– Jeg er sint nå. Men vi må ikke gi opp

4 months ago 52


Norsk-georgiske Davit Batsiashvili (34) dro fra Oslo til Georgia for å delta i demonstrasjonene mot «den russiske loven». Tirsdag ble den omstridte loven stemt igjennom.

onsdag 15. mai kl. 06:59

Vi treffer 34-åringen foran parlamentet i hovedstaden Tbilisi, hvor flere titusen mennesker tirsdag har samlet seg for å vise sin motstand mot innføringen av det som på folkemunne kalles «den russiske loven».

Davit Batsiashvili er styreleder i Georgisk forening i Norge og har både norsk og georgisk flagg stikkende opp godt synlig fra sekken. Det er tredje dagen han demonstrerer.

– Jeg har dobbelt statsborgerskap og tenker at Vesten må være til stede her og vise støtte. Signalet er viktig, sier Batsiashvili til VG.

Norsk-georgiske Davit Batsiashvili er styreleder i Georgisk forening i Norge. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Les også: Ekspert om Georgia-protester: – Har alle ingrediensene for en voldsspiral

Han mener motstanden mot loven også er stor blant georgiere i Norge og har flere ganger demonstrert utenfor Georgias ambassade i Oslo. Han følte likevel det var riktig å dra til sitt andre hjemland for å markere sin motstand.

– Jeg klarte ikke sove i Oslo, og måtte bare dra hit, forteller han.

Flere titusener av demonstranter har de siste ukene forskanset seg utenfor parlamentsbygget i Tbilisi. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Den nye loven innebærer at organisasjoner og enkeltpersoner som mottar mer enn 20 prosent av finansieringen fra utlandet, må registrere seg som «fremmede agenter».

De som støtter loven sier at det handler om åpenhet og å hindre påvirkning utenfra.

– Plutselig risikerer Georgia å våkne opp som Belarus, som en nasjon underlagt Russland. Georgiere har jo aldri opplevd egentlig frihet, men vi har opplevd elementer av det, som fri media, muligheten til ytringsfrihet og opposisjon.

– Alt dette er nå truet, sier Batsiashvili opprørt.

Skuffelens var tydelig da det ble kjent at den georgiske nasjonalforsamlingen hadde stemt gjennom den upopulære loven. Foto: Sverre Bjørstad Graff

De som støtter loven sier at det handler om åpenhet og å hindre påvirkning utenfra.

– Plutselig risikerer Georgia å våkne opp som Belarus, som en nasjon underlagt Russland. Georgiere har jo aldri opplevd egentlig frihet, men vi har opplevd elementer av det, som fri media, muligheten til ytringsfrihet og opposisjon. Alt dette er nå truet, sier Batsiashvili opprørt.

«Georgisk Drøm har pappa komplekser», står det på plakaten. Georgisk Drøm er regjeringspartiet som fremmet den omstridte loven. Partiet utgjør også majoritet nasjonalforsamlingen. Foto: Sverre Bjørstad Graff

– Vi er så mange

Selv om han gir uttrykk for at han er sint i dag, vil han ikke gi opp. Når han ser utover folkehavet ved Frihetsplassen i sentrum av Tbilisi, får han håp. Han berømmer sine georgiske landsmenn for at de klarer å uttrykke motstanden på en samlet og fredelig måte.

– Å se så mange som er villige til å kjempe for demokrati og menneskerettigheter, gjør at jeg blir rørt. Vi er så mange. Lørdag var det 200.000 som var ute i gatene og demonstrerte.

– Det forteller at motstanden er stor og vanskelig å slå ned. Til tross for dagens nederlag, håper vi å få endret kurs til en bedre retning.

Georgias president Salomé Zourabichvili støtter ikke regjeringspartiet Georgisk Drøm og innføringen av den kontroversielle loven. Hun har vært tydelig på at hun vil legge ned veto. Nylig uttalte hun til den britiske kringkasteren BBC at hennes veto ville gjenspeile folkets røst.

Ifølge Davit Batsiashvili vil det imidlertid ikke være nok til å stanse loven.

– Presidentens veto vil bare utsette den. For at den skal bli endelig vedtatt, trenger bare parlamentet 76 stemmer, altså én stemme flertall. I dag var det 84 stemmer som stemte for, så alt tilsier at presidentens synspunkt vil bli ignorert.

Ber Norge sanksjonere regjeringen

Norsk-georgieren setter nå sin lit til at Vesten vil reagere.

– Jeg håper Norge og Vesten hører vår stemme og innfører sanksjoner. Kanskje vil det være med på å få noen av de 84 som stemte i favør av «russerloven» til å skifte side.

Tirsdag kveld er georgiere igjen samlet foran parlamentsbygningen i sentrum av Georgias hovedstad. Store politistyrker er også på plass. Batsiashvili akter å fortsette demonstrasjonene utover kvelden og natten.

– Jeg gjetter på at vi blir møtt med tåregass og vannkanoner. Men jeg er ikke redd. Vi står ved et veiskille. Dette handler om Georgias framtid.

Read Entire Article