Legger frem Bamsegutt-rapport: - Flere i NRK uttrykte bekymring før publisering

5 months ago 44


«Flere i NRK uttrykte bekymring før publisering. Dette burde ha medført at det ble tatt en lengre pause i produksjonen. Man burde brukt mer tid og løftet fram alternative løsningsforslag før ny publiseringsbeslutning ble tatt».

Det er en av flere læringspunkter som legges fram, når kringkastingssjefen lørdag presenterer NRKs interne evaluering av Bamsegutt-serien på Skup-konferansen.

Mediemangfolds- og samarbeidsredaktør Hege Iren Frantzen og nyhetssjef (og PFU-medlem) Stein Bjøntegård har ledet arbeidet, ifølge Journalisten.

Rapporten er på 13 sider, og inneholder en rekke læringspunkter. Blant annet:

  • Arbeidet med serien «Ingen elsker Bamsegutt» var preget av svært mange presseetiske dilemmaer. I arbeidet med serien ble ikke redaktørlinja i tilstrekkelig grad brukt. De inngående vurderingene stoppet på for lavt nivå. Dilemmaene burde vært løftet tidlig og tydelig i redaktørlinja i Distriktsdivisjonen. Evalueringen har også avdekket uklarhet om etikkredaktørens mandat og myndighet.
  • Redaksjonen som skapte serien gjorde mange vurderinger underveis. Flere avgjørelser ble ikke i tilstrekkelig grad kvalitetssikret og risikovurdert. Dette er et redaktøransvar. Feilvurderingen om å utelate overgrepsdommen ga mange følgefeil og fikk flere alvorlige konsekvenser.
  • Redaksjonen var for smalt sammensatt og burde i større grad søkt råd utenfor seg selv. NRK har flere redaksjoner og spesialister som har erfaring med presseetisk krevende saker, samt redaksjoner med viktig lokalkunnskap. Disse burde i større grad ha vært konsultert og involvert.
  • Evalueringen avdekket svakheter i NRKs rutiner og struktur for håndtering av redaksjonelle kriser.

Det legges også fram en rekke anbefalinger til tiltak til NRKs toppledergruppe.

Blant annet foreslår evalueringen å styrke redaktørkompetansen og redaktøransvaret, styrke arbeidet med presseetikk og styrke sikkerhetsnettet rundt produksjoner med krevende problemstillinger.

«NRK skal ha flere etikkrådgivere og arbeide for å øke etikkforståelsen i hele virksomheten», heter det i rapporten.

Felt i PFU

Serien ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for ha brutt med tre ulike punkter i Vær varsom-plakaten:

  • 2.2 Om uavhengighet og integritet
  • 3.2 Om opplysningskontroll og kildebredde
  • 4.8 Om å ta hensyn til barn

Dokumentarserien har også vært oppe til behandling i Kringkastingsrådet etter å ha mottatt 300 klager.

Opplyste ikke om dom

Dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» fikk stor oppmerksomhet etter serien ble lansert av NRK.

Seien handler om Jan Egil Granfoss og familien som ikke kom seg hjem fra Filippinene.

Granfoss fikk mye sympati i etterkant av lanseringen. Det ble raskt opprettet en Spleis som samlet inn over 4 millioner kroner til familien i Filippinene.

Serien ble først avpublisert etter det ble kjent at Granfoss 1991 hadde blitt dømt til åtte måneders betinget fengsel for seksuell omgang med seks barn i alderen åtte til ti år.

Dette var NRK klar over, men valgte å ikke nevne dommen i dokumentaren. Det fikk kritikk fra flere hold.

NRK avpubliserte serien først midlertidig, før det ble bestemt at den ikke vil bli republisert.

– Serien holder ikke den høye journalistiske standarden den skal ha. Derfor avpubliserer vi, sa kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen.

Publisert 13.04.2024, kl. 15.40 Oppdatert 13.04.2024, kl. 15.43

Read Entire Article