FN-topp til NRK: – Systemet er lammet

4 months ago 34


Aldri før har så mange mennesker vært på flukt i sitt eget land, som ved utgangen av 2023. Da var tallet 75,9 millioner mennesker. Det slo nylig Flyktninghjelpen fast i en ny rapport.

Onsdag skal regjeringen legge frem sin nye strategi for humanitærpolitikk og hvordan Norge skal bidra til innsatsen for å redde liv, hindre nød og beskytte mennesker mot vold og overgrep.

Med på lanseringen er FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi. Onsdag gjestet han NRKs Nyhetsmorgen.

– FN gjør ikke jobben sin

Nylig kritiserte Flyktningrådets generalsekretær, Jan Egeland, FN for å ikke gjøre jobben sin.

Jan Egeland,

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Foto: Emilie Madi / Reuters

Han sa til NTB på onsdag at verdenssamfunnet i altfor liten grad griper inn for å hindre at konflikter og kriger driver mennesker på flukt.

– FN gjør ikke jobben sin. FN ble opprettet for å forebygge krig, men både Sikkerhetsrådet og FNs øvrige organer svikter, sier han.

Grandi er delvis enig.

– Jeg vil ikke si at FN ikke gjør jobben sin generelt sett. Men dersom Egeland referer til institusjonene som har ansvar for å opprettholde fred og sikkerhet, er jeg helt enig, sier han.

– Systemet er lammet

Høykommissæren mener at mekanismene som skal hindre konflikter har brutt ned.

Filippo Grandi

Filippo Grandi på besøk i Nyhetsmorgen.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

– Sikkerhetsrådet er ikke lenger i stand til å hindre eller forebygge konflikter. Og det er disse konfliktene som fører til at mennesker fordrives, både internt i eget land og eksternt i andre land som flyktninger, sier Grandi.

– Sikkerhetsrådet er symptomet på hvor brutt ned det internasjonale freds- og sikkerhetssystemet er. Det er den viktigste institusjonen i FN når det gjelder fred og sikkerhet, sier han.

Likevel klarer ikke Sikkerhetsrådet å enes om og være samstemte i å sikre humanitær nødhjelp, når de ikke klarer å hindre konfliktene, mener Grandi.

– Det fører til at sivile som allerede rammes hardt av konfliktene, også fratas nødhjelpen de har krav på. Verden er delt og fragmentert. Det har nesten blitt umulig å forene de ulike maktene og interessene, sier han.

– Resultatet er at systemet er lammet, med manglende evne til å hindre konflikter og en enorm økning i antall mennesker som rammes av dem, sier Grandi.

– Lidelsene øker utålelig mye hver dag

– FN ble skapt for å hindre krig. Burde de gjøre mer for å hjelpe personer i nød i Gaza?

– Ja, definitivt. Men for øyeblikket er nødhjelpen veldig utilstrekkelig, på grunn av konfliktens natur og denne lammelsen i systemet, sier Grandi.

Han peker konkret på at Gaza blant annet ikke får nok drivstoff.

– Det fører blant annet til at sykehus ikke kan fungere, at nødhjelp ikke kan fordeles og at strømmen er borte. Lidelsene øker utålelig mye hver dag, sier han.

Palestinere flykter fra Jabalia nord i Gaza. Bildet er tatt 14. mai.

Palestinere flykter fra Jabalia nord i Gaza. Bildet er tatt 14. mai.

Foto: Dawoud Abu Alkas / Reuters/NTB

Grandi mener at humanitære organisasjoner som UNHCR og Flyktningrådet ikke får nok ressurser til å skaffe nok hjelp til menneskene som rammes av konflikter.

Han mener også at det er problematisk at noen få konflikter får mye mer oppmerksomhet enn andre.

– Noen for mye oppmerksomhet, slik som krigene i Ukraina og Gaza. Det er bra, men samtidig er det også andre konflikter som får for lite oppmerksomhet. For eksempel i Kongo og Sudan, sier Grandi.

Publisert 15.05.2024, kl. 08.54 Oppdatert 15.05.2024, kl. 08.55

Read Entire Article