Hole in one!

4 months ago 33


Noen romanfigurer er fort glemt. 

Andre preger leseren for alltid. 

Om du har fulgt Jo Nesbøs Harry Hole de siste 27 årene, er det umulig å forholde seg likegyldig til den kompliserte karakteren.

Spennet mellom det geniale og det destruktive. 

Det bankende hjertet og det ødeleggende suget etter Holes personlige kryptonitt.

Alkoholen. 

Kjærlighetshistorien mellom Harry og Rakel, som er håpløs og herlig, umulig og uunngåelig.

Tobias Santelmann skal spille Harry Hole i Netflix-satsingen. Pia Tjelta skal spille Rakel Fauke. Foto: Helge Mikalsen / VG

Hele universet Jo Nesbø møysommelig har bygget opp siden debuten med Flaggermusmannen, blir veldig levende for en leser som har fulgt politimannens sammensatte reise.

Du blir glad i Harry. 

Du blir imponert over Harry.

 Du blir grenseløst irritert over Harry. 

Poenget er at du bryr deg om Harry -  uansett hvilke følelser den alkoholiserte politimannen får frem i ulike faser.

Nettopp derfor spiller det så stor rolle hvordan Harrys rollefigur forvaltes, når steget tas skal fra bokform til skjerm. Så grundig som den høye og hengslete politimannen er bygget opp gjennom 13 bøker, må et slikt prosjekt være trofast overfor hvordan Harry Hole faktisk er.

Der fikk vi først et skrekkeksempel, før vi nå etter alle solemerker får et skoleeksempel på hvordan dette universet bør fremstilles på skjerm.

Det meste gikk galt i 2017. Da kom filmen «The Snowman» ut.

Her var det kjente navn som Michael Fassbinder, Val Kilmer, Chloe Sevigny og Charlotte Gainsbourg på rollelisten. Tomas Alfredson var regissør og Martin Scorsese blant produsentene,

 Dessverre hjalp ingenting av dette. 

Det er nesten fascinerende at det gikk an å lage en så dårlig film, med et så sterkt og spennende utgangspunkt som romanen er.

 Det endte med massiv slakt og en Jo Nesbø som distanserte seg ganske tydelig fra flimprosjektet.

Michael Fassbender spilte rollen som Harry Hole i Hollywood-filmen «Snømannen». Her fra innspillingene i Oslo i 2016. Foto: Trond Solberg / VG

Det hadde vært synd hvis en Hollywood-fiasko skulle bli slutten på filmatisering av Harry Hole. Derfor er det så herlig at alt er annerledes nå, rundt innspillingen som skal finne sted i Oslo utover sommeren og høsten.

Det er ikke en konstruert Harry Hole vi skal få se denne gangen. Det er Jo Nesbøs Harry Hole. Farvel, fadese!

Bare det at Nesbø selv har skrevet manuset og har hendene på rattet, har vært en lovnad om noe genuint siden det ble kjent at Netflix skal satse stort på en norsk kriminalhistorie.

Men det kanskje aller viktigste valget ble først klart denne uken, nemlig hvem som skal være Harry Hole på tv-skjermen.

 Hvilken skuespiller kan portrettere politimannen med troverdighet?

Valget falt på den aller første Jo Nesbø hadde i tankene. Tobias Santelmann. Kanskje har forfatteren rett i at det «nesten er for opplagt», men det kan jo vanskelig bli feil at Santelmann fremstår som skapt for rollen.

Hva tenker du?Passer Tobias Santelmann som Harry Hole?aPerfekt! Det opplagte valget.bFeil valg! Harry er annerledes.cHarry who?

 Også Pia Tjelta som Rakel Fauke bør ha forutsetninger til å legge seg tett opptil det inntrykket leseren får av henne gjennom bøkene.

Ingen av disse avgjørelsene var noen oddsbombe, men det var en skikkelig overraskelse hvem som spiller den korrupte politimannen Tom Waaler.

Joel Kinnaman var noe spesielt allerede som Frank Wagner i den svenske krimserien Johan Falk, og han har siden bygget seg stort opp i USA. Han har blant annet spilt i House of Cards, The Killing (basert på danske Forbrytelsen) og For All Mankind. 

Veien er lang fra Hollywood til Harry Holes stampub Schrøder. Men der ble Kinnaman presentert blant skuespillerne regissør Øystein Karlsen skal geleide gjennom 108 innspillingsdager fremover.

Det er mange av bøkene om Harry Hole som bør ha potensial til å være film- og tv-vennlige, men i denne omgang dreier det seg om «Marekors», en bok som kom ut for 21 år siden. Den er høyt på listen over de mest spennende i en serie som er oversatt til mer enn 40 språk og er solgt i over 50 millioner eksemplarer.

Et sentralt spørsmål er hva det er med Harry Hole som gjør akkurat ham så interessant. Det er ikke et ukjent virkemiddel i kriminallitteraturen at hovedpersonen har et eller annet personlig problem, det er vel snarere normalen.

Svenske Joel Kinnaman skal spille Tom Waaler. Her sammen med Jo Nesbø. Foto: Helge Mikalsen / VG

Men det er noe hudløst og ærlig over måten Nesbø skildrer Hole på, som gjør at leseren føler seg tettere på ham enn mange andre krimkarakterer. 

Du lider med Harry når han sprekker. Du humrer med ham når han briljerer - og det er en evig nerve knyttet til hovedpersonens evige kamp mot seg selv.

Jo Nesbø har sammenlignet Harry Holes livsreise med Odyssevs.

Et av de store spørsmålene er når - og hvordan - den ferden kommer til å ende. 

Heldigvis er vi ikke der ennå. 

Forhåpentligvis lever Harry Hole videre både i flere bøker og i flere filmatiseringer. 

Først må vi se om sistnevnte lykkes. Det er selvsagt ikke sikkert, men det vi vet så langt ser ut som «Hole in one».

På ekte.

Read Entire Article