Koreansk ballongkrangel: Søppel og avføring sendt opp i luften

4 months ago 41


Nord-Korea og Sør-Korea sender ballonger frem og tilbake. Søndag var nye ballonger på vei mot Sør-Korea. Lasten er ikke delikat.

søndag 2. juni kl. 13:45

Nord-Korea har sendt om lag 600 ballonger fylt med alt fra sigarettstumper til plast over grensen til Sør-Korea, opplyser det sørkoreanske forsvaret.

Ballongene begynte å ankomme lørdag kveld lokal tid og fortsatte å komme utover natten og morgenen.

For hver time som går, beveger 20–50 ballonger seg gjennom luften, skriver flere sørkoreanske offiserer i en uttalelse søndag.

Det er ikke første gang Sør-Korea mottar ballonger med avfall fra nabolandet. Også tidligere i uken svevde det hundrevis av ballonger med søppel over grensen, som VG tidligere har meldt.

En strandet ballong i Sør-Korea. Foto: AP / NTB

Svevende avføring og USB-pinner

Tidligere denne uken var lasten mer udelikat.

Blant annet skal det ha vært plastposer med dyreavføring om bord i enkelte av dem, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Andre var fylt med søppel. Sør-Korea kaller handlingen «farlig».

Landets militære rykket ut med bombegruppe for å inspisere og samle inn innholdet fra posene, og innbygger fikk beskjed om å holde avstand.

Den sørkoreanske regjeringen lovet å håndtere situasjonen med ro. Nord-Korea skal onsdag også ha forsøkt å påvirke GPS-signaler i Sør-Korea, men det er ikke meldt om skader, ifølge avisen Dongba Ilbo.

Sender miniradioer tilbake

Ballonger har stadig vekk blitt sendt andre veien av sørkoreanske aktivister, ofte med hjelp fra nordkoreanske avhoppere.

Disse inneholder ofte propaganda, miniradioer, mat og USB-pinner med sørkoreansk musikk og TV-programmer. Søndag raste Nord-Koreas viseforsvarsminister mot ballongene og kalte dem «skitne og farlige».

Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea er mildt sagt anspent.

Det har vært høy spenning helt siden Koreakrigen, som varte fra 1950 til 1953. Selv om det ble inngått en våpenhvile, har det aldri blitt signert en fredsavtale, noe som teknisk sett betyr at de to landene fortsatt er i krig.

De to landene har store mengder med soldater på hver side av den 25 mil lange grensen.

SE MER: Det er ikke bare ballonger som har nådd Nord-Korea. Også VG’s utsendte har besøkt landet:

Read Entire Article