DNA-striden: – Et veldig komplisert spørsmål

4 months ago 56


Jan Helge Andersen er tiltalt for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) den 19. mai 2000. Han er tidligere dømt for å ha drept Stine Sofie Sørstrønen (8).

Han erkjenner ikke straffskyld for drapet på Lena.

Onsdag er siste dag av bevisførselen. Dagen startet med DNA, siden de ikke ble ferdig med dette mandag. Det var da uenighet mellom den britiske DNA-eksperten og de norske DNA-ekspertene Gro Bjørnstad og Eirik Natås Hanssen.

Andersen fastholder sin forklaring, og hevder at det var han og den tidligere kameraten Viggo Kristiansen som utførte ugjerningene. Derfor er DNA fra mulige andre mennesker et sentralt tema i retten.

Kristiansen ble frikjent for overgrepene og drapene i 2022. Dette er omtalt som Norgeshistoriens største justismord. Det er ikke funnet noe DNA fra Kristiansen på åstedet, men det er gjort flere treff på Andersens DNA.

Andreas Schei<-Andreas Schei

Statsadvokat

Det er særlig tre prøver som diskuteres: En med treff på DNA på trusen til Lena, en fra et intimt sted forbundet med overgrep og en fra hånden hennes. Statsadvokat Andreas Schei spør:

– Ser dere noen klare tegn på innblanding fra en person nummer to?

– Det er et veldig komplisert spørsmål å svare på. Vi har stilt det samme spørsmålet tidligere, vi har skrevet en rapport der vi har svart utfyllende, svarer DNA-ekspert Natås Hanssen.

Natås Hanssen begynner å lese fra rapporten, og sier igjen at litt DNA fra andre personer enn de som har bidratt mest er vanskelig å kunne utelukke fullstendig.

Det er enighet om at flere av prøvene er utsatt for kontaminering, altså en forurensning av smittestoffet. Det er for eksempel funnet DNA fra et familiemedlem og fra en av obdusentene.

Det er også funnet andre alleler, som er veldig små deler av et DNA, som diskuteres.

Eirik Natås Hanssen<-Eirik Natås Hanssen

DNA-ekspert

– Så svaret er at det kan ikke utelukkes at sporadiske utslag som filtreres bort, skyldes meget små reelle DNA-bidrag, og at dette ikke med sikkerhet kan avgjøres om de nevnte prøvene inneholder DNA fra mer enn én mann. Kommer vi noe nærmere enn det?

– Nei, og sånn vil det være generelt også. Resultater av denne typen vil alltid ha små utslag man alltid kan stille spørsmål rundt, om det er teknisk eller et reelt DNA-bidrag, svarer Natås Hanssen.

Han sier igjen at noen av prøvene inneholder svært lite DNA:

– Prøver som inneholder mer DNA er mye lettere å forholde seg til. Jeg tenker det er veldig lite DNA her og jeg tenker at det blir litt tilfeldig hvilke prøver som gir et godt og et dårlig resultat.

Jan Helge Andersen sin forsvarer, Celine Krogh Fornes, har vært særlig opptatt av DNA-smitte og blandingsresultater i sin utspørring. Foto: Terje Pedersen / NTB

Celine Krogh Fornes, Jan Helge Andersens forsvarer, er så opptatt av blandingsresultat.

Hun spør om prøven tatt fra Lena Sløgedal Paulsen sin hånd (C8) vil anses som et blandingsresultat etter britisk standard, og refererer til rapporten fra den britiske DNA-eksperten Jonathan Paul Whitaker. Han skriver nemlig at resultatet bør rapporteres som et mulig blandingsresultat.

– Jeg vil absolutt ikke avvise at dette er en blanding. Det er en helhetlig vurdering av alle resultatene, som er svake, svarer Natås Hanssen.

VGs krimpodden følger Baneheia-rettssaken tett. Hør deres gjennomgang av DNA-dagen under.

Bistandsadvokatt Audun Beckstrøm stiller også noen spørsmål. I denne C8 -prøven, en prøve som kommer fra Lenas hånd spør han også om blandingsresultatene. Han lurer på funnene av to alleller, som er små deler av et DNA, i denne prøven :

– Samsvarer det med Viggo Kristiansen sin profil?

– Ja, og med flere referanseprøver.

– Vi er tilbake til at vi ikke kan vurdere enkeltmanører vi må se helheten. Det er mange markører der vi ikke finner alleler tilsvarende hans profil, sier Natås Hanssen.

– Jeg skjønner om det er flere ting som kan legges til grunn. Men matcher de to allelene med Viggo Kristiansen? følger Beckstrøm opp.

– De matcher mot hans og flere andre, svarer Gro Bjørnstad.

Gro Bjørnstad<-Gro Bjørnstad

DNA-ekspert

De svarer så at det stemte med i alle fall tre i tillegg til Kristiansen.

– Det som er her som er veldig viktig å ta med seg, når man har så få utslag for en eventuelt person nummer to så er det ikke egnet for sammenligning. Det kan man ikke trekke noen konklusjon fra. Det vil jeg advare svært sterkt mot, sier Natås Hanssen.

På spørsmål fra aktor bekrefter Eirik Natås Hanssen at de fikk påvist sædceller i fire prøver i 2021.

Audun Beckstrøm er en av bistandsadvokatene til foreldrene. Foto: Helge Mikalsen / VG
Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. april 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Read Entire Article