Guvernør er nektet adgang til en 20 prosent av delstaten

4 months ago 35


I HARDT VÆR: Sør-Dakotas guvernør med norske aner, Kristi Noem. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Sør-Dakotas guvernør Kristi Noem har provosert urbefolkningen i hjemstaten. Nå har en rekke stammer sørget for at hun ikke har adgang til deres område.

  • Bilde av Øystein David Johansen
tirsdag 14. mai kl. 02:09

Guvernøren med norske aner har allerede vært i hardt vær i 2024.

Det skjedde etter at hun i sin egen, upubliserte biografi innrømmer at hun avlivet familiens jakthund Cricket. Dermed ble hun blant annet kalt «psykotisk galning» av dyrevernorganisasjonen PETA.

Noem har vært nevnt som en muli visepresidentkandidat for Donald Trump, men oddsene for at hun blir det ble nok en del høyere etter avsløringen om hundedrapet. For tre måneder siden toppet hun listen på en meningsmåling for mulige visepresidentkandiater, skriver BBC.

SLIPPER IKKE GUVERNØREN INN: Bilde av Terry Fiddler, som tilhører Cheyenne River Sioux-stammen. Denne stammen er en av ni som har bannlyst guvernøren fra å komme inn på reservatet. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB

Nå har Noem lagt seg ut med flere enn dyrevernere. Delstaten hun styrer er hjem for ni urfolkstammer. Seks av disse stammene har nå tatt grep for at guvernøren ikke får adgang til deres territorium, skriver CBS.

Bannlyst

Sist ute var Yankton Sioux-stammen som fredag stemte for å bannlyse guvernøren fra deres område.

Stammene har ifølge loven rett til å eksludere folk som ikke er medlem av stammene til deres reservater, og deres eget politi kan i teorien håndheve dette ved å stoppe uønskede fysisk.

Grunnen? Noem kom i mars med uttalelser om at flere av stammelederne får personlige fordeler gjennom samarbeid med narkotikakarteller.

Urbefolkning i USA

  • USA har 574 føderalt anerkjente urfolkstammer
  • Etter amerikansk lov er stammene uavhengige politiske enheter
  • 9.6 millioner urfolk bor i USA, 3.7 millioner er kun urfolk, mens 5.9 millioner har blandet opphav.
  • Det amerikanske innenriksdepartementet har ansvaret for å opprettholde forholdet mellom myndighetene i USA og de føderalt anerkjente urfolkstammene.

Kilde: US Department of the Interior, Store norske leksikon.

– VI har noen stammeledere som jeg mener får personlige fordeler av at narkokartellene er der, derfor angriper de meg daglig.

– Men jeg vil jobbe for å hjelpe dem som faktisk bor der, dem som daglig melder meg og sier «kom og hjelp oss, guvernør, vi er redde».

Den politiske kommentatoren Cal Jillson setter konflikten med urbefolkningen i sammenheng med «hundredrapet».

– Jeg er sikker på at guvernør Noem ikke har noe i mot et fokus på konflikter med urbefolkningen i Sør-Dakota, for hvis man ikke snakker om det, så snakker man om at hun skjøt hunden sin.

Read Entire Article