Er dette øl-reklame? Nå utfordres reklameforbudet

4 months ago 34


Foto: Hanna Johre / VG

Paller med øl, godt synlig i dagligvarebutikkene, utfordrer det særnorske forbudet mot all reklame for alkohol, mener nisjebladet Vinforum.

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
tirsdag 21. mai kl. 17:05

EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA må nå ta stilling til en ny klage fra bladet.

Klagen ble sendt til ESA i forrige uke, og ESA bekrefter overfor VG at den er mottatt.

Dersom overvåkningsorganet bestemmer seg for å åpne sak basert på klagen, er første steg at klagen sendes til norske myndigheter for å innhente tilsvar.

Det er andre gang at Vinforum og eierselskapet Pedicel AS utfordrer forbudet mot alkoholreklame i Norge. Den forrige klagen ble avvist av Høyesterett i 2009 etter mange års behandling i rettsvesenet.

– VI mener at dommen i Høyesterett var feil. Nå ønsker vi å ta saken opp igjen, sier Arne Ronold, ansvarlig redaktør i Vinforum, til VG.

– Massiv reklame

I en 50 sider lang klage til ESA, argumenterer Vinforums advokater med at dagligvarekjedene i Norge omgår reklameforbudet gjennom massive utstillinger av norsk øl, pall etter pall med ølbokser stablet opp i lett tilgjengelige deler av butikkene.

– Det er bare å gå inn i en hvilken som helst dagligvarebutikk i Norge, så ser man stabler med norsk øl. Det er utvilsomt massiv reklame rettet mot forbrukerne, sier Ronold til VG.

Reservert norsk øl

– Alkoholholdige produkter fra andre EØS-land har svært begrenset adgang til hyllene i supermarkedene. Grunnen er at deres hylleplass er tilnærmet eksklusivt reservert for innenlandske merker, hvor bryggeriene har distribusjonsavtaler med kjedene, skriver advokatene Jan Magne Langseth og Carl Baudenbacher i klagen til ESA.

– Markedsføringseffekten av dette forsterker det norske markedet for drikkevarer under 4,75 prosent alkoholinnhold. Her dominerer de nasjonale merkevarene, påpeker klagerne.

De to advokatene argumenterer med at øl på utstilling i butikkene undergraver reklameforbudet, og påstår at Norge dermed er i brudd med EØS-avtalens bestemmelser om likebehandling.

Reklame for alkoholholdig drikk er forbudt etter alkoholloven.

«Forbudet gjelder også reklame for andre varer med samme merke eller kjennetegn som alkoholholdig drikk. Slike varer må heller ikke inngå i reklame for andre varer eller tjenester», heter det i lovteksten.

– Feil i oversettelse

Vinforum argumenterer også med at en mulig oversettelsesfeil fra EFTA-domstolen i handlingen av den forrige klagen, kan ha påvirket Høyesteretts avgjørelse fra 2009.

VG har tidligere omtalt denne oversettelsen, som Carl Baudenbacher, tidligere president i EFTA-domstolen, påpekte i en bok i 2019. Baudenbacher er nå engasjert av Vinforum og er en av forfatterne av den ferske klagen.

Read Entire Article