EU-forskere: Varmerekord for tiende måned på rad

5 months ago 45


Temperaturen i havet var den høyeste som noen gang er registrert.

Uttørket bakke ved et vannreservoar med uvanlig lite vann i Valle de Bravo i Mexico i midten av mars. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB
tirsdag 9. april kl. 04:14

Tallene fra EUs klimaovervåkingstjeneste C3S ble offentliggjort natt til tirsdag norsk tid. De viser en fortsettelse av trenden som preget mye av 2023: Rekordvarme over store deler av verden.

Mars var den tiende måneden på rad med rekordhøy global snittemperatur for den respektive måneden, ifølge forskernes beregninger.

Gjennomsnittet på 14,14 grader lå 0,1 grad over forrige mars-rekord fra 2016.

Rekord holdt én måned

I sjøen var målingene kanskje enda mer ekstreme. Den beregnede gjennomsnittlige månedlige overflatetemperaturen i verdenshavene var den høyeste noensinne.

Den forrige rekorden var fra februar, og den holdt altså bare i én måned. Snittemperaturen i mars var marginalt høyere.

Les også: WMO bekrefter: Global varmerekord slått med stor margin i fjor – 2024 kan bli enda varmere

Beregningene av gjennomsnittlig havtemperatur gjøres for havområder som ligger mellom 60. breddegrad på begge halvkuler. Alt som ligger lenger nord enn Hardangerfjorden er dermed utelatt, og det samme er havet rundt Antarktis.

En ny nedslående klimarapport ble i mars lagt fram av Celeste Saulo, sjef for Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). FN-organisasjonen slo «rød alarm» som følge av den globale oppvarmingen. Foto: Martial Trezzini / Keystone AP / AP / NTB

– Krever kutt i utslipp

– Mars 2024 fortsetter rekken av fallende klimarekorder for både lufttemperatur og overflatetemperatur i havet, konstaterer Samantha Burgess, visedirektør for C3S.

– Å hindre videre oppvarming krever raske reduksjoner av klimagassutslippene, legger hun til.

Klimaendringene

  • Jordkloden blir gradvis varmere, og den globale gjennomsnittstemperaturen de siste ti årene lå 1,2 grader over førindustrielt nivå.
  • Temperaturen gjorde et uvanlig stort hopp i 2023, da snittemperaturen var over 1,4 grader høyere enn i førindustriell tid.
  • Det er ingen tvil om at menneskelig aktivitet varmer opp kloden, ifølge FNs klimapanel (IPCC).
  • Oppvarmingen skyldes i hovedsak utslipp av CO2, metan og andre klimagasser som forsterker atmosfærens naturlige drivhuseffekt.
  • Utslippene stammer fra forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og industriprosesser.
  • Siden starten av 1990-tallet har verdenssamfunnet forhandlet om tiltak for å kutte klimautslippene. Likevel fortsetter de globale utslippene å stige.
  • Den globale oppvarmingen fører til mer ekstreme hetebølger, nye nedbørsmønstre og hyppigere tørkeperioder og flomkatastrofer mange steder i verden.
  • I tillegg smelter isbreer, og havet stiger. En rekke land risikerer økende migrasjon og problemer i landbruket. Mange dyre- og plantearter kan på sikt bli utryddet.

Kilder: WMO, IPCC, Nasa, NOAA, Copernicus, NTB

Gjennomsnittstemperaturen i verden for de siste tolv månedene var 1,58 grader over førindustrielt nivå, ifølge beregningene.

Et svært sentralt internasjonalt mål er å unngå at den globale oppvarmingen blir liggende over 1,5 grader på lengre sikt. Mange forskere frykter imidlertid at dette toget allerede er gått.

Les også: Derfor smelter «dommedagsbreen» raskt

Solnedgang over Kansas City i USA 30. mars. Røyk fra kontrollerte præriebranner gjorde solnedgangen uvanlig rød. Foto: Charlie Riedel / AP / NTB

El Niño avtar

Hovedårsaken til de stigende temperaturene er den menneskeskapte globale oppvarmingen. Men også andre faktorer kan spille inn.

Det naturlige værfenomenet El Niño antas å ha gitt temperaturene det siste året et ekstra løft. Men fenomenet er nå i ferd med å avta, og likevel stiger altså temperaturene i havet til et nytt rekordnivå.

I Europa var det særlig østlige og sentrale områder som hadde uvanlig høye temperaturer forrige måned. Ellers i verden var det uvanlig varmt øst i Nord-Amerika, på Grønland, øst i Russland, i deler av Mellom- og Sør-Amerika, mange steder i Afrika, sør i Australia og i deler av Antarktis.

Nesten normalt i nord

Et unntak fra det store bildet, preget av varme og smeltende is, var situasjonen i Nordishavet. Her var mengden sjøis bare litt under gjennomsnittet.

Mengden sjøis var den største for mars måned siden 2013.

Les også: Væråret 2023: – Enorme ting på gang nå

I Antarktis var situasjonen motsatt, og her var utbredelsen av sjøis den sjette laveste siden satellittmålingene begynte.

Ellers melder EUs klimaforskere om uvanlig lite nedbør i mars i deler av Europa, særlig nordvest i Norge.

Samtidig har uvanlig mye støv blåst fra Sahara og nordover til Europa. Ifølge C3S er det mulig at dette skyldes endrede sirkulasjonsmønstre i atmosfæren.

Read Entire Article