Kongsberg er Norges nye aksjehovedstad

15 hours ago 5


Den lille industribyen i Buskerud har rykket fra Bærum på aksjetoppen i Norge. Men kommunen sliter likevel med økonomien.

 Kongsberg kommune har høyest gjennomsnittlig aksjeformue i landet. Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

– Det vandrer aksjemillionærer rundt i Kongsbergs gater, sier daglig leder Kristin Skaug i stiftelsen AksjeNorge.

Kommunen med snaut 30.000 innbyggere har desidert høyest gjennomsnittlig aksjeformue i Norge.

På annenplass ligger Bærum, tett etterfulgt av Stavanger og Oslo.

– Snittverdien per investor i Kongsberg kommune økte til 900.000 kroner i starten av desember. Det er helt vilt høyt, sier Skaug.

– I den voksne befolkningen i Kongsberg eier nå 22,6 prosent aksjer på Oslo Børs, og sannsynligvis er de fleste aksjonærer i Kongsberg Gruppen.

 Eiendomsmeglerne Lars Bredeveien (t.v.) og Lars Martin Nilsrud (t.h.) har begge kjøpt aksjer i den lokale giganten Kongsberg Gruppen som en hobby ved siden av jobben. Foto: Adrian Nielsen

– Får litt blod på tann

Midt i gågaten i Kongsberg sentrum jobber eiendomsmeglerne Lars Bredeveien og Lars Martin Nilsrud. Begge har kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen de siste årene, og kaller seg selv «hobbyaksjonærer».

– Man får jo litt blod på tann. Vi har en kollega som solgte aksjene sine på 700 kroner, som vi erter litt, sier Nilsrud lattermildt.

Forsvars- og teknologikonsernet har skutt opp på Oslo Børs de siste årene, og fått ekstra momentum i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina. De siste fem årene er aksjen opp over 1.000 prosent til 1.294 kroner.

– Vi har også hatt to eksempler på kunder i 50- og 60-årene som har solgt aksjer og kjøpt nybygg i det siste, sier Nilsrud.

Det lokale Eiendomsmegler1-kontoret har hatt rekordomsetning i 2024, forteller Bredeveien.

– Boligmarkedet her har gått overraskende bra. Det handler jo mye om teknologiparken, som gir et trygt arbeidsliv og god økonomi for mange. Vi er heldige med betalingsviljen i denne byen.

Hjørnesteinsbedrift og børslokomotiv

Rett utenfor sentrum, i hjertet av Kongsberg Teknologipark, ligger forklaringen på den voksende aksjeformuen.

Tusenvis av ansatte deltar i Kongsberg Gruppens tradisjonsrike aksjespareprogram. Selv om mange av dem bor andre steder og pendler til jobb, utgjør ansatte en stor andel av aksjeeierne i kommunen.

Styreleder Eivind Reiten synes det er «helt strålende» at så mange ansatte eier aksjer.

– Vi opplever det som et lim i selskapet, og kommer til å fortsette med aksjeprogrammer, sier Reiten.

– Det har vært en fantastisk opptur på Oslo Børs de siste årene, men vi opplyser de ansatte om at aksjeinvesteringer også kommer med risiko, og at det kan gå både opp og ned.

 Gunn Jorunn Tveiten er teknisk sett innflytter, men har bodd i Kongsberg et halvt århundre. Foto: Adrian Nielsen

– Lite snakk om penger

Tilbake i sentrum haster Gunn Jorunn Tveiten gjennom gågaten. Hun jobber som lærer, og har bodd i byen i 50 år etter hun flyttet fra Oslo som barn.

– Kongsberg er ujålete, og et godt sted å vokse opp, sier Tveiten.

– Har du merket at mange i byen eier aksjer i Kongsberg Gruppen?

– Det er lite snakk om penger og økonomi her. En jordnær fagarbeider kan gå rundt med 12 millioner på bok fordi han har spart gjennom aksjeprogram i alle år.

– Jeg opplever at selskapet har stor tillit i lokalsamfunnet. Alle har en venn, pappa eller bekjent som jobber der.

– Kommuneøkonomien er krevende

På andre siden av elven Lågen, en kort gåtur fra teknologiparken, ligger rådhuset. Der møter E24 kommunalsjefen for økonomi, Jens Sveaass.

Den samlede aksjeformuen i kommunen hans har nesten doblet seg i 2024, fra 2,45 milliarder til 4,73 milliarder.

Men i likhet med mange norske kommuner, preges Kongsberg av økonomisk ubalanse, debatt om skolenedleggelser og frykt for å havne på Robek-listen.

 Jens Sveaass jobber for å få kommunens økonomi i balanse. Foto: Adrian Nielsen

– Kommuneøkonomien er krevende selv om vi er så heldige at det går bra med næringslivet. Det er luksus at vi har en økonomisk motor som Kongsberg Gruppen, men det påvirker ikke nødvendigvis befolkningens skatteevne, sier Sveaass.

Han forklarer at befolkningen og skatteinntektene har blitt mer gjennomsnittlig det siste tiåret.

– Det er lavere andel høyt lønnede ingeniører enn for ti år siden. Det er flere folk med vanlige jobber og inntekter, og flere innvandrere. Skatteinngangen vår er 96 prosent av landsgjennomsnittet. Da må vi tilpasse oss det.

 Sveaass forklarer at kommunens skatteinntekter ikke nødvendigvis henger sammen med utviklingen i det lokale næringslivets. Foto: Adrian Nielsen

Kommunen har bygget opp tjenester av høy kvalitet, ifølge Sveaass, noe som resulterte i førsteplass på Kommunebarometeret i fjor.

– Vi er i en ekstra krevende situasjon fordi inntektene har vært nedadgående, samtidig som vi har opprettholdt et høyt nivå med leveranse av gode tjenester, sier Sveaass.

– Vi jobber mye med å få politikere, ansatte, tillitsvalgte og resten av befolkningen til å forstå hvordan dette henger sammen.

Flere aksjer øst for elven

Lågen deler på mange måter Kongsbergs befolkning i to.

Både skattelistene og aksjeregisteret viser samme bilde: Formuene og aksjeeierskapet er størst i Gamlegrendåsen på den solfylte østsiden, mens de er minst på Skavanger vest for elven.

 Det er flere som eier Kongsberg-aksjer på østsiden av Lågen enn på vestsiden. Foto: Adrian Nielsen

– Det er nok ikke så rart. Det er litt klassisk vestkant-østkant-problematikk, sier Sveaass.

– Mange som jobber i teknologiparken har store lønninger og boliger på østsiden av elven, sånn er det bare. Men vi har hatt vekst i befolkningen på vestsiden. Det er noe av bakteppet for at vi har blitt mer gjennomsnittlige.

 Kongsberg scorer veldig godt på friluftsliv og interessante jobbmuligheter, men dårlig på uteliv, ifølge Kongsberg Næringsforums innbyggerundersøkelse for 2024. Foto: Adrian Nielsen

Kommunen og næringslivet jobber tett for å gjøre det mer attraktivt for teknologiparkens mange pendlere å bosette seg lokalt, noe som kan bidra til økte skatteinntekter.

– Jeg tror mangfoldet er bra for byens attraktivitet. Det kan bli lettere å tiltrekke seg unge, så vi ikke bare har ingeniørutdannede eneboligeiere, som ikke bruker byen så mye, sier Sveaass.

– Arbeidsgiverne skjønner at de trenger å stimulere urbanitet. Det handler om tilbudet i bybildet, men også om tilbud av leiligheter, ikke bare store eneboliger.

– En stille by

På Møtepunktet Café rett utenfor togstasjonen sitter en gjeng pensjonister, som har møttes hver onsdag i flere år.

– Kongsberg er en stille by. Det er mange ingeniører som bare drar til og fra jobb, og mange som pendler fra Notodden og Drammen, sier Nils Ove Einarsen.

 Pensjonistene Toril Schanke, Nils Ove Einarsen, Torbjørn Enoksen, Leif Kåre Skarbekk, og Bjørn Erik Spidsberg møtes hver onsdag på Møtepunktet Café i Kongsberg. Foto: Adrian Nielsen

Ingen av dem har merket noe særlig til de voksende aksjeformuene, men har fått med seg at Kongsberg Gruppen går så det griner.

– Det er vanskelig å få tak i nok folk, og da stiger lønningene. Det er mange som blir leid inn igjen nå, sier Toril Schanke, som i sin tid jobbet på Kongsberg Våpenfabrikk.

De har også merket seg at den lokale forsvarsgiganten har fått mange store ordre den siste tiden.

– Det er mye av velstanden som kommer på grunn av krigføring rundt om i verden, sier Einarsen.

– Merker dere noe fredsfrykt her i Kongsberg?

– Nei.

Read Entire Article