjøre situasjonen verre. Simen må selv forklare om han følte det som at samfunnet var der for ham da han ble dømt, men jeg gjetter at han ikke følte det som hjelp.

Bruk av illegale rusmidler er ikke ukjent innen politikken, mener hun.

– Jeg tror det er mange, mange flere politikere som nå gjerne kunne ha stått frem med sin historie. Men de er redde for konsekvensene. Det er like mye samfunnets reaksjoner på rusen som rusen i seg selv, som gjør at folk har fått tøffere liv etter at det er blitt kjent, sier hun.

Foto: Viktoria Hellem-Hansen / VG

Også foreningen Mental Helse Ungdom mener tiden er inne for å avkriminalisere bruk av illegale rusmidler.

– Når man opplever ting som er vanskelig, kan det å ruse seg være en dårlig mestringsstrategi, slik selvskading og spiseforstyrrelser er det. Men hvis du velger rus som dårlig mestringsstrategi, får du straff og ikke behandling, sier Adrian Lorentsson, generalsekretær i Mental Helse Ungdom.

– Skal du få hjelp i dag, må du velge riktig dårlig mestringsstrategi. Men rus og psykisk helse henger sammen. Det vet vi, sier han.

Derfor ønsker de at andre i Velles situasjon ikke skal straffes.

– Velle fikk straff. Likevel er det gått bra med ham?

– Jeg tror han er et avvik av hvordan det vanligvis går med folk. Avkriminalisering er et nødvendig grep for at flere skal få hjelp.

Foto: Tore Kristiansen / VG

Dagens regjering kommer ikke til å foreslå et slikt grep.

– Vi mener ennå at det skal være straffbart å bruke og besitte narkotika. Det er viktig at vi vurderer om politiet er godt nok rustet til å ta beslag av narko også i mindre mengder, slik at de kan få tak i bakmenn og stanse rotårsaken til den rusen som havner i barn og unges hender, sier justisminister Emilie Mehl (Sp) til VG.

Også hun er positiv til at Velle forteller.

– Det er modig av ham. Alle kan gjøre feil, og straffesystemet vår er lagt opp til at når man har sonet, skal man også få en ny sjanse.

Regjeringen har lenge varslet at de skal komme med sitt eget forslag til rusreform. Det har blitt utsatt flere ganger.

– Vi skal legge fram en rus- og behandlingsreform i denne perioden, sammen med helseministeren. Vi er alle enige, tror jeg, om at de som har et helseproblem skal få hjelp.

Forrige uke fortalte Velle at han ønsker å kjempe om en plass på Oslo Frps stortingsliste, for å kunne komme inn på Stortinget etter valget i 2025.

VIL INN: Simen Velle og Tor Mikkel Wara vil ha topp-plassene til Oslo Frp til neste års stortingsvalg. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Velle beskriver narkotikabruken som selvmedisinering i en tung periode i livet – og sier det skjedde da han var 16 og 17 år. Ifølge tall fra Ungdata, er ikke Velle alene om å ha brukt cannabis på videregående.

– Det er en svak økning de siste årene blant elever i videregående, både i Oslo og nasjonalt, sier Anders Bakken ved Ungdata om bruken av cannabis.

Mens bruken av kokain har økt noe de siste årene, har bruken av cannabis økt mindre. Hvorfor, vet ikke forskerne.

– Gitt liberaliseringsdebatten i samfunnet kunne man kanskje forvente at bruken øker enda mer. Men det er nokså stabilt. Vi kan ikke se bort at dette skyldes at mange ungdommer er negative til narkotika, sier Bakken til VG.

Les også: Simen Velle (23) forteller om narkodom: – Den største feilen jeg har gjort i mitt liv

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article