Et sterkere vern mot trusler

5 months ago 38


Eksplosjonene ved gassrørledningene Nord Stream i Østersjøen i september 2022 avslørte en alvorlig sårbarhet. Kritisk viktig infrastruktur må sikres bedre mot fremmede makter og aktører som vil skade oss.

Tegning: Roar Hagen
onsdag 10. april kl. 10:08

Tirsdag inngikk Norge, Storbritannia, Belgia, Danmark, Nederland og Tyskland en sikkerhetsavtale for Nordsjøen. Disse landene har en felles interesse i å verne om kritisk viktig infrastruktur, som olje- og gassinstallasjoner, rørledninger, strømledninger og fiberoptiske kabler.

Russlands fullskala-invasjon av Ukraina førte til at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa ble dramatisk forverret. Derfor er Norge, sammen med allierte, i ferd med å styrke det militære forsvaret, for å kunne avskrekke angrep mot våre land.

Statsminister Jonas Gahr Støre, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Equinor-sjef Anders Opedal på Troll A-plattformen 17. mars 2023. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Men faren er ikke bare av militær art. Også truslene mot det sivile samfunnet øker. Derfor må vi bygge et mer robust samfunn som kan stå imot press, trusler og sabotasje. Angrep mot kritisk infrastruktur kan lamme et samfunn, i korte eller lengre perioder. Skadepotensialet er enormt.

Det er nødvendig med mer omfattende overvåkning og bedre informasjonsflyt mellom kyststatene ved Nordsjøen for å avdekke mulige trusler. Sikkerheten styrkes mest effektivt i et forpliktende samarbeid med naboer og allierte.

KV Sortland patruljerer ved Troll-plattformen i Nordsjøen 17. mars 2023. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vi må beskytte olje- og gassvirksomheten enda bedre. Det handler om sikkerheten til alle som arbeider på installasjonene. Olje og gass er svært viktig for norsk økonomi og helt avgjørende for energisikkerheten i Europa.

Det satses dessuten stort på utbygging av vindkraft til havs. Dette vil bli en stadig viktigere del av energiforsyningen. Nordsjøen står sentralt i den grønne omstillingen for de fem samarbeidslandene.

Også fiberkabler på havbunnen utgjør kritisk infrastruktur. De knytter en internettforbindelse mellom Norge og andre land.

Bildet fra den svenske kystvakten viser gasslekkasjen fra Nord Stream 2 28 september 2022, etter at eksplosjoner ødela rørledningen. Foto: AP / NTB

De fem landene vil derfor øke overvåkningen av havområdene og utplassere utstyr som kan varsle om ukjent aktivitet på havbunnen. Det blir utviklet en sikker kommunikasjonsplattform som landene kan bruke til å utveksle informasjon om trusler.

De fem landene er medlemmer av Nato og har et nært økonomisk og politisk samarbeid. Det er en felles erkjennelse at samarbeidet må styrkes ytterligere av hensyn til sikkerheten i Nordsjøen.

Sikkerhetsavtalen er et uttrykk for en felles forståelse av det trusselbildet vi står overfor. Det er en erkjennelse av at det er på høy tid å øke sikkerheten i havområdene. Vi trenger et solid vern av vår viktigste infrastruktur. Avtalen er et viktig skritt i riktig retning.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article