SAN FRANCISCO (E24): Eiendomsutvikler Mark Buell har unik innsikt i Det demokratiske partiet. Dette er hans største bekymringer nå.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Fryktelig.
Med ett enkelt ord oppsummerer mega-donor Mark Buell øyeblikket da han skjønte at slaget var tapt.
Han var i Californias hovedstad, Sacramento, for å følge valgresultatene sammen med sin kone, Susie Buell.
Ekteparet har vært toneangivende givere til Demokratene i en årrekke. De er grunnleggende medlemmer av Democracy Alliance, et innflytelsesrikt nettverk av liberale donorer. Hun er også nær venninne av Hillary Clinton – den første kandidaten fra Det demokratiske partiet som tapte for Donald Trump. Åtte år senere var det litt som om historien gjentok seg.
– Vi så skriften på veggen innen klokken 19.30, sier Buell om valgnatten.
Han stotrer litt når han skal forklare videre hvordan det føltes å innse Donald Trump ville vinne på nytt.
– Du vet, det er … det er bare veldig vanskelig å forklare. Det er mange tanker som melder seg, sier Buell.
En av tankene er at president Joe Biden burde ha trukket seg fra presidentvalgkampen mye tidligere.
Da kunne partiet hatt tid til å gjennomføre en normal nominasjonsprosess for å finne ut hvem som ville vært den beste kandidaten, mener den mektige bidragsyteren.
– Da ville vi hatt et fullt sett av folk som konkurrerte om vervet hans. Det ville gitt oss en sjanse til å vurdere dem sammen med det amerikanske folk, sier Buell.
Lever i en boble
I stedet trakk Biden seg i juli, bare litt over tre måneder før valget. Og som sin etterfølger, pekte han på Kamala Harris.
Selv kjenner Mark Buell visepresidenten godt.
Han var finansleder for kampanjen hennes da hun stilte til sitt første verv som statsadvokat i San Francisco, et avgjørende øyeblikk i hennes politiske karriere.
Siden den gang har han fulgt henne tett gjennom flere valgkamper, fra justisminister i California til senator innvalgt fra Silicon Valley. Han var også aktiv i valgkampen i 2020, da hun og Joe Biden gikk av med seieren.
Før årets valg fortalte han E24 at han mener Harris’ sterkeste egenskaper er intelligens og driv.
– I tillegg tolererer hun ikke sludder, sa Buell.
Han er imponert over innsatsen hennes også denne valgkampen – på tross av det ubestridelige nederlaget på valgdagen.
– Jeg synes hun gjorde en fantastisk jobb med kampanjen sin, men det var kort varsel, og det er tydelig at det amerikanske folket ikke var enige, sier Buell.
Under valgkampen denne høsten har det vært mye snakk om at Demokratene har forlatt arbeiderklassen og blitt et parti for eliten. Mark Buell er utvilsomt del av USAs høyere samfunnslag.
Han har tunge maktspillere som Bill Clinton i kontaktlisten sin, og på veggene i penthouseleiligheten hans henger en rekke ikoniske fotografier. Kopier, riktignok, som ble laget da kona solgte samlingen til auksjonshuset Christie’s.
Toppleiligheten ligger i ett av USAs dyreste boligområder, med utsikt utover hele San Francisco.
Her lever de litt som i en boble, erkjenner Buell.
– Vi reflekterer ikke hele landet. Vi er progressive, økonomien vår er god, og vi ser mot fremtiden, sier han.
– Det finnes mange mennesker i resten av landet som har sett jobbene sine bli flyttet utenlands, og som har opplevd at lokalsamfunnene deres er blitt forringet på grunn av dette. De har mistet sin livsstil og kultur. De er sinte, og det forstår jeg. Trump er et svar på det, fortsetter Buell.
– Vi er annerledes her ute, og jeg tror det er viktig at vi erkjenner det, mens vi klør oss i hodet og lurer på hva resten av landet holder på med.
Valgresultatet i San Francisco-området skilte seg også tydelig fra resten av landet. Hele 79,7 prosent av byens velgere stemte på Kamala Harris, mens bare 16,8 prosent gikk for Donald Trump.
Valgnatten var derfor preget av sjokk og fortvilelse.
– Jeg prøver å forstå dette. Det gir ingen mening for meg, sa Kristal Jordan til E24 da det ble klart at Donald Trump kunne gå av med seieren.
Fortsatt er stemningen temmelig tynget, ifølge Mark Buell.
– Stort sett alle er knust. I hvert fall alle jeg har snakket med, sier han.
– Det er rett og slett vanskelig å forstå hvordan et flertall av amerikanere kan stemme på en mann som er straffedømt, som lyver og som stadig nedvurderer ulike folkegrupper, sier Buell.
Kraftig økning
Nå tror den innflytelsesrike giveren at alle i det demokratiske partiet vil gjennomgå en selvransakelse, for å forstå bakgrunnen for det voldsomme nederlaget.
Selv tror han ikke det handler om at partiet har forlatt arbeiderklassen.
Tapet skyldes først og fremst prisstigningen etter pandemien, mener han.
– Kostnadene for varer for den gjennomsnittlige amerikaner økte med 20 prosent. Det er sannsynligvis den største drivkraften bak valgresultatene. Folk stemte på Trump fordi lommeboken deres var blitt rammet, og de ønsket en endring, sier Buell.
En spesiell utvikling har imidlertid fanget oppmerksomheten hans: Trumps oppslutning blant latinamerikanske menn. Hele 55 prosent av denne velgergruppen stemte på den republikanske presidentkandidaten, mot bare 32 prosent i 2016 og 36 prosent i 2020.
Det betyr en økning på nesten 20 prosentpoeng de siste fire årene.
– Dette er verdt å forstå nærmere, sier Buell.
Bekymringene hans strekker seg imidlertid utover selve valgresultatet. Han frykter det nye lederskapet kan få en rekke dystre konsekvenser for USA, deriblant:
- Trump har offentlig har sagt at han vil deportere mange millioner ulovlige innvandrere. Det vil få den amerikanske økonomien til å kollapse, mener Buell.
- Han er også bekymret for hvordan den nye administrasjonen vil påvirke forsvarsalliansen NATO og krigen i Ukraina.
- Hvis Trump gjennomfører uttalelsene om å innføre opptil 20 prosent toll på importvarer, vil det knekke økonomien, mener Buell.
– Men vi får vente og se – hva han sier og hva han gjør, er ofte to forskjellige ting, sier han.
– Hva mener du Demokratene kan gjøre for å styrke seg igjen?
– Jeg tror vi må komme med gode argumenter hver gang vi er uenige med presidenten, vi må forklare godt hvorfor vi er uenige, sier Buell.
– Så får vi se hva som skjer med landet under Trumps lederskap. Det er et veldig stort spørsmål.
Les mer av E24s USA-dekning her.