Hydrogenpro får ny storeier

5 months ago 41


Østerrikske Andritz blir nest største eier i Hydrogenpro, i en tid med uenighet blant to andre storeiere. – Ro i selskapet er noe vi alle ønsker, sier Hydrogenpro-sjef Jarle Dragvik.

Jarle Dragvik er adminstrerende direktør i Hydrogenpro. Foto: Tom Riis / Hydrogenpro

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Hydrogenpro leverer elektrolysører, som splitter hydrogen fra vann ved hjelp av strøm og kan være en bidragsyter til det grønne skiftet.

Nå går østerrikske Andritz går inn med nær 83 millioner kroner i selskapet gjennom en rettet emisjon. Wien-baserte Andritz samarbeider fra tidligere med Hydrogenpro om leveranser av elektrolyseanlegg.

– Andritz besitter betydelig kompetanse, sier Hydrogenpro-sjef Jarle Dragvik til E24.

Etter emisjonen vil Andritz eie 13,8 prosent i Hydrogenpro. På grunn av utvanning blir selskapet nest største eier etter gründer Richard Espeseth, opplyser Dragvik.

– Har Andritz sagt noe om de ønsker å øke eierskapet ytterligere, eller vil de holde seg på 13,8 prosent?

– Det må du nesten spørre Andritz om. Jeg forutsetter at de går inn med kapital i selskapet med et langsiktig perspektiv, sier Dragvik.

Les også

Krever endringer etter aksjefall: – Mange som er lei seg

Uenige om retningen

Det har vært uenighet om retningen i Hydrogenpro. Største eier Richard Espeseth krevde nylig ekstraordinær generalforsamling og vil foreslå et annet styre enn det valgkomiteen har foreslått. Han er blant annet misfornøyd med utviklingen i aksjekursen.

– Det trengs en endring i selskapet, sa Espeseth til E24 i forrige uke.

– Gründeren sliter med å gi fra seg roret, sa styreleder Terje Mikalsen, som også er blant Hydrogenpros største eiere. Han hevdet at Espeseth ønsker å ta over ledelsen av selskapet selv, noe Espeseth ikke ville bekrefte.

Retningen videre for Hydrogenpro skal avgjøres på en generalforsamling og en ekstraordinær generalforsamling den 23. april.

– Kan Andritz' økte eierskap påvirke utfallet av denne maktkampen på generalforsamlingen?

– Andritz forventer og har bedt om en styreplass. Valgkomiteen vil da komme med en revidert innstilling som følge av dette, sier Dragvik.

Styreleder og storeier Terje Mikalsen vil stemme for Andritz’ kandidat på generalforsamlingen.

– En uro på eiernivå

– Hvordan påvirker denne uroen arbeidet i selskapet?

– Det er en uro på eiernivå, sier konsernsjef Jarle Dragvik.

– Det som er viktig for selskapet er å drive i henhold til den valgte strategien, sier han.

Han mener selskapet har levert i tråd med styrets strategi om å bygge opp en posisjon i USA og styrke organisasjonen der, og bygge opp et partnerskap med Andritz i Europa.

– Så har vi vist i fjerde kvartal at forretningsmodellen vår fungerer. Vi leverer til Mitsubishis ACES-prosjekt i USA og til stålprodusenten Salzgitter i Europa i samarbeid med Andritz, sier han.

Les også

Setter USA-investering på pause

Ønsker ro

Storeier Espeseth har sagt at han ønsker fred og ro for å kunne bygge Hydrogenpro videre.

– Ro i selskapet er noe vi alle ønsker. Dette var noe av det første jeg fokuserte på, hvor jeg kom til en organisasjon som hadde 30 prosent turnover, sier Dragvik.

Han sier at selskapet umiddelbart gjennomførte en medarbeiderundersøkelse etter at han tok over som konsernsjef i fjor høst, for å finne ut hvorfor det var så stor utskifting av medarbeidere.

– Det viste seg at mye av problemene oppsto når man gikk fra å være gründerbedrift til børsnotert selskap med helt andre krav til selskapsstyring. Det krever en helt annen type organisasjon, sier Dragvik.

– Vi lagde en liste over tiltak som vi jobber med å gjennomføre, og vi ser at det gir resultater. De siste fem månedene har vi ikke hatt noen oppsigelser, sier han.

– Ikke gått så fort som man trodde

Da Hydrogenpro ble notert på daværende Merkur Market i 2020, var kursen på over 30 kroner, men i starten av 2024 har den på det verste vært nede i under 10 kroner.

Dragvik påpeker at mange grønne selskaper har opplevd et fall, inkludert solkraft, vindkraft og hydrogen.

– Det var en forventning for noen år siden om at hydrogenmarkedet skulle skyte kraftig fart. Vi ser god vekst og sterk politisk støtte, men det går ikke så fort som man trodde for to-tre år siden, sier Dragvik.

– Men ser du blant sammenlignbare selskaper så er Hydrogenpro blant dem som har falt minst. Det tar tid å bygge opp aksjekursen, og da må ledelsen fokusere på strategien, sier han.

Konsernsjefen mener at uroen rundt Hydrogenpros aksjekurs særlig har vært på eiernivå, og at dette er noe man også har sett i andre selskaper.

– Man skal ikke utelukke at dette med aksjekursen også er knyttet til hyppige lederskifter og styreendringer i selskapet, sier han.

Les også

Krever endringer etter aksjefall: – Mange som er lei seg

Les også

Derfor satset Mitsubishi på børsklare Hydrogenpro

Read Entire Article