Vil presse Støre til kraftig «trippel-løft» for barn og unge

2 hours ago 4


 Helge Mikalsen / VGGaute Børstad Skjervø (29) Foto: Helge Mikalsen / VG

Han ligger an til å bli leder i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF. Nå vil han
jobbe for gratis barnehage, SFO - og ett fritidstilbud.

Akershus festningsøndag 6. oktober kl. 22:55

Kortversjonen

  • Gaute Børstad Skjervø kan bli ny AUF-leder og vil presse Ap til gratis barnehage og SFO.
  • Skjervø ønsker også ett gratis fritidstilbud til alle barn.
  • Han forsvarer kostnadene ved å øke skatten for de rikeste.
  • Skjervø vil innføre «Marius-modellen» for å hjelpe unge med rusproblemer.

– Hvis jeg blir valgt som AUF-leder, vil jeg prioritere at venstresiden skal bli bedre på omfordeling av makt og penger. En sak som vi skal jobbe hardt for å få gjennomslag for i Arbeiderpartiet i neste stortingsperiode, er å gjøre barndommen mindre avhengig av foreldrenes lommebok, sier Skjervø:

Han punkter opp:

  • Gratis barnehage til alle barn.
  • Gratis skolefritidsordning (SFO) til alle barn.
  • Ett gratis fritidstilbud til alle barn; fotball, håndball, dans, korps; en sosial aktivitet hvor foreldrene får kostnadene dekket.

– Dette er en rettferdig måte å utjevne forskjeller på i Norge. Ulikhets-Norge treffer deg fra du fødes; om foreldrene dine har råd til å ha deg i barnehage hele dagen, ikke bare i kjernetiden.

 Helge Mikalsen / VGLEKEN: Skjervø koser seg i et lekeapparat ved Akershus festning. Foto: Helge Mikalsen / VG

Han setter mer presise ord på det:

– For mange barn i Norge deltar ikke i disse viktige sosiale arenaene. Det rammer de som har minst, hardest, og for en del innvandrerbarn bidrar det til at de ikke lærer seg godt nok norsk. De sosiale skillene vi ser i Norge, slår inn allerede fra barnehagealder. Hvis alle får gratis tilgang til disse arenaene, vil vi kunne utjevne de forskjellene vi i dag ser, før de får utvikle seg.

– Dette kommer til å koste svært mange milliarder kroner. Hvor mye og hvordan forsvare å gi alle – også rike – slike goder?

– Ja, men det er verdt det fordi det vil bidra til at barna når de blir ungdom, vil ha likere vilkår og muligheter når de skal utdanne seg og få seg jobb.

Ap har i dag bare som mål å få ned prisen på barnehage og SFO.

– Ja, men vi mener at Ap bør forsterke det målet, fordi det vil bidra til å redusere fattigdom og gi barn likere muligheter. Jeg mener at alle barn – både laksemilliardærunger og renholdersønner – bør få dette gratis. Det er et viktig velferdsgode alle bør få.

 Helge Mikalsen / VGSparkesyklist. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Den skal de rike få ta

Han sier at det ikke er store forskjeller i Norge, sammenlignet med de fleste andre land, men at utviklingen går feil vei.

– Norge har blitt et ulikhetssamfunn, hvor de rikeste betaler veldig lite skatt. De driver en aggressiv krigføring for å fjerne formuesskatten, som i praksis vil gjøre de rikeste til nullskattytere. Jeg vil at de som har mest, skal betale mer skatt, gjerne både formuesskatt og arveskatt.

– Så det er de rikeste som skal finansiere gratis-løftet ditt?

– Vi skal løfte dem som har minst og jeg har ingen problemer med å si at regningen, skal den aller rikeste en-prosenten få ta.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Mange har flyttet ut av landet som følge av økt skatt. Hvis din politiske linje blir Aps, så vil den strømmen kunne øke. Er Norge tjent med at bedriftsledere-/eiere gjør det?

– Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at de én prosent rikeste betaler mellom 10 og 20 prosent 14–15 prosent skatt, mens en sykepleier og andre med lavere lønn gjerne betaler 30 prosent. Det er ikke synd på de rike. Det er bare tull at det er uholdbart høyt skattenivå i Norge. Norsk næringsliv går så det griner. De to siste årene har overskuddet i næringslivet økt med 100 milliarder kroner.

17.–20. oktober er det landsmøte i AUF, hvor Astrid Hoem gir seg som AUF-leder etter fire år.

Skjervø, som i dag er nestleder, er enstemmig innstilt av valgkomiteen som ny leder.

– Dress og kjeledress

Etter denne topprioriterte barnesatsingen, har han to andre prioriterte mål han mener AUF bør kjempe for.

– Ulikhetene er også synlige i skolen. Dessverre er det ofte slik at du allerede på seksåringene kan se hvem som kommer til å jobbe i dress og hvem som kommer til å jobbe i kjeledress. Skolen rigges fra start for dem som ender opp med å gå i dress og kjole på jobb, som har arvet gode forutsetninger.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Han fortsetter:

– En del av de jeg har vokst opp sammen med i Levanger, som i stor grad er fagarbeidere, har opplevd skolen som en eneste lang hinderløype. De opplever ikke mestring, de har ikke fått lykkes med hendene. De kan velge praktiske fag på videregående, men det er altfor sent. Ap må ha mål å gjøre skolen mye mer praktisk rettet, også for de aller minste.

Han sier at elevene i dag blir målt på hvor gode de er til å svare på teoretiske prøver.

– I fremtiden må mye av målingen også dreie seg om bruk av hendene, sier Skjervø.

Read Entire Article