EU innfører omfattende AI-regler

4 months ago 44


AUTOMATISK BOARDING: På Linate-flyplassen i Milano ble det i starten av mai i år installert såkalt FaceBoarding, som bruker biometrisk ansiktsgjenkjennings-teknologi for passasjerer som skal inn til sikkerhetskontroller og ombordstigningsporter. Den nye AI-loven vil regulere myndighetenes bruk av slike systemer. Foto: DANIEL DAL ZENNARO / EPA / NTB

Europa blir det første kontinentet med et omfattende regelverk for bruk av kunstig intelligens (AI).

tirsdag 21. mai kl. 15:57

Alle EU-landene har tirsdag stemt for å innføre det såkalte AI Act, som blir de første omfattende lovene for kunstig intelligens (AI) i verden.

Lovene trer i kraft neste måned, ifølge Reuters.

De nye reglene er mer omfattende enn den frivillige tilnærmingen i USA, mens Kinas regelverk har som mål å opprettholde sosial stabilitet og statlig kontroll.

– Denne banebrytende loven, den første i sitt slag i verden, tar for seg en global teknologisk utfordring som også skaper muligheter for våre samfunn og økonomier, sier den belgiske digitaliseringsministeren Mathieu Michel.

AI Act pålegger strenge krav til åpenhet for høyrisiko AI-systemer, mens kravene for generelle AI-modeller vil være lettere.

Loven begrenser myndighetenes bruk av sanntids biometrisk overvåking på offentlige steder til visse typer kriminalitet: Forebygging av terrorangrep og søk etter mistenkte for de mest alvorlige forbrytelsene.

Mens de nye lovene trer i kraft i 2026, vil forbud mot bruk av kunstig intelligens i for å score poeng i sosiale medier, prediktiv politiarbeid og bruk av ansiktsbilder fra internett eller overvåkingskameraer tre i kraft om seks måneder.

Norges digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) har tidligere lovet å innføre EUs AI-lov så raskt som mulig i Norge.

– Vi har hatt en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som har sett på hva som skal til for at vi skal klare å implementere KI-forordningen så fort som mulig i Norge, sa Tung til NTB da hun besøkte Brussel tidligere i år.

Read Entire Article