Lenas mamma: – Det ble vår siste samtale

4 months ago 39


Klara Sløgedal skal nå vitne. Foto: Hanna Espevik / VG

Datteren Lena Sløgedal Paulsen (10) skulle bare ut og bade. Nå vitner foreldrene om tapet av sitt eneste barn.

  • Bilde av Hanna Espevik
Vi rapporterer fra Sør-Rogaland Tingrett onsdag 15. mai kl. 15:15

Klara Sløgedal skal nå fortelle om tapet av sitt eneste barn. Det er bistandsadvokaten som starter, og ber henne sette i gang med sin frie forklaring:

– Det å få barn var en utrolig lykkefølelse, forklarer hun.

Hun forteller om et sosialt barn, med mange venner. Om en god barndom for Lena, med fine somre og turer på båt. Hun forteller at hun og Arne-Bernt, faren til Lena, også fungerte godt etter ekteskapet tok slutt. Om felles ferier, og fine opplevelser.

Andersen sitter med hendene i kors, mens Klara Sløgedal forklarer seg.

Andersen er tiltalt for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) den 19. mai 2000. Han er tidligere dømt for å ha drept Stine Sofie Sørstrønen (8).

Han erkjenner ikke straffskyld for drapet på Lena.

Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen er dypt savnet av foreldrene. Foto: PRIVAT / SCANPIX

– Jeg kommer til å savne deg mamma, når vi ikke skal være sammen på 17 mai. Det ble vår siste samtale.

Hun forteller at Lena i går, 14. mai, ville fylt 34 år.

– Det som er alle foreldres mareritt ble vårt mareritt. Vi fire foreldrene. Vi fikk beskjeden. Jentene var funnet, voldtatt og drept.

– Jeg følte jeg hadde fått en livslang straff, da jeg mistet Lena.

Hun sier det tok lang tid før hun klarte å ta inn over seg at datteren var død. Om planlegging av begravelse og en umulig sommer.

– Jeg vil vi skal huske henne for hennes sterke innlevelse i andres liv. Hun hadde et smil til alle. Hvordan har du det? sa hun, for hun var bitte liten.

Det var i det populære badeområdet i Kristiansand, Baneheia, at ugjerningene fant sted. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hun snakker så om Stine Sofies stiftelse, og hvor viktig arbeidet til Ada Sofie Austegard:

– De har høstet mange priser for det arbeidet hun har gjort for voldsutsatte barn. Hun har brukt mesteparten av sitt voksne liv til å jobbe for barns rettigheter. Det må ha kostet ufattelig mye krefter.

Hun sier videre at de fire foreldrene har hjulpet hverandre.

– Livet er så ufattelig skjørt. Og vi kan lite annet gjøre enn å akseptere døden, sier hun.

Senere onsdag skal Arne-Bernt Paulsen, altså faren til Lena, vitne.

Første dagen av rettssaken sa Audun Beckstrøm, bistandsadvokaten til foreldrene, at foreldrene aldri hadde fått fred etter ugjerningene i Baneheia:

– Foreldrene tenker på døtrene sine hver eneste dag. De tenker ofte på hvordan livet til jentene kunne ha blitt, sa Beckstrøm.

Krimpodden følger saken tett, og kommer med flere episoder i uken om rettssaken. Episoden i går tok for seg hva DNA-ekspertene mente. Hør via Podme eller VG+.

VGs Krimpodden intervjuet også de to fedrene til jentene tilbake i 2021, om tapet av døtrene sine. Du kan høre intervjuet under:

Onsdag er den siste delen av bevisførselen i rettssaken mot Jan Helge Andersen. Neste uke er det kun sluttprosedyrer igjen.

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. mars 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Read Entire Article