Kjerkol: – Fikk 30 minutter til å skrive avskjedstale

5 months ago 51


Fredag ble det klart at Ingvild Kjerkol (Ap) skal gå av som statsråd i Støre-regjeringen.

Dette skjedde etter at en klagenemnd hadde konkludert med at Kjerkhol hadde fusket på masteroppgaven sin med vilje.

Statsminister Jonas Gahr Støre kunngjorde at hun ikke kunne fortsette som helseminister – blant annet fordi det ikke var forenelig med en slik fuskesak når hun har ansvaret for forskere og fagfolk i helsesektoren.

– Jeg har kommet til at Ingvild bør fratre som statsråd, sa Støre på pressekonferansen fredag.

Kjerkhol svarer på kritikk: – Tale skrevet på 30 minutter

Flere kommentatorer har etter pressekonferansen dratt frem Kjerkols fremtreden på pressekonferansen.

NRKs Lars Nehru Sand skrev blant annet:

Tidligere Venstre-politiker, kommentator og nå leder av en tenketank Mathias Fischer la lørdag ut en lengre kommentar på Facebook der han kritiserer ordvalgene til Ingvild Kjerkol.

Han skriver blant annet at det «er heller ikke så ofte at en avtroppende statsråd holder en så lite ydmyk og så provoserende arrogant tale»

Kjerkhol har selv svart på kritikken, og skriver blant annet:

– Jeg fikk 30 min på Statsministerens kontor for å skrive noen ord etter nesten 30 år som folkevalgt. Talen ble ærlig, følelsesladd og kanskje mer personlig enn jeg ville valgt om jeg, som du, hadde hatt mulighet til å sove på den.

Kjerkhol: – 43 prosent tekstlikhet inkluderer medieoppslag

Helseministeren går også ut mot omtalen av hvor mye tekstlikhet det var i masteroppgaven hennes.

Flere har skrevet om hvordan det i behandlingen av oppgaven i klagenemnden kom frem at oppgaven hadde hele 43 prosent tekstlikhet med andre kilder.

Den siste plagiatkontrollen av Kjerkols masteroppgave viste «et tekstsammenfall på til sammen 43% med ulike kilder fordelt på over 461 tekstblokker», skriver nemnda.

Opprinnelig ble det avdekket 19 prosent tekstlikhet da oppgaven ble levert i 2021.

Kjerkhol hevder nå i kommentarfelt på Facebook at det nye høyere tallet skyldes treff i mediesaker etter at påstander om plagiat kom opp:

– 43 prosent i den nyeste rapporten inkluderer treff også på selve oppgaven og alt som er skrevet om oppgaven siden 20. januar, f.eks. VG og andre mediers artikler. Nemnda har tatt sin beslutning på bakgrunn av samme funn på tekstlikhet som også ble kjent i den opprinnelige sensuren, altså tekstlikhet på 19 prosent, skriver Kjerkhol på Facebook.

Publisert 13.04.2024, kl. 14.56 Oppdatert 13.04.2024, kl. 15.09

Read Entire Article