Gigafunn i Peru

2 hours ago 5


303 nye oppdagelser i ørkenen, og dette ved hjelp av kunstig intelligens!

 HANDOUT Yamagata University / AFP / NTBDisse ni geoglyfene er blant de nylig oppdagede i Nazca-regionen i Peru. Foto: HANDOUT Yamagata University / AFP / NTB
søndag 6. oktober kl. 02:48

I studien publisert i tidsskriftet PNAS står det at det tok nesten et århundre å oppdage 430 geoglyfer i regionen Nazca.

I 2022 skrev VG om 168 av disse over 2000 år gamle tegningene.

Nå hevder forskere å ha funnet ytterligere 303 geoglyfer. Dette ved hjelp av et AI-system, brukt til å finne små geoglyfer som tidligere har vært vanskelige å oppdage.

Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Forskning.no skriver at AI-modellen ble trent opp ved å la den studere bilder av tidligere oppdagede geoglyfer.

– Bruken av AI har tillatt oss å kartlegge geoglyfer på en raskere og mer presis måte, sa arkeolog Masato Sakai fra Universitet i Yamagata (Japan) under en pressekonferanse, ifølge The Guardian.

AI-modellen ble bruk sammen med lavtflygende droner.

Dronene gjorde det mulig for AI-modellen å registrere mulige geoglyfer, som ellers ville vært vanskelige å se for det blotte øye, skriver The Guardian.

Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Ifølge CNN er AI-modellen imidlertid langt fra perfekt. Den skal nemlig ha foreslått hele 47.000 mulige lokasjoner over et område på 629 kvadratkilometer.

Forskerne tok så fatt på oppgaven med å undersøke de lokasjonene de anså som mest lovende.

De 303 nye funnene skal ha blitt gjort i løpet av seks måneder med feltarbeid i 2022 og 2023, men er først nå kjent for offentligheten.

Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Videre skriver CNN at de nye oppdagelsene inkluderer illustrasjoner av fugler, planter, edderkopper, menneskelignende figurer og utrolig nok: en spekkhugger som bruker en kniv.

Videre lister den amerikanske avisen opp følgende grunner til at geoglyfene, liggende rundt 500 meter over havet, har overlevd:

  • Området er tynt befolket
  • Området har ikke blitt rammet av flom
  • Ørkenlandskapet er uegnet for avlinger

Ifølge The Guardian har de nylige funnene blitt gjort i nærheten av de velkjente Nazcalinjene.

Hva som i sin tid var hensikten bak utgravingene, forblir et mysterium.

CNN skriver at hovedhyposten er at de ble laget som hellige steder av Nazca-folket og at disse kan ha blitt benyttet under pilegrimsferder.

Andre teorier er angivelig at geoglyfene hadde en rolle i kalendere, astronomi, vanning, fysisk aktivitet som løping eller dans, eller kommunikasjon.

Forskning.no har tidligere skrevet at folk på reise fant linjene allerede på 1500-tallet, men at de trodde strekene var rester etter gamle veier. Det skal først ha vært på 1900-tallet at forskere oppdaget at linjene viste figurer.

Hva tenker du?Hva tror du geoglyfene var ment for?aReligionbKalendercAstronomidVanningeFysisk aktivitetfKommunikasjon
Read Entire Article