Klimatiltakene som kan kutte utslippene i Norge

5 months ago 38


I dag legger direktoratet fram rapporten «Klimatiltak i Norge – kunnskapsgrunnlag 2024», medtiltak som vil redusere utslipp av klimagasser fra alle sektorer fram mot 2035.

Det haster

– Vi har sagt det før, og budskapet er verdt å gjenta. Klimaomstillingen må speedes opp. Denne rapporten gir et solid kunnskapsgrunnlag om hvordan utslippene kan kuttes og hvilke virkemidler politikerne kan iverksette for å realisere kuttene, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Norge skal innen februar 2025 melde inn et nytt og forsterket klimamål til FN. Dette målet vil ha et lengre tidsperspektiv enn dagens 2030-mål. Klimatiltakene i rapporten til Miljødirektoratet går derfor fram til 2035, og direktoratet har sett på hvordan man kan kutte 60 prosent av utslippene.

Norske utslipp av klimagasser er til nå redusert med under 5 prosent siden 1990. Med dagens politikk forventes utslippene å bli redusert med 27 prosent i 2035, ifølge direktoratet.

– Tiltakene i vår analyse gir 63 prosent kutt i Norges utslipp av klimagasser. Klarer vi det, har vi kommet et godt stykke på vei til å bli et lavutslippssamfunn, sier Hambro.

Direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro

HASTER: Miljødirektør Ellen Hambro

Foto: NTB

Ifølge klimaloven skal Norge kutte utslippene med 90–95 prosent i 2050.

– Om Norge gjennomfører alle klimatiltakene i det tempoet Miljødirektoratet har lagt til grunn, vil utslippene i 2035 være 63 prosent lavere enn i 1990, og vi vil oppnå 55 prosent kutt i nasjonale klimagassutslipp i 2033, sier Hambro.

Transportsektoren

Tiltak som fører til at transport unngås, har svært positive virkninger for både klima, arealbehov og ressursutnyttelse.

– Med tiltakene våre blir det færre reiser med bil og fly, samtidig som flere går, sykler og reiser kollektivt. Da er det også mindre behov for veiutbygging, og dermed mindre utslipp og mindre tap av natur, sier Ellen Hambro.

For å få folk til å ta tog, buss eller sykle og gå istedenfor å bruke bilen, er det behov for en kombinasjon av pisk og gulrot.

– Virkemidler som gjør sykkel, gange og kollektivt mer attraktivt, bør kombineres med bilrestriktive virkemidler, som omfordeling av veiareal, reduserte fartsgrenser og parkeringsrestriksjoner.

Fortsatt satsing på elektrifisering av transportsektoren er avgjørende for å sikre utslippskutt framover.

Lastebiltiltaket, der alle nye lastebiler er nullutslipp eller går på biogass i 2030, er det største enkelttiltaket i transportsektoren. Det vil alene kunne kutte omtrent 1,5 millioner tonn i 2035.

I Nasjonal transportplan for 2025–2036 (NTP) er det blant annet foreslått en tungbilpakke som er et godt steg i riktig retning. Analysen til Miljødirektoratet peker på flere virkemidler som kan spille sammen med denne satsingen for å kunne nå målet om at alle nye lastebiler er nullutslipp eller går på biogass i 2030.

Publisert 10.04.2024, kl. 09.59

Read Entire Article