Kritisk til tidspunkt for å be om at Netanyahu arresteres: – Svekker diplomati for å få slutt på krigen

4 months ago 40


Kortversjonen

  • Sjefaktor ved den internasjonale straffedomstolen ICC ber om arrestordre på Israels statsminister Netanyahu og Hamas-leder Sinwar
  • De er anklaget for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten
  • Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit mener dette er et høyrisikospill og kan svekke USAs diplomati for å avslutte konflikten i Gaza
  • Midtøstenforsker Dag Henrik Tuastad mener hovedanklagerens utspill betyr at Israel nå må ta hensyn til den internasjonale rettsorden

Sjefaktor ved den internasjonale straffedomstolen ICC i Haag Karim Khan skapte mandag storm ved sin inngripen i konflikten mellom Israel og Hamas i Gaza.

Khan ba om arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Hamas-leder Yahya Sinwar, for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Hovedanklager Khan opplyste samtidig at han vurderer å be om arrestordre mot Israels forsvarsminister Yoav Gallant og flere høytstående Hamas-ledere.

– ICC-aktorens søknad om arrestordre mot israelske ledere er skandaløs, uttalte USAs president Joe Biden mandag.

Et dommerpanel i Haag skal vurdere om arrestordrer skal utstedes.

BOMBING: Røyken stiger etter eksplosjoner i Gaza, her sett fra det sørlige Israel tirsdag. Foto: Leo Correa / AP / NTB

Jurist og samfunnsviter Cecilie Hellestveit, som har doktorgrad på krigens folkerett, er ikke overrasket over siktelsens innhold.

– Det er timingen som er spesiell. Her bryter Khan inn i politiske prosesser knyttet til krigen på måter som ikke er spesielt heldige, sier Hellestveit til VG.

Hun tror det er årsaken til at amerikanerne ser ut til å være rasende.

– Med god grunn, for dette svekker USA sitt diplomati i forhold til israelere og palestinere for å få en slutt på krigen, mener Hellestveit.

Ekspert på krigens folkerett<-Ekspert på krigens folkerett

Jurist og statsviter Cecilie Hellestveit

Hun sier det ikke er folkerettslig avklart om påtalemyndigheten i Haag har anledning til å sikte og tiltale sittende statsledere mens krigen raser.

– Spørsmålet er om Khan spiller litt for høyt. Hva er hensikten med å kreve at alle sittende politiske og militære ledere som driver krigføring, skal arresteres?

Hellestveit tror ikke det var slik statene som har gitt Haag-domstolen denne retten, så for seg at det skulle fungere.

– De kan komme til å tenke at den uavhengige påtalemyndigheten i Haag har tatt for mye Møllers tran. Dette er et høyrisikospill fra Khans side.

Den internasjonale straffedomstolen

  • ICC står for «International Criminal Court», den internasjonale straffedomstol, på norsk.
  • Domstolen har sete i Haag i Nederland og behandler saker om krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.
  • 124 land er medlemmer, men ikke land som USA, Russland, Kina, India og Israel.
  • ICC ble bestemt opprettet i 1998 på en internasjonal konferanse i Roma i regi av FN. Domstolen trådte i kraft i 2002.
  • Det er ikke gitt at en arrestordre fra ICC fører til pågripelse. Personen må bli pågrepet av et medlemsland og fremsettes for ICC.

(Kilde: SNL, NTB)

– Immunitet

Hellestveit sier det er selvsagt at stater ikke straffeforfølger egne ledere mens de er i krig. Hun mener det ikke er opplagt at ICC har rett til å gjøre det på samme tid.

– De aller fleste stater vil også mene at Netanyahu har strafferettslig immunitet, i kraft av å være sittende statsleder, påpeker den norske folkerettseksperten.

Hellestveit mener det ellers ville være altfor lett å fabrikkere anklager og tiltaler.

– Meningen med internasjonal strafferett er ikke at statsledere skal avsettes mens krig foregår. Det kan nok bli ganske krevende å få landet det juridisk.

Hellestveit mener det er åpent hva som blir utfallet, når et dommerpanel i Haag nå skal behandle siktelsene fra sjefaktor Karim Khan.

MIdtøsten-forsker<-MIdtøsten-forsker

Førstelektor ved Universitetet i Oslo Dag Henrik Tuastad

Midtøsten-forsker ved Universitetet i Oslo Dag Henrik Tuastad understreker at han ikke er ekspert på internasjonal lov. Hans fagfelt er palestinsk politikk.

– Israel har lenge vært beskyttet av USAs vetorett i FNs sikkerhetsråd. Derfor har ikke landet trengt å ta hensyn til den internasjonale rettsorden.

– Ikke politiske hensyn

Tuastad mener utspillet fra hovedanklageren ved ICC innebærer en endring.

– Nå begynner internasjonal rett å gjøre seg gjeldende. Det nærmer seg et paradigmeskifte, når det gjelder israelsk straffefritak.

– Men bryter ikke sjefaktor Khan inn i diplomatiet for å få slutt på krigen?

– ICC kan ikke ta politiske hensyn. Deres rolle er å etterforske krigsforbrytelser og hvem som begår dem, uavhengig av politiske prosesser.

Tuastad tror arrestordrer mot israelske ledere vil dempe krigshandlingene.

– Det er en ekstern innblanding som kan tvinge Israel til å stoppe, fordi krigen har gått for langt og konsekvensene vært så grusomme, sier Tuastad.

SYKEHUS: Skadde palestinere bringes til sykehus etter israelernes bombing øst i Gaza tirsdag. Foto: AFP / NTB

124 stater er medlemmer av den internasjonale straffedomstolen, men ikke land som USA, Russland, Kina, India og Israel.

– At USA ikke ble med i ICC, handler nettopp om uenighet om hvilke initiativ den uavhengige påtalemyndigheten har anledning til å ta, sier Cecilie Hellestveit.

Kritisk til Khans utspill<-Kritisk til Khans utspill

President Joe Biden

Utenriksministeren påpeker at Norge støtter ICCs arbeid for å sikre at noen stilles til ansvar for alvorlige internasjonale forbrytelser i alle deler av verden.

– Det er svært viktig at vi ivaretar de grunnleggende prinsippene ICC bygger på, slik som domstolens og hovedanklagers uavhengighet, uttaler Espen Barth Eide.

Kan pågripes på reise

Et panel eksperter på internasjonal lov har konkludert med at Karim Khans anmodning om arrestordrer er innenfor Haag-domstolens mandat.

Gruppen mener det er berettiget grunn til å tro at de israelske og palestinske lederne har begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Skulle dommerne i Haag komme til at de som leder krigen i Gaza skal arresteres, skal de rent formelt pågripes når de setter fot i et av ICCs medlemsland.

Det skjer likevel ikke alltid. Sudans president Omar Hassan al-Bashir ble ikke pågrepet i Sør-Afrika i 2015. Begrunnelsen var at han var en sittende statsleder.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at hvis arrestordren mot Israels statsminister blir en realitet, er Norge forpliktet til å pågripe ham.

– Enhver person som besøker Norge og som ICC har utstedt arrestordre mot, vil måtte regne med å bli overlevert til ICC, i henhold til Norges forpliktelser. Vi forventer at alle ICCs 123 statsparter vil gjøre det samme, sier Eide til Nettavisen.

Read Entire Article