Kommer til Norge på bryllupsdagen – dette skal de gjøre

4 months ago 34


I dag kommer kong Frederik og dronning Mary til Norge for første gang som konge og dronning.

  • Se det direkte på NRK.no, i NRK TV eller på NRK1

I to dager skal de delta på et omfattende program med den norske kongefamilien.

Kongen embarkerer kongeskipet Norge

Kong Harald ankom sammen med dronning Sonja og kronprins Haakon da han embarkerte kongeskipet mandag.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Vi gleder oss! Til alt sammen. Det blir hyggelig å få besøk av familien i Danmark, sa kong Harald da han skulle åpne kongeskipet «Norge» for sesongen i går.

Kong Harald er tremenningen til dronning Margrethe, som abdiserte i januar og overlot tronen til sin sønn.

Kong Frederik og kronprins Haakon er dermed firmenninger.

Spesiell dag

«Statsbesøket til Norge skal markere de historiske bånd, det nære naboforhold mellom Danmark og Norge og den særlige relasjonen mellom de to kongehusene.»

Det skriver det danske kongehuset på sine nettsider.

Besøket skjer på dagen fire måneder etter at kong Frederik og dronning Mary ble Danmarks nye kongepar – og på dagen 20 år etter at de giftet seg i Vor Frue kirke, domkirken i København.

Han hadde vært kronprins siden han var tre år. En å dele livsgjerningen med, fant han først da han besøkte Australia for første gang, under sommer-OL i Sydney i 2000.

På baren Slip In tok livet en avgjørende vending da han møtte en australsk kvinne som var ute med noen av sine venner.

Mary Donaldson og kronprins Frederik sitter i en sofa på Amalienborg og holder pressekonferanse for å kunngjøre sin forlovelse

Mary Donaldson sjarmerte både kjæresten, pressen og danskene med å snakke dansk på sitt første pressemøte da paret kunngjorde sin forlovelse i 2003. Året etter sto bryllupet.

Foto: LINDA HENRIKSEN / NTB

14. mai 2004 ble hun fulgt av sin far inn i domkirken som Mary Donaldson fra Australia, med utdannelse innen juss og markedsføring.

Hun kom ut som kronprinsesse Mary av Danmark etter å ha sagt ja til kronprins Frederik, som han da var, og fikk et kongerike «på kjøpet».

Hyller kona: – Som skapt for rollen

I 20 år har de beredt grunnen. Forberedt seg på den store oppgaven og lagt grunnlaget for kongegjerningen.

Kong Frederik og dronning Mary holder rundt hverandre mens de vinker til folkemengden som står nedenfor balkongen på Christiansborg, rett etter at kong Frederik er blitt utropt til konge

Kong Frederik og dronning Mary tok imot folkets hyllest den dagen de ble Danmarks kongepar.

Foto: Dennis Stenild, Det danske kongehuset

– Mary er som skapt for rollen. Hun er oppmerksom på alle de forandringer verden står overfor, og hun har klare tanker om hvordan hun ønsker å være og bistå meg som dronning, sier kong Frederik i den nye boken «Kongeord».

– Mary er min makker og «wingman», for å bruke et pilotuttrykk, og vi har en super dynamikk. Det gagner oss enormt når vi forbereder alt fra kirkebesøk og prisutdelinger til nyttårstaffel og statsbesøk.

Nå er det to dagers statsbesøk i Norge de har forberedt seg til.

Dronning Mary ser bort på kong Frederik og smiler

– Vi har en super dynamikk, sier kong Frederik om kona, dronning Mary.

Foto: Ida Marie Odgaard / Reuters

Unikt kongeskip-skue

– Vi føler oss hjemme i Skandinavia. Vi er ikke bare kollegaer, men også i familie, sa kong Frederik til danske TV 2 nylig, i sitt første intervju som konge.

– Og vi jevnaldrende er blitt venner. Vi har en fantastisk dialog og et avslappet forhold når vi møtes.

Like før klokken 11 i dag ankommer Danmarks kongepar med det danske kongeskipet «Dannebrog» – ett av verdens to eneste kongeskip.

Det andre, kongeskipet «Norge», som tilhører kong Harald, skal gå ut og møte «Dannebrog».

Sammen skal de to kongeskipene seile den siste delen inn mot Oslo.

Kongeskipet "Norge" og kongeskipet "Dannebrog" ankommer sammen inn til Aarhus under det norske kongeparets offisielle besøk i Danmark i juni 2023

De to eneste kongeskipene i verden seiler inn mot Oslo tirsdag formiddag: Det danske kongeskipet «Dannebrog» og det norske kongeskipet «Norge». Her er de to skipene sammen inn mot Århus i Danmark i fjor sommer.

Foto: MIKKEL BERG PEDERSEN / AFP

Slektninger ved historisk grunn

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal ledsage det danske kongeparet inn til land. Parene kommer da seilende i sjalupp fra «Dannebrog».

Når Danmarks kongepar går i land på Honnørbryggen foran Oslo rådhus, tas de imot av kong Harald og dronning Sonja.

Det skjer bare et steinkast fra Vippetangen, der kong Haralds farfar kong Haakon gikk i land da han ankom Norge i 1905 som den første norske kongen i moderne tid.

Han hadde frem til da vært en dansk prins med navnet prins Carl, men tok kongenavnet Haakon da han ble valgt til konge av Norge.

Nå er det etterkommeren som tar imot den danske kongen.

Kong Haakon VII kommer til Norge med skipet Heimdal, som norsk konge, i 1905

Kong Haakon VII gikk i land på Vippetangen da han ankom Norge som norsk konge i 1905.

Foto: NTB

Forskning, natur og byvandring – slik blir programmet

Statsbesøket innledes med velkomstseremoni på Honnørbryggen klokken 11, og klokken 12.30 er det kransenedleggelse på Nasjonalmonumentet på Akershus festning.

Begge steder vil det være mulig for publikum å være til stede, ifølge kongehuset.

I løpet av statsbesøket i Norge skal Danmarks kongeparet også blant annet møte forskere og representanter for næringslivet ved Oslo Science City, gå på tur i Østmarka og på byvandring i Oslo sentrum.

– Programmet de dagene gjenspeiler også våre felles interesser for forskning, natur og en bærekraftig utvikling. Vi gleder oss til å vise hva Danmark kan, og til å komme på besøk, sa dronning Mary til danske TV 2.

Publisert 14.05.2024, kl. 05.34

Read Entire Article