Israel sier nei til våpenhvileforslag – angriper Rafah

5 months ago 51


Israel fortsetter med angrep mot Rafah. Samtidig demonstreres det i Tel Aviv.

mandag 6. mai kl. 22:26

Kortversjonen

  • Israel sa nei til våpenhvileforslaget som Hamas aksepterte
  • Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde fortsatt bakkeoperasjon i Rafah
  • Det israelske militæret (IDF) utfører målrettede angrep mot Hamas-mål i Rafah
  • Familiene til gislene krever at Israel får frem en avtale
  • Palestinere beordret til evakuering før ventet militæraksjon

Gleden var kortvarig for innbyggerne på Gazastripen, etter at Hamas’ sa de hadde sagt ja til et våpenhvileforslag.

Israels statsminister Benjamin Netanyahus kontor opplyser rett over klokken 21 at krigskabinettet har vedtatt å fortsette den planlagte bakkeoperasjonen i Rafah.

– Krigskabinettet har enstemmig vedtatt at Israel vil fortsette operasjonen i Rafah for å utøve militært press på Hamas for å fremtvinge løslatelsen av våre gisler, ødelegge Hamas’ militære- og styreevner, og sikre at Gaza ikke utgjør en trussel mot Israel i fremtiden, heter det i uttalelsen fra hans kontor.

Les også: Hamas skal ha akseptert våpenhvileforslag

– Samtidig, selv om forslaget fra Hamas er langt fra Israels grunnleggende krav, vil Israel sende en delegasjon til meglerne for å uttømme mulighetene om å nå en avtale som er akseptabel for Israel.

Omtrent til samme tid mandag kveld melder Det israelske militæret (IDF) på X at deres styrker nå gjennomfører angrep i Gaza.

– IDF gjennomfører nå målrettede angrep mot Hamas-mål i østlige Rafah, sør i Gaza, skriver de.

Det ble gjennomført angrep øst i Rafah også tidligere mandag.

Demonstrasjoner i Tel Aviv

Familiene til gislene som Hamas tok under terrorangrepet 7. oktober har demonstrert mot Israelske myndigheter lenge, med krav om å få gislene hjem.

Blant dem som har tatt som til gatene mandag kveld er Einav Zangauker, moren til kidnappede Matan Zangauker. I et TV-sendt intervju med Channel 12, tordner hun mot Netanyahu, ifølge Al-Jazeera.

Hun sier at hun vil få alle ut i gatene dersom regjeringen og statsministeren forspiller denne sjansen. Hun frykter dette er den siste muligheten hun og de andre familiene har til å få sine elskede hjem.

– Gatene vil brenne, landet vil brenne. Du kan ikke leke med folks liv på denne måten, sier hun.

Foto: JACK GUEZ / AFP / NTB

Hun er ikke alene. Familiene til flere av gislene som holdes i Gaza, krever at Israel går med på forslaget om våpenhvile som Hamas allerede har akseptert.

– Kunngjøringen fra Hamas må bane vei for at gislene som har blitt holdt fanget av Hamas de siste sju månedene, kan komme hjem, sier organisasjonen for gislenes pårørende i en uttalelse.

– Tiden er inne for at alle de involverte oppfyller sine forpliktelser og benytter denne muligheten til å få til en avtale om frigivelse av gislene, heter det videre.

Beordrer evakuering

Mandag formiddag meldte Det israelske forsvaret at de skulle evakuere 100.000 sivile palestinere fra Rafah før den ventede militæraksjonen.

Det ble blant annet sendt ut flygeblader med ordre om å evakuere.

– Vi har ikke noe annet valg enn å starte invasjonen av Rafah, sa Gallant som begrunnet det med å si at Hamas nekter å utlevere gisler.

Over en million palestinere har søkt tilflukt i Rafah som følge av krigen som har rast i det palestinske området siden Hamas’ terrorangrep mot Israel i oktober i fjor.

De er beordret til å dra til et såkalt «utvidet humanitært område» i Khan Younis og al-Mawasi. Israel har ikke satt en tidsramme for evakueringen.

Sa ja

Det var i 18.30 tiden mandag kveld at Hamas’ offentliggjorde at de sa ja til et våpenhvileforslag lagt frem av Egypt og Qatar.

Detaljene i den foreslåtte avtalen er så langt ikke kjent.

En av rådgiverne til Hamas-bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh, Taher Al-Nono opplyste til nyhetsbyrået Reuters at avtalen blant annet omfattet en våpenhvile, rekonstruksjon, returen av fordrevne mennesker og en fangeutveksling.

Les også: Kynisk spill om våpenhvile

Deres delegasjon vil besøke Kairo snart for å diskutere avtalen og de neste stegene, opplyste Al-Nono videre.

Israelske kilder var imidlertid raskt ute og sa at våpenhvileforslaget ikke var akseptabelt for Israel. Det ble blant annet hevdet at forslaget fremsto som et forsøk på å få det til å se ut som det er Israel som nekter å gå med på en avtale.

Read Entire Article