Dødsulykke på samme strekning for et år siden

4 months ago 33


DØDSULYKKE: Søndag kveld døde en kvinne i sekstiårene da traktoren hun satt i, ble påkjørt av et tog. Foto: Petter Aamodt

– De skal vite at hele kommunen føler med dem, sier en alvorstynget ordfører i Sør-Odal til de pårørende etter søndagens dødsulykke, midt i våronna.

  • Bilde av Håkon F. Høydal
mandag 13. mai kl. 10:10

Kortversjonen

  • Kvinne i sekstiårene omkom i dødsulykke mellom tog og traktor i Sør-Odal.
  • Hendelsen skjedde på en umerket planovergang under våronnarbeid.
  • Kommunens kriseteam tar vare på de pårørende, og ordfører Knut Hvithammer uttrykker sorg og støtte.
  • Havarikommisjonen starter undersøkelser av ulykken mandag.

– Dette antar jeg er folk jeg kjenner. Det er såpass små forhold her på bygda, så dette berører oss alle sterkt. Jeg blir litt tom for ord, sier Sør-Odals ordfører Knut Hvithammer (Ap) om søndagens dødsulykke mellom tog og traktor, hvor en kvinne i sekstiårene mistet livet.

Kvinnen kjørte traktor, og krysset toglinjen på en umerket planovergang da toget kom.

USIKRET: – Slike planoverganger er erfaringsmessig krevende og farlige punkter. Og dagens tog går raskt og stille, sier Havarikommisjonens Ida Hogganvik Grøndahl. Foto: Petter Aamodt

– Dette er bare ubegripelig trist. Nå er det våronn og full aktivitet på åkrene med å så korn. Det er dyrka jord på begge sider av jernbanelinja, så jeg antar at dette var i forbindelse med våronna, sier ordfører Hvithammer til VG.

Hvithammer forteller at kommunens psykososiale kriseteam er aktivert og tar vare på de pårørende.

– De skal vite at hele kommunen føler med dem. Dette slår tungt inn i en viktig næring.

Dødsulykke også for et år siden

Det er bare ett år siden sist kommunen opplevde en dødsuluykke ved en usikret planovergang. Denne ulykken skjedde i bil, og ved en overgang nord for søndagens ulykkessted, forteller Hvithammer.

– Vi har flere slike usikrede overganger i kommunen. Det skjedde en ulykke også noen år før den i fjor. Det får en til å tenke.

Bortsett fra lokfører og togets passasjerer skal det ha vært et vitne til gårsdagens ulykke, forteller jourhavende Hildegunn Tronsli ved Innlandet politidistrikt.

– Det må avklares hva vedkommende kan ha sett av hendelsen, sier hun til VG.

SMÅ FORHOLD: Ordfører i Sør-Odal, Knut Hvithammer, er preget av søndagens dødsulykke. – Det er små forhold her på bygda, sier han. Foto: Fredrik Solstad / VG

Mandag reiser Havarikommisjonen opp til ulykkesstedet for å starte sine undersøkelser av dødsulykken.

– Vi er helt i den første faktainnsamlingen, og trenger å danne oss et inntrykk av forholdene på stedet, deriblant siktforholdene, sier Ida Hogganvik Grøndahl, avdelingsdirektør i Baneavdelingen i Statens havarikommisjon.

– Dette er en usikret planovergang. Slike planoverganger er erfaringsmessig krevende og farlige punkter. Dette er ikke den første av denne typen ulykker. Og dagens tog går raskt og stille.

– Ikke mulig å stanse

Bildene fra ulykkesstedet viser at det er en relativt rett togstrekning før og etter overgangen. Men med hastigheten som et moderne tog har, ville ikke lokføreren hatt mulighet til å stanse i tide, forklarer Grøndahl.

– Tog kjører på signaler. Dette innebærer at alle tog kjører fortere enn at det er mulig å stanse kun på den strekningen en lokomotivfører kan se framfor seg til enhver tid. Generelt trenger et tog mange hundre meter på å stanse.

Ida Hogganvik Grøndahl<-Ida Hogganvik Grøndahl

Havarikommisjonen

Hun er ikke kjent med at det har vært liknende ulykker på denne konkrete planovergangen.

– Jeg tror ikke det, men akkurat de faktaopplysningene har jeg ikke nå. Men generelt har vi sett en del ulykker ved usikrede planoverganger de siste årene, sier Grøndahl til VG.

Det var 29 passasjerer og ansatte på toget, ingen av dem er skadet.

– I går handlet det om å evakuere passasjerene og sikre at de var trygge. Vi kommer til å bruke litt tid fremover for å sikre oss at det går bra med personalet vårt, sier Siv Egger Westin, pressekontakt i VY.

Lokføreren kom fysisk sett uskadet fra hendelsen.

– Det er er klart det er en vanskelig opplevelse for alle involverte, når det er en så alvorlig ulykke med så tragisk utfall.

Read Entire Article