Kjerkols fuskesak skal avgjøres: – Sannsynlig med fellelse

5 months ago 49


Foto: Gisle Oddstad / VG

Onsdag skal Nemnda for studentsaker på Nord Universitet avgjøre om de mener Ingvild Kjerkol (Ap) jukset på masteren eller ikke. Historien er ikke på hennes side.

  • Bilde av Martha C. S. Holmes
onsdag 10. april kl. 05:32

Kortversjonen

  • Nemnda for studentsaker på Nord Universitet skal onsdag avgjøre om helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) jukset på masteren,
  • Historien viser at de fleste saker i nemda ender med konklusjon om juks.
  • Kjerkol avviser plagiat.

De fleste saker som behandles i nemnda ender nemlig med at konklusjonen er juks.

I 2023 endte bare én av 19 saker med frikjennelse, skrev Khrono i mars – og 87 prosent av sakene behandlet mellom 2019 og 2023 endte med en reaksjon for fusk.

– Vanligvis sendes saker til nemnda når universitetet mener det kan være fusk, så studenten får prøvd saken sin på et høyere nivå?

– Det er normalen, jeg snakker bare helt generelt – jeg kan ikke kommentere denne saken overhodet. Normalt sett vil ikke universitetet sende over en sak uten mistanke, sier Nemndas leder, Eilif Nordahl, til VG.

Her skal det avgjøres onsdag. Foto: Espen Hansen Kvikstad / Nord Universitet

Han understreker at han uttalelser seg på generelt grunnlag, og sier nemnda ikke har gått inn i saken i forkant.

– Nemnda behandler aldri saker før møter, vi behandler alle saker i selve møtet. Så vi diskuterer dem aldri før.

Helseminister Ingvild Kjerkol har selv avvist at hun har plagiert andre.

Spørsmål og svar om fuskesaken:

Hvorfor anklages Kjerkol for juks?

Lørdag 20. januar fant VG flere avsnitt i helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols (Ap) masteroppgave, som er identiske med tekst fra andre oppgaver.

Siden da har mange flere eksempler blitt avdekket i VG – og i andre medier. Ifølge VGs kartlegging er det så langt funnet 125 tilfeller av tekstlikhet i Kjerkols masteroppgave. Her kan du utforske alle.

Kjerkol har tidligere avvist å ha kopiert fra andre, og mener feil i redigeringen gjorde at noen formuleringer fra andre «ble stående igjen».

Hva har statsminister Støre sagt?

Statsminister Støre har tidligere sagt at han har tillit til Kjerkol som helseminister, og at han avventer Nord Universitets vurdering av oppgaven. Han har ikke sagt hvordan eller om han eventuelt vil følge den opp.

Hva skjer i dag?

Nemnda for studentsaker på Nord Universitet skal vurdere om de mener Kjerkol og hennes medstudent jukset på masteroppgaven. Svaret kan komme i dag – men det kan også være at de finner ut at de vil hente inn mer informasjon, og derfor må utsette konklusjonen.

Hvis de ikke trenger å hente inn mer informasjon kan det uansett være de må gå ekstra runder. Det er fordi alle medlemmene må signere på en protokoll fra møtet som inneholder et vedtak og en begrunnelse.

– Det kan også medføre at saken må gå på det man kaller «sirkulasjon» blant nemndas medlemmer, da blir den heller ikke avgjort i møtet, forklarer nemndleder Eilif Nordahl på generelt grunnlag til VG.

Hvorfor behandler nemnda saken?

Fuskesaken knyttet til Kjerkols masteroppgave har vært behandlet på et lavere nivå av Nord Universitet tidligere:

En komité på universitetet med en intern og en ekstern fagperson skulle enten legge saken bort, eller sende den videre til nemnda. De sendte den altså videre.

Tror hun felles for juks

Jusprofessor Tarjei Bekkedal ved Universitetet i Oslo (UiO) mener det er flere ting som gjør det sannsynlig at Kjerkol vil bli tatt for fusk:

– Man kan selvfølgelig aldri utelukke at de ikke skulle komme til det – men som utgangspunkt er det statistisk vanlig når en sak oversendes nemnda at det ender med fellelse. Universitetet gjør grundige vurderinger før man sender det over til nemnda, og føler seg ganske sikre, sier han.

Det andre er mengden tekstlikhet det er påvist i oppgaven.

Ifølge VGs kartlegging er det så langt funnet 125 tilfeller av tekstlikhet i Kjerkols masteroppgave. Her kan du utforske alle.

– Det er påvist veldig stor grad av tekstlikhet, som overskrider det som i alminnelighet regnes som juks. Så det mest sannsynlige er at det ender med fellelse, mener han.

Et halmstrå

Men Kjerkol har noe på sin side, ifølge Bekkedal: Allerede da oppgaven ble levert i 2021 avdekket den automatiske plagiatkontrollen 19 % tekstlikhet.

Ifølge TV 2 vises det til dette i rapporten Nord Universitet lagde før saken ble sendt til nemnda. Der står det at de opprinnelige sensorene i 2021 skriver i et notat at de tok stikkprøver, og ikke vurderte graden av match som alarmerende.

– Det er halmstrået her – det er forskjell på å underkjenne en oppgave under sensuren, og det å omgjøre det i etterkant.

I et brev der hun går til frontalangrep på Nord Universitet, også omtalt av TV 2, anklager Kjerkols advokat universitet nettopp for å «ombestemme seg» til tross for at oppgaven ble underlagt plagiatkontroll og fikk et sensurvedtak for tre år siden.

Bekkedal tror likevel ikke man kan se på denne saken som en form for omgjøringssak. Han viser til at det kan variere hvor stor kapasitet universiteter har til å gå inn i de ulike sakene.

– Det har aldri vært fattet noen avgjørelse om juks eller ikke juks tidligere i denne saken, det er første gang man har en sak om det. Det som skjedde her er at tekstlikheten rett og slett ikke ble tatt fatt i i 2021, og det er noe litt annet.

Kan annulleres

Kjerkol kan få svar på saken onsdag, hvis ikke nemnda trenger å hente inn mer informasjon, eller må gå ekstra runder når alle medlemmene skal signere på begrunnelsen og konklusjonen.

– Hvor lang tid kan det ta da?

– Helt generelt – normalt sett noen dager, sier nemndleder Nordahl.

– Er det vanlig?

– Det er ikke uvanlig.

Nemnda offentliggjør hverken konklusjonen eller begrunnelsen, men Kjerkol har sagt at det vil være naturlig for henne å offentliggjøre konklusjonen.

Felles hun for fusk, kan hun straffes med annullering av oppgaven og eventuelt utestengelse fra universitetet i et eller to semestre.

Da har hun også mulighet til klage saken videre til Felles Klagenemnd – som hennes advokat Marianne Klausen tidligere ledet, før hun i høst måtte gå av fordi oppnevnelsen var ulovlig.

Read Entire Article