Den store forskjellen

4 months ago 42


(Tottenham-Manchester City 0-2) Erling Braut Haaland er den store helten. Men minst like viktig er det hvem Pep Guardiola kunne vrake - og deretter velge.

Erloing Braut Haaland og Ruben Dias feirer etter 2–0. Foto: Kin Cheung / AP / NTB
onsdag 15. mai kl. 00:04

Hva har Jeremy Doku, Stefan Ortega, Nathan Aké, Jack Grealish, Julian Alvarez, John Stones, Matheus Nunes, Rico Lewis og Oscar Bobb felles?

Svar: De ble ikke funnet verdige til en plass i startelleveren til Manchester City i skjebnekampen mot Tottenham. Samtidig er de spillere på et nivå rivalene i Premier League ville siklet etter å ha.

Akkurat her ligger trolig den aller viktigste forklaringsfaktoren til at Manchester City kan sette rekord, ved å bli først til å sikre seg fire ligatitler på rad.

Stefan Ortega kom inn da Ederson måtte ut. Det gikk strålende. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB

Mye er tilfeldig gjennom en 38 kamper lang sesong, ikke minst når det blir så jevnt i teten som det 2023/24 stort sett har vært. Men med den kampbelastningen toppklubbene har, blir det fort helt avgjørende hvem som har flest ess på hånden når det virkelig drar seg til. Her er antallet toppkort i stokken til Pep Guardiola i en egen klasse.

Det kan ha vært bare tilfeldigheter at slutten av oppgjøret nord i London ble som det ble. Samtidig ble det nesten noe symboltungt over hvordan det hele spilte seg ut.

Jeremy Doku skaffet straffesparket som ledet frem til 2–0. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Først dreide det seg om Stefan Ortega, som alle trodde skulle bli sittende hele kampen på benken. Men da en rasende Ederson ble tatt av med skade, var det reservekeeperen som hentet frem en redning av det absurde slaget. Son Heung-min lurer trolig fortsatt på hvordan han ble nektet scoring én mot én.

Deretter var det innbytter Jeremy Doku, som hadde sittet på benken de første 69 minuttene av oppgjøret, som skaffet straffen som ble opptakten til avgjørelsen.

Selv om det selvsagt er Erling Braut Haaland som får de største overskriftene, er byttene en dimensjon som også fortjener oppmerksomhet. Bredden i stallen er helt vill.

Det peonget er selvsagt ikke til forkleinelse for nordmannen, som er i ferd med å fullføre nok en kruttsterk sesong i lyseblått. Innimellom er han blitt beskyldt for å ha hatt en mer middels sesong enn i fjor. Det handler i tilfelle utelukkende om hvor mye han har skjemt bort alt og alle etter overgangen. 

Han ligger an til å bli toppscorer også i år, med et scoringssnitt som er stabilt uvirkelig. Et eller annet sted må det gå en grense for hvor listen skal ligges.

Etter en tung første omgang var det først en klassisk De Bruyne-Haaland-kombinasjon som fikk hull på byllen, før sistnevnte virkelig viste klassen sin da det hele skulle avgjøres.

Det var venstrefoten som banket ballen bak Vicario, men prestasjonen der og da ble like mye utført med hodet.

Snakk om å være best når det gjelder.

Nå er det bare den siste runden igjen. For Manchester City er det kun en hjemmekamp mot West Ham som må vinnes, før nok et gull er sikret. Selvsagt kan Arsenal fortsatt håpe på at det snubles på målstreken, men lite eller ingenting tyder på noe slikt.

Det skyldes minst like mye hvem Guardiola har å sette inn - som hvem han sender utpå fra start - når det hele skal avgjøres søndag.

Les også: Haaland og Ortega matchvinnere i skjebnekampen: – Har ikke ord

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article