Ikea- og Lego-avleggere kjøper norsk datainnsamler

5 months ago 44


Private Equity-fondet Triton selger Norstat til investeringsselskaper med røtter i Ikea og Lego.

Norstat-sjef Erling Eriksen, her i en yngre utgave fra et valgmøte i Norsk Markedsanalyse Forening, i 2009. Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Private Equity-fondet Triton Smaller Mid-Cap Fund I selger datainnsamlingsselskapet Norstat til investeringsselskapet Nalka Invest og partneren Kirk Kapital for et ukjent beløp, ifølge en melding onsdag.

– Teamet i Norstat har oppnådd gode resultater, og vi er glade for å kunne avslutte en meget vellykket reise sammen. Vi tror at Nalka er den rette partneren til å fortsette Norstats positive utvikling, og vi ønsker dem all mulig suksess sammen, sier investeringsrådgiver Daniel Björklund i Triton.

Partene har blitt enige om ikke kommentere salgssummen, ifølge en pressekontakt for Triton. Den svenske næringslivsavisen Dagens Industri anslår transaksjonen til rundt tre milliarder svenske kroner.

Nalka Invest eies av Interogo Holding AG, som igjen eies av IKEA-stiftelsen Interogo Foundation. Kirk Kapital eies av etterkommere etter Lego-grunnlegger Ole Kirk Christiansen.

Sterk vekst

Triton kjøpte Norstat fra det norske oppkjøpsfondet Verdane Capital og investeringsselskapet Foinco i 2019. Siden har Norstat mer enn doblet seg i størrelse.

Totalt syv strategiske oppkjøp ble gjennomført av Norstat i Danmark, Nederland, Norge, Sveits og Storbritannia fra 2021 til 2023.

– Det har vært en fantastisk reise, muliggjort av fantastiske medarbeidere som er dedikert til å levere data og kundeservice av høy kvalitet. I Nalka har vi funnet en ny partner som er i stand til å støtte oss fra den sterke posisjonen vi har i dag, og vi ser frem til samarbeidet, sier Norstat-sjef Erling Eriksen i dagens melding.

– Sterk partner

Avtalen er betinget godkjennelser fra relevante myndigheter.

– Vi ser frem til det fremtidige samarbeidet med Norstat og til å bidra til selskapets utvikling. Vi er også glade for å samarbeide med Kirk Kapital som en stor minoritetsaksjonær og en sterk partner som deler våre verdier og vårt langsiktige perspektiv på forretningsutvikling, sier Nalka-sjef Martin Lagerblad.

Norstat leverer markedsdata og statistikk til over 2.000 selskaper, merkevarer samt medier- og reklamebyråer.

Selskapet ble etablert i Norge i 1997, og er i dag til stede i femten europeiske land.

Norstat hadde en omsetning på rundt én milliard kroner (proforma) i 2023, og et driftsresultat før skatt, av- og nedskrivninger (EBITDA) på vel over 200 millioner kroner.

Les også

Store investorer selger unna private equity-andeler

Les også

Blar opp 15 milliarder for luksusbygg i Milano

Les også

Storforvalter mener Oljefondet bør få investere i unoterte aksjer

Les på E24+

Skal Oljefondet få investere i «private equity»? Her er argumentene for og imot

Read Entire Article