Ikke alle vet at vinflasker kan pantes

5 months ago 36


– Mange er nok ikke klar over at de kan få igjen pant mange vinflasker, og går glipp av mye penger, sier butikksjef Anette Reite-Buhler på Vinmonopolet i Moss.

I fjor ble det solgt rekordmange 8,42 millioner enheter med pant i Norge. Det en økning på 10 prosent fra året før, viser tall fra Vinmonopolet.

Men selv om salget av pantbare flasker har økt, så blir 35 prosent av flaskene aldri pantet.

Mange går glipp av pantepenger, sier Reite-Buhler.

Det er nok fortsatt en del som ikke har fått det helt med seg. Det er kanskje fordi det er ikke så lenge siden vi startet med pant på plastflasker.

En vinflaske det er pant på

Foto: Infinitum

Vil redusere CO2-utslipp

Vinmonopolet har som mål å redusere sitt CO2-utslipp med 55 prosent innen 2030. De vil derfor ha flere nye produkter med pantbar emballasje, og stiller krav til at nye produkter i plast og aluminium i basisutvalget skal være tilknyttet panteordningen

En glassflaske på polet veier rundt en halv kilo, uten innhold, mens en vinflaske i plast veier rundt 50 gram.

– Interessen for produktene med pant har økt betydelig. Men det er nok mange som kjøper dem mest fordi de er på plast, og lettere å frakte med seg, og ikke helt er klar over at de kan få panten tilbake, sier Reite-Buhler.

I tillegg krever de at flere glassflasker skal lages med tynnere og lettere glass, for å bruke mindre ressurser og mindre energi til å lage og transportere flaskene.

Publisert 30.04.2024, kl. 07.34 Oppdatert 30.04.2024, kl. 07.38

Read Entire Article