Jonas Gahr Støre om voldsbølgen: – Sterkt urovekkende

4 months ago 32


VARSLER TILTAK: Jonas Gahr Støre vil bekjempe voldshendelsene. Foto: Gisle Oddstad / VG

Statsministeren er bekymret over det som skjer i hovedstaden.

tirsdag 14. mai kl. 04:59

– Utviklingen vi ser med vold og kriminalitet er sterkt urovekkende. Det er nesten ukentlige voldsepisoder med skyting og knivstikking. Det uroer mange, meg selv inkludert, sier statsministeren til VG.

En rekke voldshendelser i Oslo har preget nyhetsbildet de siste månedene. Og de blir stadig flere.

Knappe to uker inn i mai, har politiet måttet rykke ut til flere hendelser i hovedstaden.

Dette er bare noen av dem:

  • Fredag kveld 3. mai ble en person kritisk skadet etter å ha blitt påkjørt av en bil og banket opp på Torshov.
  • Natt til søndag 5. mai ble en mann skadet i skyting på Linderud, hvor politiet startet etterforskning etter å ha gjort funn av ammunisjon og tomhylser.
  • Onsdag 8. mai, rykket politiet ut til knivstikking ved Vår Frelsers gravlund. En mann i 50-årene ble alvorlig skadet.
  • Lørdag 11. mai ble minst to personer skadet når 40 ungdommer barket sammen i et masseslagsmål på Tusenfryd. Det ble vist frem kniver, og én ble slått i hodet med en hammer.
  • Søndag 12. mai rykket politiet ut til et nytt masseslagsmål mellom rundt ti ungdommer, denne gangen på Ellingsrudsåsen T-banestasjon. Én ble lettere skadet. Også her skal det ha blitt brukt hammer.
SKYTING PÅ BRYN: En ung mann i slutten av tenårene blE funnet skutt inne i et næringslokale i Tvetenveien i Oslo i april. Foto: Tore Kristiansen / VG

Også i april, var det flere knivstikkinger og skytehendelser i Oslo. Blant annet ble en 18-åring skutt på Holmlia, og en annen tenåring ble funnet skutt i en frisørsalong på Bryn.

– Det skaper utrygghet i nabolag i hovedstaden, men også andre steder i landet. Selv om Oslo fortsatt er en trygg by, også sammenlignet med andre europeiske byer, så er dette en utvikling vi skal stoppe, sier Støre.

– Frykt og utrygghet

Oslopolitiet har flere ganger slått alarm om gjengkriminaliteten i Oslo. Grete Lien Metlid, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, kaller de siste hendelsene for alvorlige.

– Vi er bekymret for at særlig unge personer utøver vold eller bærer kniv eller andre våpen, sier Metlid til VG.

De som begår kriminaliteten stadig blir yngre. Fra 2022 til 2023, økte antall politianmeldelser mot barn og unge i alderen 10–17 år med 56 prosent.

– Vi bruker mye ressurser for å forebygge eller dempe konflikter, pågripe gjerningspersoner og etterforske og oppklare sakene, forteller polititoppen.

Mindreårige blir fulgt opp individuelt av et tverrfaglig team fra politiet, barnevernet, bydelen og for eks skole.

– I noen av sakene ser vi knytninger til personkonflikter i kriminelle miljøer, sier Metlid.

Les også: Slår alarm om gjengkriminalitet i Oslo:– Det foregår på alle skoler

I år har det vært en rekke hendelser knyttet til kriminelle gjenger. Statsminister Støre mener det skaper frykt og utrygghet blant folk.

– Det forstår jeg, og vi må være trygge på at vi sammen skal håndtere dette, sier Støre.

Varsler flere tiltak

Støre sier regjeringen gjør forebyggende grep i kampen mot gjengkriminaliteten.

– Regjeringens viktigste jobb er at folk skal være og føle seg trygge. Vi lever i en utrygg verden, men her hjemme i Norge skal vi bekjempe vold og kriminalitet. Vi må være tøffe mot kriminalitet og årsaken bak.

Regjeringen vil blant annet:

  • Styrke politiets arbeid mot gjengkriminalitet
  • Øke antall tollere
  • Gi tikkere ordentlig utstyr, som nye skannere, for å ta smuglere på grensen

– Vi må være årvåkne og tidlig ute for å stå opp mot organisert kriminalitet. Den springer ut av internasjonale nettverk som blant annet bruker vold narkotika og hvitvasking som sine metoder. I kjølvannet av disse kommer det også konflikt mellom kriminelle som kan spille seg ut i det offentlige rom.

Støre peker blant annet på at Mortensrud, Tøyen og Grønland vil få mer synlig politi.

– Dette er gode steder å bo hvor de aller fleste trives, men det skal være trygt, og det skal politiet bidra med. Det handler om forebygging.

Les også: Ny politirapport: Disse områdene prioriteres

Read Entire Article