Kulest i klassen

4 months ago 33


Verdens kjedeligste oppgave? Å være Carlo Ancelottis pulsklokke.

Denne øvelsen begynner Carlo Ancelotti å bli vant til. Foto: Nick Potts / AP / NTB
søndag 2. juni kl. 12:52

Noen trenger kort tid på å formulere sitt eget cv. Dersom Carlo Ancelotti skal redegjøre for alt han har oppnådd som spiller og trener, er det nødvendig å sette av en hel haug med tid.

Lørdagens triumf i Champions League gjør 64-åringens allerede ville meritter enda mer enestående. Mens mange vil trekke frem Pep Guardiola som den største manageren i nyere tid, er totaltallene til Ancelotti umulige å matche. Han er simpelthen suveren.

Slik hyllet Real Madrid manageren etter finalen. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB

Noe av det mest fascinerende med italieneren, er fremferden hans. Den stoiske roen, der munnbevegelsene med tyggegummi er det eneste som ikke preges av stoisk ro.

Få jobber innebærer et så enormt press som å lede et fotballag på toppnivå, men han er like fattet uansett hva som skjer. Jeg husker godt pressekonferansen på Stamford Bridge etter at han vant Premier League med Chelsea.

Da var dårlig kvalitet på et glass vin han fikk servert på podiet, det nærmeste vi kom et skikkelig følelsesutbrudd. «Jeg er en magiker», sa han med et skjelmsk smil den gangen. Det har han til de grader bevist også i årene som har fulgt.

Carlo Ancelotti + Champions League = sant. Foto: Carl Recine / Reuters / NTB

Å være kulest i klassen, å gjøre ro til et varemerke, er en metode som åpenbart fungerer for Ancelotti. Den har han redegjort for i boken «Quiet leadership», som kom ut i 2016. Der skriver han om hvordan han går frem for å vinne «hearts, minds and matches».

En nøkkelfaktor for Ancelotti er å bli kjent med spillerne sine som hele mennesker, ikke kun å fokusere på hva de skal få til på banen.

Men på banen er altså listen over triumfer verdt å dvele ved. Som spiller fikk han 338 kamper for Parma, Roma og Milan. Gjennom en tiårsperiode fikk han også med seg 26 landskamper for Italia.

Manageren Carlo Ancelotti har nå vunnet Champions League fem ganger, tre med Real Madrid og to med Milan. I tillegg var han manager for Milan i den kanskje mest surrealistiske finalen, da en tilsynelatende trygg 3–0-ledelse forsvant og Liverpool til slutt stakk av med det gjeveste trofeet.

Han har vunnet titler i både England (Chelsea), Frankrike (Paris Saint-Germain), Tyskland (Bayern München), Italia (Juventus og Milan) og Spania (Real Madrid).

Noen trodde kanskje at karrieren var litt på hell da han tok jobben i en hakket mindre profilert klubb – Everton – i tidsperioden 2019 til 2021. Men returen til den spanske hovedstaden har vist seg å være et gullvalg for både klubben og manageren. Ikke minst har ankomsten til Jude Bellingham vist seg som en åpenbaring for den ferske Champions League-vinneren.

Hva tenker du?Er Carlo Ancelotti den største manageren i vår tid?aTallenes tale lyver ikke. Ingen over ingen, ved siden?bGuardiola er enda mer genial.cHvem som helst kan lykkes i klubber med så mye penger.

Nå skal Ancelotti angivelig ha bestemt seg for at Madrid blir det siste stoppet for den ekstremt innholdsrike karrieren. Der er han i full gang med å gjennomføre et generasjonsskifte. Planene for et liv etter Toni Kroos og Luka Modric fremstår svært godt ivaretatt.

Den dagen Carlo Ancelotti faktisk pensjonerer seg som fotballmanager, kan han ikke bare gjøre det med usedvanlig god samvittighet.

Han også gjøre det i visshet om at det skal godt gjøres å slå rekordene hans.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article