Gyldendal svindlet: Manus av suksessforfatter stjålet

4 months ago 31


Kortversjonen

  • En ukjent person utga seg for å være forfatter Johan Harstad og fikk tilsendt hans nye roman fra forlaget Gyldendal
  • Romanen «Under brosteinen, stranden!» skal ikke utgis før i slutten av august
  • Gyldendal politianmelder saken og endrer sikkerhetsrutinene sine
  • Dette har også skjedd tidligere, blant annet med Vigdis Hjorths nye bok hos Cappelen Damm

Det bekrefter Gyldendal til VG som nå politianmelder saken.

Romanen heter «Under brosteinen, stranden!» og skal ikke utgis før i slutten av august.

Men torsdag ettermiddag, da de fleste ansatte hadde dratt hjem for å forberede 17. mai og langfri, tikket det en mail fra Johan Harstad inn til tre ansatte.

– Han ba om å få tilsendt PDF av romanen sin, opplyser sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur, Kari Marstein.

– Dette var rett etter lunsj dagen før 17. mai, et tidspunkt alle går litt i oppløsning på. Samtidig er Harstad en viktig forfatter, så vår ansatte handlet raskt, fant frem til den siste versjonen av manus og trykket på send.

Det var bare det at dette ikke var en mail fra forfatteren Johan Harstad, men en som hadde tatt hans navn og opprettet en hotmail-adresse.

VG har fått tilsendt mailen (som her er noe sensurert):

Svindleren henvendte seg til tre personer ved fornavn. Navnet er tatt bort her.

Politianmelder saken

– Manuset ble rett og slett svindlet eller phishet ut av forlaget.

– Dette er foruroligende. Vi har nå gått gjennom sikkerhetsrutinene våre og vil anmelde saken til politiet i løpet av dagen, sier Marstein til VG.

Hun opplyser at den falske Johan Harstad-en også har henvendt seg til forfatterens agent og flere av hans utenlandske forlag.

– Det er litt mystisk, vi tenker alle hva er det han eller hun vil oppnå? Vi mistenker at det er en slags trofésamler, sier Marstein.

Dette er ikke første gang forlag blir lurt. Senest i høst sendte Cappelen Damm fra seg manuset til Vigdis Hjorths nye bok før utgivelse – etter å ha fått en veldig lik mail.

Flere andre forlag, blant annet Samlaget, mottok den samme mailen fra en som utga seg for å være forfatteren Olaug Nilssen, men avslørte svindelforsøket.

Irritert forfatter

Johan Harstad, kjent for blant annet romanen «Max, Mischa & Tetoffensiven» som fikk terningkast 6 i VG, ser på det hele som en kuriositet, men er samtidig oppgitt:

– Jeg mister ikke nattesøvnen, men det er så klart irriterende. Jeg blir veldig nysgjerrig på hvem dette er. Jeg håper på et eller annet vis at det står et menneske bak, og ikke at det er noe KI-greier som støvsuger til seg manus, sier Harstad til VG.

Han føler seg overbevist om at vedkommende ikke er en person som bare er på jakt etter akkurat denne boken.

– Jeg tror ikke det er en leser som ikke klarer å vente på at boken kommer i august, ler han og legger til:

– Så innbilsk er jeg ikke.

Johan Harstad (f. 1979) er en kritikerrost forfatter som er oversatt til minst 30 språk. Han gjorde braksuksess med sin første roman «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?» (2005) og for «Max, Mischa & Tetoffensiven» – mottok han flere priser og strålende kritikker både i Norge og internasjonalt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Han forteller at han har jobbet med romanen i åtte år.

– Det går jo med mye tid på å tenke på om et ord skal stå der eller der, på om jeg skal flytte det kommaet. Da er det jo irriterende at noe som ikke er helt ferdig blir tatt ut på denne måten.

– Det hadde vært mer greit om personen hadde droppet å utgi seg for å være meg, sier Harstad som likevel innrømmer at han på et nivå synes det hele er «litt stilig».

– Som noen påpekte: Man skal kanskje være litt glad for at noen gidder å stjele litteratur, sier Harstad.

Men han mener det er riktig å anmelde saken.

– Selv om det eneste som foreløpig er tapt, er verdigheten, så er det viktig å få stoppet det som kan bli en gjentagende greie.

Han mener svindelen viser at forlag og forfattere trenger andre måter å sende bokmanus på.

– Det har vært for lite sikkerhet i denne bransjen. Vi er helt avhengige av å sende manus frem og tilbake i mange runder. Så her må vi få en bedre trygghet, sier Harstad som understreker:

– Jeg bebreider ingen i forlaget som har gått på denne smellen. Det er fort gjort, det kunne skjedd den beste.

Sjefredaktør Kari Marstein sier at de har fått seg en vekker på forlaget.

Kari Marstein er sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Dette har satt en støkk i oss. Vi ser ikke at dette har noen kommersielle konsekvenser, men vi endrer rutinene våre umiddelbart. Vi har lenge sett på sikre måter å håndtere manus på, nå iverksettes det, sier Marstein.

Hun synes det virker åpenbart at personen som står bak mailene har god kjennskap til bokbransjen:

– Personen kontaktet riktige personer både i Gyldendal og de utenlandske forlagene. Personen vet tydeligvis hvordan vi vanligvis håndterer manus, og at Harstad snart er klar med ny roman, sier Marstein.

Hun viser til en internasjonal boksvindler som for noen år siden klarte å svindle til seg over 1000 bokmanus: Italienske Filippo Bernadini som i fjor ble dømt for svindel i USA.

– Dette var en person som hadde jobbet i forlag og kjente godt til hvordan bransjen fungerte. Han fikk lurt til seg manus fra en rekke kjente forfattere.

Ifølge The New York Times unnslapp Bernadini fengsel, men ble dømt til å betale en bot på 88.000 dollar – og ble utvist fra USA.

Read Entire Article